Cem Atmaca - Gökkuşağı Tekniği ve Seramik

Seramiğin büyülü bir dünyası olduğunu bilmiyordum taa ki Cem Atmaca ile tanışana kadar. Yapılan eserler fırından çıkınca sihir gibi renkleniyor ve ellerinizle yaptığınız, emek verdiğiniz nesneler hayranlık uyandırabiliyor. Daha önce hiç denediniz mi bilmiyorum ama hala denemediyseniz Cem Atmaca'nın en azından bir atölyesine katılın derim. Atmaca'nın geliştirdiği özel bir teknik bile var. Bu tekniğin adı: Gökkuşağı. Teknik var etmek deneyselliğin bir parçası mı? Cem Bey bu işe nasıl başladı ve dahası için buyurun sohbetimize.

 

Kaynak: Cem Atmaca 

 

Bize biraz kendinden bahsedebilir misin?
Anadolu Üniverstesi Seramik Bölümü mezunuyum, sonrasında Dokuz Eylül'e geçiş yaptım ve buradan mezun oldum. Yaklaşık 12 yıldır profesyonel olarak seramikle uğraşıyorum.

 

Seramikle ilk tanışman nasıl oldu?
Seramikle tesadüfen tanıştım. Başka bir bölüm okuyacaktım arkadaşlarım için Eskişehir yazdım fakat çamura ilk dokunduğum an beni çok etkilemişti. Şekil alması fırından renklerin farklı çıkması vs. beni çok büyülemişti sihir gibi gelmişti bana. Hayatımın büyük bi alanını kaplıyor şu an.

 

 

Kaynak: Cem Atmaca 

 

Sergileriniz ve ödüllerinizden bahsedebilir misiniz?
Üç kişisel sergi açtım ve bir çok ulusal ve uluslararası sergilere katıldım. Sergilerim de genel olarak insan doğa ilişkilerini işliyorum. İnsanın doğadan nasıl uzaklaştığını ve doğaya nasıl yabancılaştığını işliyorum. Birkaç işim sergileme aldı ama yarışmaları çok gerçekçi bulmuyorum. O yüzden katılmıyorum.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi kapsamında yer aldığınız sosyal sorumluluk projesini sizden dinlemek isteriz.
Sayın Semih Çelenk hocamızın koordinatörlüğünde farklı sanat dallarından on kişi bir araya geldik. Amacımız hiç sanatla tanışmamış çocuklara ulaşmaktı. Bu çocuklara sanatın ne olduğunu, nasıl yapıldığını anlatmaktı. İçlerinden belki bir sanatçı çıkmayacaktı ama büyüdüklerinde zarar vermeme bilinci oluşturmaktı. 200 den fazla çocuğa ulaştık. Belki de bu çocuklar büyüdüklerinde heykellere zarar veren birisini gördüklerinde uyaracaklar.

 

 

Kaynak: Cem Atmaca 

 

Atölyelerinizden bahsedebilir misiniz?
Genel olarak kurslar veriyorum ama bazen belediyelerle özel çocuklara etkinlikler yapıyorum. Otizmli ve down sendromlu çocuklara mozaik ve seramik yaptırıyorum.

 

Seramik gerçekten negatif enerjimizi alıyor mu?
Evet, çamur vücuttaki negatif enerjiyi alır. Toprağın nötürleme özelliği vardır. Siz çamura dokunduğunuzda çamurla sizin aranızda bir enerji alışverişi olur. Negatif enerjinizi alır size pozitif enerji verir. Bir şeyler yaratmak, bir şeyler ortaya çıkarmak insanı motive eder. Çamur pişip seramik haline geldiğinde dünyada binlerce yıl kalkıyor, yani dünyaya kendiniziden bir şeyler, bir imza, bir işaret bırakmış oluyorsunuz.

 

Yetenek mi çok çalışmak mı?
İşin içine tasarım giriyorsa tabii ki yetenek ama seramikte bir teknik üzerine çok çalışmak sizi usta yapıyor. Gördüğünüz bir objeyi kopyalamak istediğinizde, o objeden onlarca kez yaptığınız zaman artık bir süre sonra eliniz o kadar alışıyor ki bakmadan mükemmel yapmaya başlıyorsunuz. Hiç bir yerden esinlenmeden ortaya bir şey çıkarmak yetenek gerektiriyor tabii ki.

 

 

Kaynak: Cem Atmaca 

 

Seramikçi olmasaydınız ne olurdunuz?
Aşçı veya barmen olurdum. Aşçılık ve barmenlik bence bir çeşit simyacılık. Farklı maddeleri, tatları, malzemeleri bir araya getirerek yeni bir şeyler ortaya çıkarmak güzel bir duygu. Evde de yemek yaparken normal tarifin dışına çıkmayı seviyorum. Bu seramikte de böyle, yeni şeyler denemeyi çok seviyorum.

 

Seramikten en ilginç ne yaptınız?
Traş kremi köpürtme kasesi, parmesan peyniri rendesi ve dildo.

 

 

 Kaynak: Cem Atmaca 

 

Teknoloji sanatı evrimleştiriyor mu?
Bu konuda ben biraz klasikçiyim. Sanat eserinin başından sonuna kadar elle yapılması gerektiğini düşünüyorum. Teknolojiyi kullanan sanatçılar da var tabii ki. Artık sanattan çok tasarım ön planda, gerisini nasıl yapıldığına çok bakmıyorlar artık her şeyi yapan makinalar var. Bu bağlamda fikir daha önemli oluyor ama ben eserin biraz daha ruhu olması gerektiğini düşünüyorum, sonuçta sanatçı yapacağı esere duygularını düşüncelerini yaşanmışlıkları aktarıyor. Eseri yaparken malzemesini ona göre seçiyor. Şekillendirme sürecinde enerji ve duygu alışverişi oluyor. Teknoloji eseri ruhsuzlaştırıyor. Bir taraftan da sadece teknolojiyi kullanan dijital art sanatçıları var. Bilgisayar kullanmaları ve baskı almaları gerekiyor ya da hareketli heykel yapan sanatçılar var. Bu açıdan baktığımız da evrimleştirdiğini düşünebiliriz.

 

Özel bir tekniğiniz var mı?
Deneysel yaptığım şeyler var. Bunla ilgili iki dergide makalem yayınlandı, uluslararası iki sempozyumda poster sunumu gerçekleşti. Gökkuşağı tekniği diye adlandırdığım bir teknik. Lüster ve raku tekniklerini daha kolay uygulama fırsatı veriyor. Tabii ki hiç bir zaman aynı tadı vermez. Sadece benzer renkler ortaya çıkıyor.

 

 

Kaynak: Cem Atmaca 

 

Dünya çapında hangi sanatçıyla tanışmak isterdin?
William Morris. İlk sergi konseptimi belirlediğim de araştırma yaparken keşfetmiştim. Cam sanatçısı ve o da doğayı, ilkel insanları işliyor ayrıca yaşam tarzıda benim hayat görüşümle aynı. Yaşam tarzını işlerine çok başarılı bir şekilde yansıttığını düşünüyorum. İnsanın merkezli değil doğa merkezli bir yaşantısı var. Pagan yaşam tarzında yaşamaya çalışıyor. Doğayı biliyor neler getireceğini götüreceğini ve ona ne vermesi gerektiğini bilen bir sanatçı.