08 Eki 2016
Gülay Güler

Gülen Uçar, Sizi Juggling Run'a Bekliyor!

Sonbaharın serinliğinde içinizi ısıtacak cinsten bir juggling etkinliğine ne dersiniz?
Biraz öğreneceğiz çokça eğleneceğiz, hula hoop, poi ve staff çevireceğimiz bu etkinliği Gülen Uçar düzenliyor. 
Gülen Uçar kimdir? Juggling Run nasıl bir etkinlik olacak? Otuzbeslik.com, Gülen Uçar'a soruyor.


Gülen, bugüne kadar neler yaptın, bize anlatabilir misin?
 
24 Eylül 1987 Bartın doğumluyum. Kendimi bildim bileli müzikle iç içeyim.  Bartın Güzel Sanatlar Lisesi mezunuyum. Keman ile ilk lisede tanıştım. Sonra Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi‘nde Müzik Öğretmenli Bölümü’nü okudum. Mezun olup İstanbul'a taşındım. İki yıl boyunca, özel bir kursta keman eğitimi verdim. İstanbul’un kaosu, trafiği, kalabalığı, negatifliği beni sıkmaya başlayınca daha sakin bir şehir olduğunu düşündüğüm İzmir'e yerleştim.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
İzmir’e taşınmanın özel bir nedeni var mıydı?
 
Hiçbir özel sebebi yok. Sadece Türkiye'de yaşanılabilecek bir şehir varsa o da İzmir'dir düşüncesi vardı kafamda. Haklı da çıkmışım, 2012’den beri İzmir’de yaşamaktayım.
Buraya ilk geldiğimde, Karşıyaka’da Gramafon Sanat Merkezi’nde işe başladım. 3 yıl çalıştıktan sonra Narlıdere’ye taşındım ve orada da bir müzik kursunda, 1 sene keman eğitmenliği yaptım. Şuan işsizim KPSS’ye hazırlanıyorum. Müzik öğretmenliği yolunda ilerliyorum.


Peki, hayatına ne ara Poi girdi?

Bir ara kafam kaçtı. Kafamı nasıl toparlayacağım diye düşünüyordum. Fiziksel bir şeyler yapmam şarttı.  Tamam keman benim için dinamik meditasyondu ama fiziksel tatmin vermiyordu. Ben bu işlere yogayla başladım. Yoga, meditasyon derken dinamik meditasyon;  hula hoop ve poi’ye başladım.Ve iyi ki  başlamışım. Hayatımda birçok şey değişti.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Şu an sokak sanatçılığı yapıyorsunuz bu işe nasıl başladın?
 
Sokak sanatına ilk Gazi Kadınlar Sokağı'nda keman çalarak başladım. Hula hoop ile tanıştıktan sonra  Bostanlı’da bir arkadaşımla, ateş gösterileri yapmaya başladık. Bostanlı parkında, mekanlarda gösteriler yaptık, herkes bizi tanıdı ve çok sevdi. Biz gösteriyi 2 kişi yaptığımız için 25 dakika sürüyor. Bir oyuncağın yanma süresi  5 dakika, bizde 5-6 oyuncak olduğu için süreyi olabildiğince uzatabiliyorduk, seyirciyi kalabalıklaştırma niyetindeydik. 

https://www.facebook.com/CircularAspect/?fref=ts
 
 
Bu gösterilerde keman çalıyor musun?
 
Evet, arkadaşım çevirirken ben de keman çalıyorum. Ben çevirirken, o da vurmalı çalgı çalıyor. Hal böyle olunca gösteri hem görsel hem işitsel olarak seyirciyi tatmin ediyor.
Türkiye’de nerede sokak gösterisi yapmak istersin dersen, ben İzmir Bostanlı derim. Buranın avrupayi bir havası var. İnsanların bize saygısı çok. Aldığımız tepkiler daha yoğun daha güzel. Mesela Konak’ta yaptığımız bir gösteri sırasında, Sigaramı yakar mısın? Sen büyücü müsün? gibi tuhaf sorularla karşılaştım. O yüzden gösterilerimizi  sadece Bostanlı’da yapmaya başladık. Bostanlı dışında başka yerlerde gösteri yaptığımızda, gösteri sırasında seyirci yoğun oluyor fakat gösteri bittiğinde bir bakıyorsun çevrende kimse kalmamış. Bizimle kimse iletişime geçmiyor. 
Sırbistan'a gittiğimde orada da sokak gösterisi yaptım. Daha ben malzemeleri hazırlarken etrafımda insanlar toplanmaya başladı. Çevirmeye başladım, önüme şapkamı koydum, gösteri sırasında kimse dinar atmadı ama gösteri bittikten sonra herkes sıraya girdi, benimle tanışmak istediler. Türkiye’de seyirci kültürün gelişmesi gerekiyor.
 
Hula hoop, poi, staff bunları çevirmeyi nereden öğrendin?
 
Kendim öğrendim. Hula hoop, poi, meditasyon hiçbiri için özel eğitim almadım. İnternetten eğitim videoları izledim. Bir kış boyunca eve kapandım, kendim çözdüm. 3 ay bana yetti diyebilirim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biz bu işleri nereden öğrenebiliriz? Bir okul veya kurs tavsiye edebilir misin?
 
Bu iş Türkiye’de çok popüler değil. Fakat bu işe gönül vermiş pek çok arkadaşım bilgilerini paylaşma konusunda çok açık insanlar. Zaten aramızdaki etkileşim bu işilerin yayılmasına ve çoğalmasına ön ayak oldu. Türkiye'de benim dışımda bu işle uğraşanlar; Berker Akman,Çağın Ergen, Hande Gülaçar, Özdal Akyaşar, Sezen Zengin, İsa Henek, Bedis Yılmaz, Devrim Ekin Şahin, Hazar Öksüzler ilk aklıma gelenler. Bu arkadaşların çoğu Asya, Avrupa görmüş insanlar ve Türkiye'de gerçekleşen festivallerde çeşitli workshoplar yapıyorlar. Bu festivallerin başında Tree of Life var. Tree of Life İzmir’de düzenleniyor. Uluslar arası bir festival olduğu için yurt dışından bir çok DJ ve jonklör geliyor. Bir de Muğla Sandras’ta Ayata festival’i düzenleniyor ve bunlar gibi daha bir çok festivale ev sahipliği yapıyor ülkemiz.
 
 
Festivaller dışında nasıl eğitim alacağız? Mesela sen özel ders veriyor musun?
 
Tabi ben öğretebilirim ama ücret karşılığında yapmıyorum. Karşılıksız yapıyorum. Mesela Pazar günü Juggling Run etkinliği düzenliyorum. 
 
 
Nası bir etkinlik olacak bize anlatabilir misin?
 
Etkinlik, Güzel Sanatlar Parkı'nda olacak. Bu etkinliği yapma sebebim aslanda şu; bu tarz etkinliklerde giriş genelde 80 ile 90 tl arası oluyor. Bizim etkinliğimiz ücretsiz. Bu da Türkiye’de bir ilk oluyor.  Hiç bir maddi kaygı gütmeyen bu etkinlikte insanlarla tanışıp bildiklerimizi paylaşacağız, yoga yapacağız, poi, hula hoop,staff çevireceğiz, kolektif bir ortam olacak yani baya eğleneceğiz. Bir de ben kendi yaptığım 5 adet hula hoop'u  hediye edeceğim. Katılım yoğun olacak gibi görünüyor.


 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biz bu hula hoop'ları nereden satın alabiliriz?
 
Ben internet üzerinden satıyorum. Oyuncak yapmanın maliyeti aslında çok düşük. Fakat her yerde bulunmadığından ve sirkülasyon olmadığından haliyle biraz pahalıya satılıyor.  Malzemelerimizi sanayi bölgelerinden temin edebiliyoruz. Biraz araştırma ve zaman ayırma ile herkes kendi oyuncağını yapabilir.

https://www.facebook.com/CircularAspect/photos/a.324731124539779.1073741828.311220709224154/338938346452390/?type=3&theater

İleride ne gibi etkinlikler yapmayı planlıyorsun?

Bu aslında küçük çaplı bir etkinlik. Hedefim  Antalya’daki J fest Joglörlük festivali gibi daha büyük bir etkinlik yapmak. J fest'e bütün Avrupa ülkelerinden jonglörler geliyor, çeşitli aktiviteler, workshoplar yapılıyor, insanlar yaptıkları oyuncakları getirip satıyorlar, müzik dinliyorlar... Sadece buranın tek kuralı alkolün yasak olması.
 
 
İzmir’de senin bildiğin bu etkinliğe benzer etkinlikler oluyor mu?
 
İzmir’de böyle bir aktivite hiç olmadı. İzmirlilerin aktivite anlayışı Alsancak’ta bira içmek ( Gülüyor.) Ücretsiz etkinlikleri ben takip etmeyi seviyorum. Fuar’da 10 günlük bir yoga etkinliği vardı en son ona katıldım.
 
 
Son olarak neler söylemek istersin?
 
Herkes hula hoop, poi çevirsin. Ben bu işe başlamadan önce 60 kiloydum şimdi 50 kiloyum, sağlığıma kavuştum, sakinleştim. Bu dinamik meditasyon stiliyle tanışmak isteyen herkesi Juggling Run'a bekliyorum.

http://www.otuzbeslik.com/etkinlikler/bostanli-guzel-sanatlar-parki/07-10-2016/juggling-run

BONUS: