İzmir, PechaKucha Night'a Hazır Mıyız?
Bugün günlerden PechaKucha! Bu akşam için plan yapmayın! PechaKucha nedir, sizleri neler bekliyor ve daha fazlası için sizi yazının devamına davet edelim. PechaKucha Night İzmir sorumlusu Hasan Cenk Dereli ile etkinliğe dair sıcak bir sohbet gerçekleştirdik, keyifli okumalar.
Cenk Dereli'nin PechaKucha ile tanışması nasıl oldu?
2010 yılında İstanbul'da bir PechaKucha sunumu yapmam ile oldu.
PechaKucha'nın İzmir ayağı nasıl başladı?
İzmirliyim ben ve İzmir'e dönme niyetim bir gün ağır bastı. Baktım ki İzmir'de hiç arkadaşım yok (Gülüşmeler) bir çözüm bulmak lazım buna diye düşündüm. Ben mimarım. Mimarlıkta da önemli olan işe ulaşabilmek. Bu iş bir tasarım işi de olabilir, sosyal sorumluluk projesi de. O işin size gelmesi için birçok alandan birçok insan tanımanız gerekiyor. İnsan tanımanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum.
İzmir'e geldiğimde insanlarla tanışmak için bir bahaneye ihtiyacım vardı ve PechaKuacha şahane bir fırsattı benim için.
Hiç yurt dışında PechaKucha etkinliğine katıldınız mı?
Katıldım.
Nerelerdekine katıldınız?
Paris ve Stockholm'dakilere katıldım. Stockholm'dakinde sunum yaptım ve İzmir'i anlattım. Paris'te düzenlenen etkinliği tanıdığım bir arkadaşım düzenliyordu ben de teknik destek verdim.
Bilmeyenler için PechaKucha'yı anlatalım biraz. PechaKucha Night nedir?
PechaKucha 2003 yılında Tokyo'da mimar bir çift tarafından başlatılmış olan bir etkinlik.
Çok yoğun çalışıyoruz. Arkadaşlarımız var, onlar da güzel işler yapıyorlar. Biz bir bahane yaratalım, o bahaneyle de birbirimize bir şeyler anlatmanın pratik yöntemini bulalım diyorlar. Sonunda mimarlar çok konuşur, susturmak zor olur mimarları düşüncesiyle 20'20 kuralını koyuyorlar. 20 slayt her slayt 20 saniye ve slayt'lar manuel kontrol edilmiyor, otomatik geçiliyor. Bu mimar çift de Tokyo'da yabancı, Japon değiller. O yüzden enternasyonal çevreleri var. Gelen herkes formatı çok beğeniyor ve 'Biz de bunu yapalım.' diyorlar ve bu birdenbire resmi olmayan uluslararası bir etkinliğe dönüşmeye başlıyor.
PechaKucha'nın anlamı nedir?
PechaKucha çene çalmak anlamına geliyor.
Etkinlik tahmini kaç şehirde düzenleniyor?
Şu an 2018 yılı itibariyle 1.000'den fazla şehirde organize ediliyor.
İzmir'de bu etkinliği düzenlemek için nasıl bir süreç izlediniz? Başka yapmak isteyenler oldu mu?
El sıkışma anlaşması ile PechaKucha Night etkinliğini alabiliyorsunuz. Alabilmekten kastım sorumlu olmak. İlk ben yapıyorum diyene etkinlik hakları veriliyor. İzmir'de başka yapmak isteyen oldu ama benim hayalimdeki konsept ile zıtlaşınca yolumuza ayrı devam etmeye karar verdik. Başka yapmak isteyen olursa da o kişiyi bana ulaştırıyorlar.
Etkinliğin amacı nedir?
Etkinliğin amacı insanları birbirine bağlamak diyebiliriz.
Etkinliğin belli bir teması var mı?
Etkinliği organize eden her yer etkinliği şekillendirebiliyor. Bu ne demek? Şöyle ki illa şöyle bir alanda etkinlik olacak diye bir kural yok. Yerelin dinamiklerine göre şekilleniyor.
#ızmırdeoluyor nasıl ortaya çıktı?
Ben bu etkinliği yapmak istediğimde herkes İzmir'de olmaz demişti ama aslında burada pek çok ieyin mümkün olduğunu zaten biliyordum. Her alanda ulusal ya da uluslararası çok güzel projeler ortaya çıkıyordu. Bunun üzerine #izmirdeoluyor sloganı ortaya çıktı.
Etkinliğin can alıcı noktası sizce ne?
PechaKucha İzmir'de bir yerden duyduğunuz bir şeyi anlatmıyorsunuz kesinlikle. Bizde yapılan sunumlar doğrudan sunucunun yaptıklarını anlattığı sunumlar. Bence bu çok etkileyici.
Sunumları önceden kontrol ediyor musunuz?
Sunumları önceden kontrol ediyorum ama içeriğini kontrol etmiyorum. Yaratıcılığını kısıtlamaya giriyor sanki öyle biraz zaten sunum öncesi kişi ya da kişilerle konuşuyoruz. Konuşma üzerine sunum biraz şekillenmiş oluyor.
Etkinlik genelde ne zaman oluyor?
2 ya da 2.5 ayda bir oluyor. Genelde yılın ilk etkinliği şubat ayında oluyor.
Bugüne kadar izlediğiniz sunumlarda sizi en etkileyen hangisiydi?
Ayrım yapamam hepsi benim için çok kıymetli ama cidden ayrım yapamam çünkü hepsi o kadar emek verilerek gerçekleştirilmiş şeylere dair sunumlar ki...
Peki genel olarak etkinlik sürecinde en çok sizi etkileyen nokta nedir?
Kimin ne hikaye anlattığı değil de bu hikaye anlatan kişiler buluşması gereken kişilerle buluşuyor mu? Esas aklımda dönen bu sürekli. Bazen davetler alıyoruz X firması inovasyon günlerinde önerilerde bulunduğumuz kişileri davet ediyor ve sunum yapan kişilerle yatırımcılar buluştuğu an ya da taktir gördükleri an ben çok etkileniyorum.
Kimi PechaKucha'da ağırlamak isterdiniz?
Tunç Soyer'i, Cem Seymen'i ve Ayça Şen'i ağırlamak isterdim.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Sizin de İzmir'de oluyor dedirten bir hikayeniz varsa ya da mutlaka bu kişi de etkinlikte sunum yapmalı dediğinizi birisi varsa bu e-mail ve Instagram ulaşım kanallarından bana ulaşabilirsiniz.