06 Haz 2020
Kardelen Uysal

Erkek Yerini Bilsin akımı nasıl başladı?

Nefret söylemleri, dildeki şiddet toplum ve bireyler arasındaki eşitsizlik uçurumunun derinleşmesine neden oluyor. Dildeki şiddet unsurları, erkek egemen yapının dili toplumsal cinsiyet eşitsizliğine darbeler vurmaya devam ediyor.

 

Twitter’da #erkekyerinibilsin etiketiyle başlayan hareket de buna karşı duran bir akım. Yıllardır kadınlar çeşitli sözlerle etiketleniyor, aşağılanıyor, yargılanıyor. "Erkekler yerini bilsin" akımı kadınlara söylenen aşağılayıcı tanımlamaların öznesine erkekleri koyuyor, hedefini değiştiriyor ve oku erkeklere yöneltiyor. Kısa sürede başlayan akıma pek çok sanatçı, belediyeler dahil olurken binlerce kadın ve erkek de tweet’e destek verdi.

Nasıl Başladı?

Twitter’da Ruqinq adlı kullanıcı “Kocam isterse çalışabilir” şeklinde bir tweet attı. Bu tweet şarkıcı Gaye Su Akyol tarafından paylaşıldı. Akyol Tweet’i paylaşırken “Plajda üstsüz erkek perdesiz eve benzer. Ya satılıktır ya kiralık”  cümlesini ekledi.

 

Ruqinq adlı Twitter kullanıcısı, bu paylaşımı neden yaptığını ve süreci şöyle anlattı:

"Twitter'da son zamanlarda muhafazakar olarak adlandıracağımız kişiler tarafından çok fazla 'kadın çalışmamalı, yüksek sesli kahkaha atmamalı, kendilerinin fuhuş yuvası olarak gördükleri üniversitelere gitmemeli' tarzında tweet'ler atıldığını gördüm. Bunlara en güzel tepki alay ederek verilebilir diye düşündüm. Beni en rahatsız eden şey, bunlara destek veren kadınlar olduğunu görmek. Twitter'da gördüğümüz kadarıyla kadınlar hep kendi ayaklarının üstünde durma, özgürleşme çabası içindeler ve herkes hayatında 'başarı' olarak gördüğü şeyleri burada paylaşıyor. Böylece kendileri gibi psikolojik veya fiziksel şiddet gören diğer kadınlara örnek olup onları cesaretlendiriyorlar. Twitter'da insan gerçekten yalnız olmadığını, aslında kendisi gibi birçok insan olduğunu görüyor ve o paylaşım yapanlardan cesaretle hayatında birçok şeyi değiştirebiliyor. Twitter'in bir diğer özelliği de her olayı tiye alarak paylaşım yapmak, çünkü insanlar bunu seviyor. Ben de bu durumu bu şekilde ele aldım. İnsanlar sanki 'birisi böyle tweet atsın da biz de görüşlerimizi söyleyelim' dercesine birçok yorumlar yaptılar. Özellikle kadınların zaten dile getirmek istediği bir konuydu, benim öncülüğümde bir patlama noktası oldu diyebilirim."

 

Ruqinq adlı kullanıcı, benzer bir tweet'i 2019'da kasım ayında da paylaşmış ancak bu kadar yanıt almamış.

Sanatçılardan ve Belediyelerden Destek

Akıma birçok sanatçı destek verirken belediyeler de kadınlar için özel olarak başlatılan uygulama ve pozitif gibi görünen ayrımcılıkları tiye alarak destek oldu. Datça, Sarıyer, Bodrum, Şişli, Borkça gibi pek çok belediye Twitter hesabından destek olan belediyeler arasında.

Sıla Gençoğlu, Derya Uluğ, Gazapizm gibi sanatçılar da ilgili hashtage destek olan isimler arasında.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Açıklama

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim akımın, toplumun kadınların yaşadıklarını anlaması için çok güzel bir yöntem olduğunu belirterek şu sözleri paylaştı: “Bunu başlatan arkadaşımızın da aklına sağlık. Gündelik hayatta kullanılan o ifadelerinin öznesini değiştirdiğimiz zaman herkes nasıl irkiliyor, okuyan erkekler garip oluyor… İşte biz kadınlar, o rahatsız olma hissini her gün yaşıyoruz. Kullanılan dilin ne kadar cinsiyetçi olduğunu göstermiş olduk. Artık herkes diline dikkat etsin, cinsiyetçiliklerinin farkına varsın.