05 Haz 2017
Otuzbeşlik

Duyduk Duymadık Demeyin Köyde Şenlik Var!

 

 

 
Kaynak: Köyde Şenlik var
 
 

Nedir bu Köyde Şenlik Var? İlk başta cevabını ben de bilmiyordum. Kulağa hoş ve eğlenceli geliyordu. Şenliği kim sevmez ki? Bir de bu şenliğin çocuklar için yapıldığını öğrendiğimden beri içimde bir kıpırtı. Herkes duymalı, herkes bilmeli böyle harika dernekleri. Dernek mi dedim az önce! İpucu ağzımdan kaçtığına göre gelin bir göz atalım şenlikli bir dernek nasıl oluyormuş?

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği nedir? Kuruluşundan ve amaçlarından bahsedebilir misiniz?
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 1989 yılında Prof. Dr. Aysel Ekşi, Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Aysel Çelikel ve bir grup aydın kadın ağırlıklı akademisyenler tarafından kurulmuştur. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği; Cumhuriyet ilke ve devrimlerine sahip çıkan, çağdaş birey ve çağdaş topluma ulaşmayı görev edinen, 'sorunun değil, çözümün parçası olmak' anlayışıyla hareket eden sivil toplum örgütüdür.

Kaynak: ÇYDD
 
ÇYDD’nin bugüne kadar yer aldığı projeler ve yer alması planlanılan projeler nelerdir?
Toplum tarafından bilinen ve desteklenen projelerimiz; Soma'ya Destek Projesi, Kardelenler Projesi, Anadolu’da Bir Kızım Var Projesi, İzmir Gençlere Kucak Açıyor Projesi.  Bu projelerle birlikte birçok gençlik projelerini, çocuklar için öğretici atölyeleri ve sosyal sorumluluk projelerini Türkiye'nin dört bir yanından yürütmekteyiz.
Eğitimde fırsat eşitsizliğini gidermeye yönelik, çocuk ve gençlerin eğitimini destekleyecek; Çağdaş eğitim için ilkelerimiz ve amaçlarımız doğrultusunda projeler üretmeye ve destekçilerimizle birlikte ortak amaç için hareket etmeye devam edeceğiz.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:sundurluilkokulu

Köyde Şenlik Var projesi nedir ne değildir?
Köyde Şenlik Var Projesi; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi’nin bir sosyal sorumluluk projesidir. Proje katılımcılarının tamamı üniversiteli gönüllü gençlerden oluşur. Kar amacı taşımayan, siyasi görüş veya ideolojiye bağlı olmayan bir projedir.


Kaynak:ÇYDD

Proje kapsamında gönüllülere ihtiyacınız oluyor mu?
Toplumumuzda azalan gönüllülük kavramını, projemizin temel gücü olarak görüyoruz. 

Eğitimler hangi alanlarda verilmektedir?
Eğitimler genellikle projenin gerçekleşeceği köy halkının isteklerine göre şekilleniyor. İzmir köylerinin üretici bir karakteri var. Köyde yaşayan insanların kendi ihtiyaçlarını daha iyi bildiklerini düşünüyoruz. Eğitimler bu istekler doğrultusunda gerçekleşiyor. Bu eğitimlerden bazıları yetişkinler için; hukuk eğitimi, sağlık eğitimi, insan hakları eğitimi, hayvancılıkta teşvikler eğitimi, fizik tedavi egzersizleri eğitimi, vb. Çocuklar için ise kodlama, öğretici deneyler, beslenme alışkanlığı, diş sağlığı eğitimleri gibi temel eğitimleri içeriyor.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:malatyaguncel.com

Projedeki sanat ayağından bahsedebilir misiniz?
Müzik, tiyatro ve resim gibi branşlarda çocuklarla, çocukların istediği şekilde etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Hep beraber yaratıcı drama hocamız ile birlikte oyunlar oynayıp, resim atölyemizde resim yapıyoruz, çocuklarla kısa videolar çekip, genç arkadaşlarımızla şenlik için konser hazırlıyoruz. 

Proje dahilinde konaklama ve yemek birimi ayrıntılarını öğrenebilir miyiz?
Yemek ve konaklama ekibimiz projemizin gizli kahramanlarıdır. Yaklaşık 120 kişilik bir ekibin konaklama ve yemek ihtiyaçlarını organize etmek, saatinde yemeklerin hazırlamak büyük bir özveri istiyor, hele ki sıcak zamanlarda bu iş gerçekten çok zor bir hal alıyor. Gerektiğinde köyün içinde su bile taşıyorlar.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kaynak:ÇYDD

Proje ihtiyaçlarında size yardımcı olmak isteyenlerin katkısı ne yönde olabilir?
Bayındır Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri işimizi çok büyük anlamda kolaylaştırıyor. Tabii ki yine de malzeme ihtiyaçlarımız, okulda yapacağımız iyileştirme ihtiyaçlarımız için de destek gerekiyor. Katkıda bulunmak isteyen destekçilerin ihtiyaç listemize bakıp elinden ne geliyorsa destek vermesi, bizi inanılmaz mutlu eder.

Sponsorlarımız, gönüllü eller ve sizlerin sayesinde çocuklar rengarenk duvarların içinde, yeterli imkanlara sahip sınıflarda, oyun alanları ile mutlu bir eğitim hayatı yaşıyorlar. Biz de üniversiteli gençlerle dayanışmanın ne demek olduğunu tecrübe ediyoruz, bir arada yaşamanın birbirimiz için, gelecek için ne demek olduğu yaşayarak öğreniyoruz.

Gönül verilmiş işe sponsor bulmak nasıl oluyor? 
Sponsor olmak bu proje için büyük bir maneviyat taşıyor. Belki çok küçük miktarlar ve birkaç parça ihtiyaç malzemesi desteği ile gelecekte birkaç çocuğun, gencin eğitiminin ve hayallerinin oluşmasına ön ayak oluyorsunuz.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: ÇYDD

Sponsor olmak isteyenler sizinle nasıl iletişime geçebilirler?
Sponsor olarak bize destek vermek isteyenler için iletişim adreslerimiz;

Berkay Özceylan (Sponsorluk Birimi Takım Lideri): [email protected]
Nilüfer Ürütürk (Köyde Şenlik Var Proje Yürütücüsü): [email protected]  

Sizi hangi sosyal mecralardan takip edebilirler?
Bizleri Facebook, İnsragram, Twitter ve Youtube kanalımızdan takip edebilirler.