26 Şub 2017
Gülay Güler

Ekolojik Bisiklet Yolda

 
Kurumsal hayata girdiklerinden beri bu yaşam tarzını içine hiç sindiremeyen Ülgen ve Coşku şehir hayatına alternatif yaşamların peşine düşerler. 2016 yılı boyunca Türkiye’deki ekolojik çiftlikleri bisikletle turlayan "Ekolojik Bisiklet" maceralarını ve deneyimlerini otuzbeslik.com'la paylaştılar. Belki Ülgen ve Coşku'nun hikayesi daha doğal bir yaşama adım atmamız için bize cesaret verir. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: Akçay
 
"Ekolojik Bisiklet" kimlerden oluşuyor, bize kendinizden bahseder misiniz?

Ülgen: Ekolojik Bisiklet, ben Ülgen Azeri ve lise arkadaşım Coşku Atalay’dan oluşmakta. Doğma büyüme Kadıköylüyüm. Malzeme mühendisliği ve TV yayıncılığı okudum. Çoğunlukla TV yayın aktarımı ve tele-marketing reklamları yapımında çalıştım. Mart ayında son işimden istifa ederek 6 ay sürecek olan bu tura çıktım.

Coşku: Gastronomi ve mutfak sanatları mezunuyum. Birkaç sene sektörde çalıştıktan sonra “eh be” deyip kendimi bisikletle yollara attım.


Fotoğraf: Ülgen Azeri
 
Yola düşme fikri nasıl oluştu? Nereden çıktı bu tur?

Ülgen: Birkaç yıldır bisiklet, ulaşım amaçlı olarak da kullanmamla birlikte hayatımın bir parçası oldu. Geçen yaz, haftalık kamplı turlar yapmaya başlayınca, dört duvar dar gelmeye ve kafamda daha uzun tur planları oluşmaya başladı. Çiftlik ziyaretleri ile şehir hayatına alternatif yaşamları görmek istedik. Bir bakıma İstanbul’dan kaçış için bir aşama oldu bu.

Coşku: Sebeplerinden biri şehir içinde bisiklete binmenin bir azap olması ve bisiklete binmeyi gün içinde birkaç saatlik bir aktiviteden, yıl içindeki birkaç aylık bir aktiviteye çevirmek istemem. Bir diğeri ise doğal, sakin, stresten uzak hatta ilkel sayılabilecek bir yaşamı deneyimlemek.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: Coşku Atalay
 
Tur rotalarınızı ekolojik çiftlikler belirliyor diyebilir miyiz?

Rotayı belirlerken, gitmek istediğimiz çiftlikler, gönüllü kabul süreleri, mevsim şartları ve kat edebileceğimiz mesafeyi dikkate aldık.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: Çanakkale- Kızıltepe
 
Ekolojik çiftliklerde günleriniz nasıl geçiyor? Sizlere kattığı artılar neler?

Gittiğimiz çiftlikler ormanla iç içe olduğundan sürekli doğada vakit geçirdik. Ziyaretlerimiz ilkbahar ve yaz mevsimlerinde olduğundan daha çok bostanlarda ekim-dikim, yabani ot temizliği ve sulama yaptık. Yemek pişirmekten, boya badanaya, tamirattan, su deposu temizliğine bir yaşam alanında ihtiyaç duyulacak her işi yaptık. Bunların dışında şelalelere gidildi, filmler izlendi, ateş başında şarkılar söylendi tabii. Ekolojik çiftlik deneyimlerinin en büyük katkısı doğayla uyum içinde yaşamayı öğreniyor ve bu işin öncüleriyle tanışıyor olmanız. Kuzinede kendi ekmeğinizi pişirmek ve toprakla haşır neşir olmak da ayrı bir keyif.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: Bozcaada
 
Seyahat rotanızda İzmir de varmış? İzmir’deki bisiklet sürüş ve ekolojik çiftlik deneyimlerinizi bizlere anlatabilir misiniz?

İzmir’de daha önce bisiklete binmemiştik. Aralıksız bisiklet yolu sayesinde şehrin önemli bir kısmında rahatça seyahat edebildik. Özellikle kuş cenneti tarafını çok beğendik. Bisiklete yönelik altyapı ve bilinçlendirme çalışmalarının yurt genelinde desteklenmesi çok önemli. İstanbul’dan yola çıktıktan sonra gittiğimiz ilk iki çiftlik Bayındır ilçesindeki "Marmariç Ekolojik Yerleşimi" ve Menemen ilçesindeki "İmece Evi Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Çiftliği" oldu. Her iki çiftlikte de ikişer hafta kaldık. Marmariç’te tıbbi adaçayı ekimine ve yükseltilmiş yatakların ekime hazırlanmasına, İmece Evi’nde ise neredeyse her türlü sebzenin ekimine ve terasların malçlamasına yardım ettik.


Not:Yazının sonunda Çanakkale - Gökçeada - İzmir Turu videosu var.

Fotoğraf: Çanakkale
 
En iyi vakit geçirdiğiniz ekolojik çiftlik hangisi oldu? Bu işi tecrübe etmek isteyen arkadaşlara neler önerirsiniz? Nereden başlasınlar?

Buğday Derneği’nin TaTuTa projesinin sitesinden çiftliklere dair her türlü ayrıntıya ulaşabilir ve başvuru yapılabilir. Çalışmak istediğiniz alanları belirleyip, çalışma ve yaşama koşullarını iyice araştırın. Kötü bir gönüllülük deneyimi yaşamamak için beklentilerin karşılıklı uyuşması önemli. Kimi çiftlikte sulama hortumunda ısınan suyla açık havada duş alıyorsun, kiminde kendi odan ve banyon var. İçinizde bu yaşama dair ufak bir merak dahi varsa, yıllık izinde vb. bir şekilde fırsat yaratıp, yaşayarak görün.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: Rize

En çok beğendiğiniz şehir hangisi oldu?

Çanakkale Kaz Dağları, Kırklareli, Kastamonu, Sinop Akgöl ve Rize Kaçkar Dağları.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: Kırklareli

Önümüzdeki yıllarda kendinizi nerede görüyorsunuz? Şehre dönüş aklınızdan geçiyor mu?
 
Ülgen: Zorunda olmadıkça büyük şehre dönmeyi düşünmüyorum. Bu kışı Bodrum’da geçirip baharda Güney Amerika turu yapmak niyetindeyim. Buradan sponsor olmak isteyenlere duyurulur.(Gülüşmeler)


 



http://www.ekolojikbisiklet.com/
https://www.facebook.com/ekolojikbisiklet
https://www.instagram.com/ekolojikbisiklet/
https://twitter.com/ekobisiklet
https://www.youtube.com/channel/UCGhwZgCbBceTiDUw0G3mm6g