06 Kas 2016
Seçil Şeker

Atölye 217 - Çini ve Tasarım

Konak'taki Kardiçalı İşhanı içerisindeki şirin mi şirin Atölye 217'yi çinici Aysel Güneş ve modacı Aysima Şanlı paylaşıyor. Bu genç yetenekler kimlermiş, Atölye 217 nasıl bir yermiş, nasıl güzel workshoplar düzeliyorlarmış otuzbeslik.com'a anlattılar.

Kaynak: Facebook

Aysel Güneş Yeni Nesil Çinici 


Aysel Güneş kimdir? Seni tanımak isteriz. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Çini Ana Sanat Dalı Bölümü mezunuyum. 1989 doğumluyum. Şimdi yüksek lisans yapıyorum. 8 senedir çinicilik yapıyorum. 4 senedir bu işten para kazanıyorum. 

Kaynak: Facebook


Neden Çini Bölümünü seçtin?

Lisede Güzel Sanatlar'da okumak istiyordum, olmadı. Annemin tavsiyesi ile Alsacak'taki Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Anadolu Meslek Lisesi'nin Seramik Bölümü'ne yazıldım, kursa gittim, çalıştım, Dokuz Eylül Üniversitesi'ni kazandım. Lisede seramik okuduğum için seramik bölümü yerine çini bölümünü tercih ettim.

 

Şimdi neler yapıyorsun?

Şu an Konak'ta atölyem var. Atölye 217, hem kapı numaramız hem ismimiz. Çini workshopları düzenliyoruz. Workshoplarda çininin altyapısını anlatıyoruz. Diğer workshoplar gibi sadece geleneksel çinicilik anlatmıyoruz. Tabii ilk biz de geleneksel çinicilik ile başlıyoruz, çinicilik tarihini anlatıyoruz. Ardından serbest bırakıyorum gelen kişileri artık onların yaratıcılıklarına kalmış. Sonra sır nasıl hazırlanır, fırınlanır onları da gösteriyorum. Başından sonuna kadar gösteriyorum ki kişinin bana bağımlılığı kalmasın. Workshoplara Ekim itibari ile başladık.

Workshop fiyatları nasıl?

İzmir Piyasasına göre uygun çünkü workshop malzemeleri benden, kendileri bir tek aylık kurs için gereken malzemeleri kendileri karşılıyorlar. Buna rağmen workshop fiyatı 75 TL ya da aylık kurs 200 TL. Çalışmalar hafta sonu 3 - 7 veya hafta içi 1 - 5 olmak üzere 4 saat sürüyor. 

 Ne kadar zamanda çini öğreniliyor?

Çini gerçekten sabır işi. Sabredeceksin ki yaptığın iş güzel çıksın. Çini yaparken sinirli ya da gergin olmamak gerekiyor. Elin titrer hata yaparsın. Çini yapmak bir çeşit meditasyon. Oturuş pozisyonu, gelen ışık, dinlediğin müzik yaptığın çinide çok etkili oluyor. 

http://www.pictaram.com/media/1353136745374079412_1782730573

Gelecekte neler yapmak istiyorsun?

Akademisyen olmak istiyorum.

Eserlerini nereden takip edebiliriz?

14 Kasım'da İstanbul'da ressam Nurgül Gün Güney ile karma sergimiz olacak. İşlerim bitince bireysel sergi yapmayı düşünüyorum. Behance'te sayfam var. İşlerimi oradan takip edebilirsiniz. 

https://www.behance.net/gallery/40100889/By-Aysel-Guenes-Eller-Havaya

Kaynak: Facebook

 

 

Son olarak neler söylemek istiyorsun?

İnsanlar çiniciliği eski moda bir şey olarak algılıyorlar. Çinicilik bizim kültürümüz, bize ait olan bir şey. Millet olarak batıya çok özeniyoruz. Batı var olan değerlerine sahip çıktığı için o pozisyonda. Biz de var olan kültürümüze sahip çıkarsak ne yaptığımızı bilir, farkındalığımız artar ve kendimizi geliştirme imkanımız doğar.


Aysima Şanlı ile Modası Geçen Giysiler Çöp Olmayacak.

Aysima Şanlı kimdir, Türkiye'ye gelmeden önce neler yaptı, anlatabilir misin?

 
Ben Almanya doğumluyum. Eğitimime orada başladım, İngiltere'de devam ettim. Moda Tasarımı Bölümü İngiliz Devlet Üniversitesi'nden mezunum. Her zaman başarılı bir öğrenci oldum. Okul bitince hemen Türkiye'ye yerleşmedim. Bir süre Londra'da yaşadım.


Kaynak: Facebook

Modaya ve tasarıma merakınız ne zaman başladı?
 
Çok küçük yaşlardan beri tasarıma merakım vardı. Annem hayal gücümün farkında olduğu için o da beni bu konuya yönlendirdi. Zaten hayatımda hep tekstil ve sanat vardı ve bunları birleştirmiş oldum.
 
Atölye 217'ye geliş hikayen, bu hikayenin başlangıcından bahseder misin?
 
Buraya beni Hande Zerkin getirdi. Kendisi çok başarılı bir fotoğrafçı ve ikimizin de sokak sanatlarına büyük bir ilgisi var. Bizi birleştiren de bu oldu. Burası bir iş hanı ve içinde atölyeler var. O sıralarda birkaç tekstil firmasıyla çalışsam da aklım buradaki atölyelerde kalmıştı. Uzun bir süre gelip, gittim. Atölye kiralamak çok zor çünkü listeye giriyorsun, bekliyorsun. Sonrasında Başak Özkutlu ile tanıştım. Atölyenin boşaldığını söyleyince hemen kiraladım.
 
" İnsanların eski kıyafetlerini dönüştürebilmeleri için workshop vereceğiz!"
 
Şu an atölyeyi Aysel Güneş'le paylaşıyoruz. İstek üzerine özel dikimler yapıyorum. Burada harika workshoplar vermeyi düşünüyoruz. Bez çanta, yastık gibi basit şeylerle insanlara dikiş ve tasarım konusunda eğitim vermek istiyorum. Eski kıyafetlerini getirip burada kıyafetleri yeniden tasarlayıp dikeceğiz. Kasım ayında da workshoplarımız başlayacak.


Kaynak:Cansu Pelin İşbilen
 
Gelenleri Atölye 217'de neler bekliyor?
 
Buradaki dikiş makineleriyle çalışıp kendi tasarımlarını yaratabilecekler. Çalışma saatlerimiz pazartesiden cumaya, dokuzdan altıya olacak. Kendilerine ayırdıkları zamanla; eğlenceli, yaratıcı işler çıkarıp deşarj olabilecekler.