10 Oca 2018
Seçil Şeker

İleri Dönüşümün Temsilcileri - Çöp Delisi

Paketlenmiş ürünler kullanıyor, her şeyi tüketiyoruz. Peki çöplerimizi atmasak, ileri dönüşüm yapabilsek ne olurdu? Asla neyden yapıldığını anlayamadığınız o çanta kedi maması poşetinden yapılmış olsa, nasıl bir tepki verirdiniz? Ayşe Yıldız ile olan sohbetimizde sanılanın aksine geri dönüşüm olmayan ve ilerleyen zamanlarda sıkça adını duyacağımız ileri dönüşüm üzerine sohbet ettik. Keyifli okumalar. 

 

Kaynak: Çöp Delisi

Ayşe hanım, sizi ve "Çöp Delisi" olma serüveninizi biraz öğrenebilir miyiz?

İsmim Ayşe Yıldız. Maden Mühendisliği eğitimi aldım. Aslında değerli taş uzmanıyım ve elişlerine hep bir ilgim vardı. Oğlum da doğduktan sonra sürekli tükettiğimizi ama pek üretken olmadığımızın farkına vardım. Geri dönüştürülebilir eşyaların dünyasına girince kaynakların ucuz, hatta bedava olduğunu; ama üretilen şeylerin değerli olduğunu gördüm.

Daha önceleri kuyumcuda çalışıyordum. El becerim vardı. Evdeki yumurta kutularıyla, gazetelerle, dergilerle farklı ürünler çıkarmaya başladım. Aslında kısmen çöplerle yaptığımız bu işin adı geri dönüşüm değil de ileri dönüşüm oluyor; çünkü yumurta kutusundan seramik hamuru üretip bambaşka bir obje çıkarıyoruz ortaya.

 

Türkiye'de yavaş yavaş bilinci oluşan bir şey ileri dönüşüm...

Yurt dışında çok destek verilen, festivalleri yapılan bir iş. Türkiye'de henüz o ilgi yok; ama yayıldıkça, şirketler, kurumlar bizden ileri dönüşüm hakkında çalışanlarına workshop vermemizi istedikçe çok mutlu oluyoruz.

 

Neden Çöp Delisi?

Deli işi yapıyoruz çünkü! Çöp topla bir şeyler çıkart... Çöp delisi oldu adımız. Ortağım Bursa'da yaşıyor. Orada hem kendi işini yapıyor hem de üretim konusunda yardımcı oluyor. Yeni yeni ürettiğimiz bir marka.

 

 

Kaynak: Çöp Delisi

Sayfanıza bakacak olanlar nasıl ürünlerle karşılaşacak?

Çok geniş yelpazede bir çeşitlilik var. Ev dekorasyon ürünleri, çanta, bileklik, takı çeşitleri, tabaklar, kaseler. Ürün çeşidi biraz üretene kalıyor burada. Senin hayal gücün ne üretiyorsa onları üretiyorsun aslında. Hayalimiz sehpalar, masalar üretmek. İlerleyen zamanlarda onlar da olacak.

 

Düşününce bütün ürünler, takılar kişiye özel.

Tabii ki. Sen arkadaşında bir kolye beğenirsin, aynısı istersin ama yok. Çok benzerini yapabilirim ama aynısı olmaz. Aldığın bir ürün de kişiye özel oluyor böylece.

 

Kaynak: Çöp Delisi

Bir dükkanınız yok. Satışı nereden yapıyorsunuz?

İnstagram üzerinden satış yapıyoruz. Küçük pop–up tasarım panayırlarına katılıyoruz.

 

Workshop'larınıza ilginin yoğun olduğunu biliyorum. Eğitimlerinizi nerelerde veriyorsunuz?

Artım Project'te haftanın iki günü atölyemiz oluyor. DoryanArt, PabloArt'ta birer gün atölyemiz oluyor. Sosyal sorumluluk projesi olarak Bayraklı'da bir okula 15 günde bir gidip çocuklara eğitim veriyoruz. Bu tarz eğitimlerin küçük yaştan başlaması gerektiğini düşünüyorum. Çocukların hayal dünyaları çok geniş olduğundan, eğitime gidip ben çocuklardan bir şeyler öğreniyorum.

 

Dört kişilik bir ailenin evinde her gün bir çöp poşeti dolup atılıyor. Sizde durum nasıl?

Evim koca bir çöplük. (Gülüyor) Tabii ki benim hayatıma da yansıdı artık çok daha az çöp üretiyorum. Çünkü tükettiğim ürünlerin çöplerini başka bir şey üretmeye kullanıyorum. Mümkün olduğunca az paketli ürün kullanıp, gıda ürünlerini olabildiğince kendim hazırlıyorum. İllaki kedinin mama poşeti gibi atıklar oluyor onlardan da çantalar yapıyoruz. Dışarıdan da bu şekilde çöpleri aldıkça, benim için ham madde oluyor, ev de koca bir çöplük.

 

Kaynak: Çöp Delisi

Oğlunuz bu düzene bir tepki veriyor mu?

Oğlum hiçbir şey atamıyor artık. (Gülüyor.) Normal bir çocuk gibi oynayamaz oldu, yerde bir şeyler bulup oyuncak yapmamı istiyor. Şişe kapaklarından oyuncaklar, fırıldaklar yaptığımız için her şeyi oyuncağa dönüşür gözüyle o da topluyor. Tire'de bir okulun hiç oyuncağı yoktu Rotaract grubuyla birlikte onlara oyuncaklar yaptık. Çocuk tabii gördükçe istiyor.

 

Yaptığınız Derya Baykal'ı anımsattı bana. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Derya Baykal bu konuda önemli bir insan. Birçok şeye yaptığı programla öncülük etmiş biri. Ortak noktalarımız var. Orada işin temeli anlatılıyor ve her kesime ulaşılıyor. Bizim yaptığımız işin içine biraz daha sanat katmaya yönelik. İleride heykeller, atıklardan tablolar yapmayı düşünüyoruz. Tabii insanların biraz buna alışması gerekiyor.

 

Size nasıl ulaşabilirler?

Instagram'da ve facebook'ta bizi bulabilirler. ÇöpDelisi'ndeki Türkçe karakterler nedeniyle @copdelisi diye almadık sosyal medya hesaplarımızı. (Gülüyor.) Her şeyden bir şey yapıyoruz.