26 Kas 2018
Otuzbeşlik

İzmir'de İyilik Var

İzmir'de iyilik Var projesi Yaşar Üniversitesinde uygulanan Sosyal Sorumluluk Dersinin bir parçası olarak doğmuştur. Bu ders kapsamında öğrenciler dönem boyunca bir sivil toplum kuruluşunda minimum 8 saat toplum hizmeti uygulaması yapar. Yani gönüllülüğe giriş uygulamasıdır bu. Bir şekilde gündemimize giren önemli günler vardır. Sivil toplum için de bu gün “Dünya Gönüllüler Günü - 5 Aralık” . Toplumda çok da yaygın olmayan gönüllülüğün bilinmesi ve görünür hale getirilmesi için öncelikle Yaşar Üniversitesindeki Sosyal Sorumluluk Dersi kapsamında Dünya Gönüllüler Günü için kampüste ve  İzmir’de etkinlikler düzenlemeye başladık. Daha çok konferans, panel şeklinde salonlarda düzenlenen bu etkinlikler katılımcı çeşitliliği bakımından sınırlıydı. Öğrencilerden gelen talep ve İzmir Sivil Toplum Ağı ve Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği ile,  2 yılın ardından, 2016 yılında  gönüllü olmayı daha çok insana anlatmak için sokakta, meydanda bir şenlik yapalım ve insanlar oraya gelirken yanlarında bir iyilik ile gelsin fikri gelişti.  İzmir Büyükşehir Belediyesinin kapısını çaldık. Hiç tereddütsüz bize destek sağladı belediye. Gönüllülüğün ilk adımları iyi bir insan olmaktan, iyilik yapmaktan geçiyor. 2016 yılında 56 kurum ve 2000 civarında kişiyle sokaklarda rastgele iyilikler yaptık ve bunu sosyal medya hesaplarımızındın #izmirdeiyilikvar etiketi ile paylaştık. 2017 yılında 104 kurum ve 3000 civarında katılımcı il iyilik hareketini gerçekleştirdik. Bu yıl hedefimiz 4000 civarında katılımcı ile insanlara iyiliği ve gönüllü olmayı hatırlatmak.

 

Etkinlikten 1 hafta önce şehrin bir çok yerinde bireysel ya da kurumsal olarak düzenlenen etkinlikler var. Bu yıla özgü takaslar, armağan pazarları, geri dönüşüm atölyeleri, söyleşiler vs. Bu etkinlikler bizzat etkinliğe katılan kurumlar aracılığı ile ve Yaşar Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenleniyor ve gündeme aldığımız konu etrafından farkındalık arttırılıyor. 

 

 

 

Gönüllülük değerli bir eylemdir ve toplumun her kesiminden kişilerin toplumsal yaşama katılımı güçlendirir.. Gönüllü olmak için şartların olgunlaşmasını beklemeyin, bugün çöplerinizi ayrıştırmaya başlayın, plastiklerden uzak durmaya başlayın, atık yağlarınızı lavaboya dökmek yerine biriktirin ve ilgili kurumlara verin., organik atıklarınızdan kompost yapın, alışverişlerde tercihlerinizi dünya dostu ürünlerden yana yapın.. Binlerce iyilik sayabiliriz size.. Sonra da gidin gönüllü faaliyetler düzenleyen bir kurumda sizin gibi tercihleri olan insanlarla buluşun. Gönüllülük bizleri güçlendiren, bize kendimizi iyi hissettiren bir davranıştır. Bu iyiliği kendinize yapın.

 

Dünya gönüllüler günü nedeniyle bu yıl 3. düzenlenen İzmir’de İyilik Var-İyilik hareketi bugüne kadar yüzbinlerce kişiye dokundu.

 

Bu etkinliğin amacı  çeşitli nedenlerle imkânları kısıtlı olan grupların gönüllülük aracılığı ile toplumsal katılımını güçlendirmek, gönüllülüğü yaygınlaştırmak ve gönüllülüğün görünürlüğünü arttırmaktır. Herkesin bir başkası için yapabileceği bir iyiliğin mutlaka olduğunu, iyiliğin hiçbir gruba ait bir davranış biçimi olmadığı ve iyilik yapmanın bir ön koşulu bulunmadığını savunuyor. Sivil toplum kuruluşlarını, kişileri, inisiyatif ve platformları, örgütlü ya da bağımsız tüm yapıları, kurumları iyilik paydasında buluşmaya davet ediyor.

Gönüllülüğün ilk adımı iyiliktir. Yapacağımız küçük iyilikler hayatımızda olumlu etkiler yaratacaktır. Birbirimizi görmek, selam vermek, gülümsemek, mahallemizi, komşumuzu, arkadaşımızı gözetmek aramızdaki güven ilişkilerini geliştirecektir. İzmirde iyilik var yapması kolay ve etkisi büyük “iyiliği” yılda bir kez de olsa hatırlatmak istemektedir.

 

Geçtiğimiz yıldan itibaren İzmir’de İyilik Var Hareketi kamusal alanda hepimizi ilgilendiren konuları da gündeme taşımaya başladı. Geçen yıl engellilerin yaşamın bütün alanlarına erişimi konusunda İzmir’in çeşitli yerlerinde 50’ye yakın etkinlik düzenlendi, 100’ün üzerinde kurum bir araya geldi.

 

Hareket bu yıl da Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dikkat çekiyor ve 12. maddede yer alan Sorumlu Tüketim konusunda, bireyleri, kurumları ve toplumu duyarlı olmaya davet ediyoruz. Madde şöyle söylüyor: Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için, malları ve kaynakları üretme ve tüketme biçimlerimizi değiştirmek suretiyle ekolojik ayak izimizi derhal azaltmamız gerekiyor. Kısaca

1 ton cam atığın geri kazandırılırsa, 100 litre petrolden tasarruf edilmesi,
Dünyadaki kağıt üretimin yalnızca yarısı geri kazandırılsa her yıl 8 milyon hektar ormanın korunması,
1 ton karton-kağıt atığın geri kazandırılırsa, 17 ağacın kesilmesinin engellenmesi,
1 ton lastik atık geri kazandırılırsa, %95 enerji tasarrufu sağlanması mümkün oluyor.

 

Bu bağlamda haftalardır birçok etkinlik düzenlendi. Takas şenlikleri, geri dönüşüm atölyeler, bilgilendirme toplantıları hala devam ediyor.

 

100’ün üzerinde katılan kurum 1 Aralık Günü saat 14:00’de Gündoğdu Meydanında buluşuyor, bir şenlik gibi kurgulanan iyilik günü 2.el kitap ve çantalarınızı takas edebilir, ritim atölyesine katılabilir, şemsiyenizi tamir ettirebilir, organik atıklar ile balkonda nasıl kompost yapacağınızı veya terziden basit tamir ve onarım teknikleri öğrenebilirsiniz.

 

Şenlik sırasında çay kahve ve çorba ikramları da yapılacak ancak kampanya “sıfır atık” hedeflenerek planlandı. Bu nedenle gelen herkesin kupasını, termosunu getirmesi bekleniyor.

 

Manifestomuz; Biz inanıyoruz ki  İyilik: 

  1. İyilik karşılıklıdır.Yapılan en küçük iyilik bile ruhunuza iyi gelir, işe yaradığınızı hissettirir,iyiliğin düşüncesi bile iç huzuru arttır, iyilik kendini gerçekleştirmenin bir yoludur. Başkasına iyilik yapmak kendine iyilik yapmaktır. Her iyiliğin bir karşılığı vardır.
  2. İyilik herhangi bir siyasi görüşe, inanca, ırka ya da cinsiyete ait değil, insanlığa ait bir kavramdır. Bu yüzden bütün inançlarda yüceltilmiştir.
  3. İyilik bir araya getirir. Toplumsal bütünleşmeyi sağlar. 
  4. Herkesin iyiliğe ihtiyacı vardır.Herkes yapabilir, herkese yapabilir. İyiliğin ön koşulu yoktur: Zengin, fakir, engelli, genç, yaşlı, kadın ya da erkek herkesin yapabileceği bir iyilik mutlaka vardır.
  5. İyilik yapmak için zaman ve mekân sınırlaması yoktur: Sokakta, hastanede, evde, tatilde her zaman ve her yerde yapılabilir.
  6. İyilik hayal gücü ile sınırlıdır, bazı basit tercihlerimiz bile iyiliğe fırsat verir; yolun üstündeki küçük esnaftan alışveriş yapmak, yerel üreticiyi destek olmak, dünyanın kaynaklarını tasarruflu kullanmak, (elektrik, doğalgaz, su gibi, kıyafet, tüketim) bisiklete binmek gibi. 
  7. İyilik cesaretlendirir. Korkup kaçındığımız eylemler için bizi harekete geçirir. İyiliğe dönüştürebileceğimiz fırsatları gösterir.
  8. İyilik yeni ufuklar açar. Ön yargıları kırar. Hiç tanımadığımız insanlarla, bazen bir evsizle çorba içerek, bazen de bir sığınmacı ile sohbet ederek bizi tanıştırır.

Tek başına küresel ısınmayı durduramayabilirsin ama küçük bir iyilik ile bir çocuğun kahramanı olabilirsin.