24 Mar 2017
Seçil Şeker

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu 25. Yılını Kutluyor!

Her dönemde başarılarını katlayarak yoluna devam eden, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatro'sunun Genel Sanat Yönetmeni Hakan Taner Yıldırım ile harika bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisiyle Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyunlarının yanı sıra 25 Mart'ta kutlayacakları 25. yıl kutlamaları hakkında da konuştuk. Bu kadar üreten ve çalışan bir grup olunca yenilik haberleri almak da şaşırtmıyor. 25. Yılın Kutlu Olsun Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu!


Kaynak: Facebook / Savaş Baba Oyunu

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun genel sanat yönetmenisiniz. Buraya nasıl geldiniz hangi yollardan geçtiniz, biraz anlatır mısınız?

Ben Hakan Taner Yıldırım. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun genel sanat yönetmeniyim. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'na 1995'te kursiyer olarak katıldım. 95-2007 yılları arasında öğrencilik, eğitmenlik ve yönetmenlik yaptım. Geçen sene 7. Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri kapsamında en iyi erkek oyuncu ödülünü aldım. Oyunumuz Kral Lear eve dört ödülle döndü. Burası 2007 yılına kadar klasik bir şehir tiyatrosu şeklinde faaliyet gösteriyordu. Kursiyerleri olan, sene sonunda kursiyerlerin oyunlarıyla sezon kapatan bir yerdi. 2007 yılında Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan bizlere kadro açtı. Böylece 9 kişilik ana kadromuz oluşmuş oldu. Yine hafta sonları kurslarımız var, ama bunun dışında ana kadronun oynadığı oyunlarla sahne alıyoruz. Daha öncesinde profesyonellik yoktu denilebilir.  


Kaynak: Hakan Taner Yıldırım / Kral Lear Oyunu
 
1 Ocak 2014'te dönemin başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nu, Tiyatro Müdürlüğü'ne bağladı. Türkiye'de birkaç örneği var ama biz İzmir'de tekiz. 2014'ten beri müdürlükle devam ediyoruz. 

Gösterimlerinizde bir rutininiz var mı?
2007'den beri her cuma, cumartesi perde açıyoruz. Arada, şu dönem olduğu gibi, çarşambaları oyunlarımız oluyor. Seyirci konusunda baya bir yol kat ettiğimizden sıkıntı yaşamıyoruz. Repertuvar tiyatrosu olduğumuzdan bir dönem içerisinde birden fazla oyunla seyircilerimizin karşısına çıkabiliyoruz. 
Aslında, biz diğer belediyelerle de irtibata geçerek, İzmir Şehir Tiyatroları haline gelelim istiyoruz.
 
Oyunları nasıl seçiyorsunuz? Üzerinizde baskı oluyor mu? 
Politik olmadan tiyatro yapılmıyor tabii ki. Çok renkli bir tiyatroyuz, istediğimiz prodüksiyonu yapabiliyoruz. Çoğu özel tiyatrodan daha yüksek bir bütçemiz var. Tabii elimizde böyle de bir fırsat varken en göz alıcı oyunları sahneliyoruz. İçi boş oyunlardan ziyade düşündürecek, farkındalık yaratacak oyunlar seçiyoruz. Ne kadar zor olsa da gündemi takip ederek bir şeyler yapma derdindeyiz. Belli bir duruşumuz, görüşümüz, fikrimiz var. Ve bunları yansıtacak oyunlar seçmeye, gelen izleyiciye bir şeyler katarak uğurlamaya özen gösteriyoruz.
 
Yeni neslin sanata bakışını nasıl buluyorsunuz? 
Kendilerine sanal bir kültür oluşturduklarını düşünüyorum. Alışverişten, özel hayata kadar her şeyi sanal ortamda yaşadıkları için, sanatsal olguları ağır basan ürünleri izlemiyorlar ya da okumuyorlar. Ama üniversite ilçesinde bulunduğumuzdan ve fiyatlarımızın uygunluğundan dolayı pek çok gencin de hayatına dokunma fırsatı bulabiliyoruz. Her geçen gün sayı olarak kurslarımıza talep artsa da asıl amacın tiyatro değil, kamera önü oyunculuğa ilk adım olarak görülmesi bizi üzüyor.


Kaynak: Ege Postası
 
Biraz da 25. Yıl kutlamalarınızdan konuşalım...
Kutlamalarımız 25 Mart 2017'de başlayıp 25 Mart 2018'e kadar sürecek. Öncelikle 25 Mart'ta bir kortejimiz olacak. Bizimle zamanında çalışmış, kursiyerimiz olmuş, bizleri izlemiş, seven, takip eden herkesin katılabileceği bu korteji; saat 1'de Bornova Meydan'dan başlayıp, Uğur Mumcu Sanat Merkezi'nde bitireceğiz. Çocuk, yetişkin tüm kursiyerlerimiz, geçmişte bizimle eğitim görmüş olanlar da dahil, giyebilen herkes kostümleriyle gelecek. Saat 14:30'da "Cumhuriyet Sonrası İzmir'de Tiyatro" üzerine bir söyleşimiz olacak ve bizim bu 25 yıl süresince neler yaptığımızı anlatan bir sergimiz olacak. Sonrasında da bir galamız olacak. Oyunlardan derlenen bir kısa film gösterimimiz olacak. 19:30'da Metot oyunumuzu sergileyeceğiz. 

Bu yıl içinde bir kitap çıkaracağız. İçinde 25 yılda biriktirdiğimiz oyunlar, hatıralar, oyuncularla ilgili hikayeler olacak.  


Kaynak: Facebook

İzmir'den başka bir yerde oyunlarınızı sergilemeyi düşünüyor musunuz? 
Bu yıl içerisinde, hatta haziran ayı gibi İstanbul'a gitmeyi düşünüyoruz. Oradaki şehir tiyatrolarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Biz orada kendi oyunlarımızı sergileyeceğiz, onlar burada kendi oyunlarını sergileyecekler. Bakırköy ve Kadıköy Belediyesi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Daha gezici bir tiyatro haline gelip, kültür alışverişi yapmak istiyoruz. Sadece İstanbul değil başka illerle de iletişime geçmeyi düşünüyoruz.  
 
Oyunlarınızı okurlarımız nereden takip edebilirler? 
Web sitemizden bizi ve oyunlarımızı takip edebilirler. Aynı şekilde Instagram ve Facebook'u da aktif kullanıyoruz. 
 



Kaynak: Facebook