24 Eyl 2016
Dr. Banu Aksoy

Botox Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Botulinum Toksini Nedir?
 
Botilinum toksini bilinenin aksine yılan zehri değil bir bakteriden elde edilen toksinin laboratuar ortamında işlenerek ilaç haline getirilmiş halidir. Botox uygulamanın adı olarak bilinmekte ise de aslında bu ilacın marka ismidir. Ülkemizde yasal izni olan iki Botilinium toksin ilaç markası bulunmaktadır.
 
Kaynak: Guysanddolles
 
Botox Nasıl Etki Eder?
 
İlaç uygulandığı bölgede sinir kas iletişimini geçici olarak bozarak kasın kasılma fonksiyonunu etkiler. Böylelikle uygulandığı bölgede kasın gevşemesini sağlayarak üzerindeki ciltte kırışıklık çizgilerinin oluşmasını engeller.  Botox sadece estetik amaçlı değil çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
 
Kullanım Alanları
 
  •  Kaş çatma çizgileri, alın çizgileri ve göz çevresi çizgileri gibi mimikle ortaya çıkan ince kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Bazen burun sırtı kaslarına, üst dudaktaki ince kırışıklıkları açmak için dudak kaslarına ve çiğneme kaslarına da uygulanabilmektedir.
  • Boyun bölgesindeki bantlara ve çene bölgesine uygulanabilir.
  • Aşırı koltuk altı terlemesi, el-ayak terlemesi olan bireylerde terleme tedavisi amaçlı kullanılmaktadır.
  • Migren tedavisinde de uygulanmaktadır.

 

Kimlere Uygulanmamalıdır?
  • Bilinen kas hastalığı olanlara,
  • İlaca karşı alerjisi olan bireylere,
  • Hamile, kanama problemi olan veya kan sulandırıcı ilaç kullananlara,
  •  Kontrolsüz hipertansiyon, şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilere uygulama önerilmemektedir.

Botox Nasıl Uygulanır?

 
İlaç steril şartlarda hazırlandıktan sonra hedef kaslara uygun dozlarda uygulanır. İşlem sırasında hastadan kaş çatma, gülümseme, kaş kaldırma gibi hedef kaslarını çalıştıran mimikler yapması istenerek kasların başlangıç-bitiş noktaları ve aktif hareket noktaları belirlenir.
 
 
Kaynak: Sheknow
 
 Cilt temizlenerek ilaç uygun dozlarda kas içerisine enjekte edilir. Uygulama sırasında enjeksiyon yerlerinde hafif kızarıklık veya küçük morarmalar olabilir. Bu durum 1-2 gün içerisinde kendiliğinden düzelmektedir.
 
Kaynak: clearsightoptical2020
 
Uygulama Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
 
Uygulama sonrası 4-6 saat süreyle ilacın verildiği bölgeden farklı kaslara yayılımına sebep olabilecek hareketler,  aşırı öne eğilerek yapılan işler, yüzüstü uyumak, enjeksiyon bölgesini kaşıma-ovalama hareketler, su teması, çok aşırı soğuk veya sıcak teması yasaklanır.
 
Botox Etkisi Ne Kadar Sürer?
 
Uygulama sonrası sonuç hemen görülmemekte, etki; 24-48 saat içerisinde başlayıp 7-10 gün içerisinde yerleşmektedir. Her bireyin kas gücü ve mimik kullanımı farklı olduğundan 10 gün sonra yapılan kontrolle hala hareketli kaslara ek doz uygulaması yapılır.
 
Botox etkisi tam oluştuğunda hedefteki kaslar hareket edemez ve böylece üzerindeki cilt kırışıklıkları oluşmaz.
 
Botox etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 4-6 ay sürmektedir.
 
Dikkat edilmesi gerekenler
 
 Botox bir ilaç olduğu için mutlaka bu konuda eğitimli ve deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır. Yanlış uygulamalar istenmeyen yan etkilere sebep olabilir.
 Uygulama steril şartlarda yapılmalıdır. İlaç steril şartlarda hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.
İlaç alerjisi nadiren de olsa görülebilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka hekiminizle
le iletişime geçiniz.
Botox bir dolgu ürünü değildir yani uygulandığı bölgeyi doldurmaz. Botox aktif kırışıklıklar için etkilidir. Yani istirahat halinde mevcut olmayıp mimikle oluşan kırışıklıkları tedavi eder.
 Botox ilacının etkisi geçtiğinde başlangıç noktasına geri dönülür. Yani kaslar yeniden hareket etmeye ve mimik çizgileri oluşmaya başlar.