İzmir’e Yolu Düşmüş Yazarlar

İzmir, çok kültürlü olması sebebiyle, yüzyıllarca dilden dile aktarılan destanların, halk anlatılarının kaynağı oldu. Bu potansiyel, zaman içinde öykücülüğümüz ve romancılığımızın gelişiminde büyük bir rol oynadı. Birçok yazar ve şair barındıran Ege'nin incisine özel şiirler mi yazılmadı? Romanlar mı adanmadı? Hadi gelin İzmir’e yolu düşmüş yazarları ve yazılarını daha yakından tanıyalım… 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: SinemaTürk
 

Halit Ziya Uşaklıgil
Türk romanının gerçek anlamda batılı bir kimlik kazanmasında büyük rol oynayan ve romancılığımızın babası olarak adlandırılan Halit Ziya Uşaklıgil (1867-1945) İstanbul’da doğmasına rağmen gençlik yıllarını İzmir’de geçirdi. İzmir’de öğretim gördü. İlk romanları Nemide, Bir Ölünün Defteri, Sefile, Ferdi ve Şürekası’nı İzmir’de yazdı. Ayrıca İzmir Hikâyeleri adlı eserinde hikâyeyi İzmir adıyla buluşturdu. Daha sonra ise ilk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu’yu yazdı. Tiran Elçiliği’nde çalışan oğlunun vefat etmesiyle büyük yasa girip hastalandı. Tedaviyi reddedince de 1945 yılında hayatını kaybetti. 60 yıllık yazar hayatından geriye 50’ye yakın eser bıraktı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Gazetemanifesto

Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Romancı, gazeteci, şair ve diplomat olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk toplumunun Tanzimat’tan bu yana geçirdiği değişiklikleri anlatmış bir yazardır. Babasının ölümü üzerine İzmir'deki eğitimini tamamlayamadan Mısır'a dönmek zorunda kalmıştır. Kadro Dergisi'nin ve Anadolu Ajansı’nın kurucularındandır. Basılan ilk romanı Kiralık Konak’tır. Diplomasiyle de ilgilenen Karaosmanoğlu'nun diplomatik günlerini anlattığı eseri Zoraki Diplomat’tır. Milli Edebiyat Akımı’nda ise sade bir dili benimseyen Mısır kökenli yazarın 40 civarında yayımlanmış eseri vardır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: İşinaslı


Reşat Nuri Güntekin

Reşat Nuri Güntekin, Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı'nda önemli yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış roman, öykü ve oyun yazarıdır. Romanlarında genellikle Anadolu yaşamını ve sorunlarını ele almıştır. İstanbul doğumlu olan meşhur Çalıkuşu'nun yazarının İzmir’e gelmesi ilköğretim eğitimi için olmuştur. Zaten kitaplara olan ilgisi de bu dönemlerde başlamıştır. 1922’de yayınlanan Çalıkuşu eserinin ikincisini oyun olarak yazmıştır. Çeşitli liselerde Fransızca ve Türkçe öğretmenliği yapan Reşat Nuri Güntekin liseden yeni mezun olan öğrencisi ile evlenmiştir. Akciğer kanseri teşhisi tedavisi için Londra’ya gitmiştir lakin 1956 yılında hastalığa yenik düşerek vefat etmiştir.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Gençgazete
 
Can Yücel
Modern Türk şairi olan Can Yücel, 7 yıl süre ile Millî Eğitim Bakanlığı'nı yapan Hasam Ali Yücel’in oğludur. Can Yücel, Ankara Üniversitesi'nde ve Cambridge Üniversitesi'nde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Can Yücel’in İzmir ile olan bağlantısı ise Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan 1999 seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı olmasıyla gerçekleşti. İlk bilinen eseri 1950 yılındaki ¨Yazma¨dır. Askerliğini Kore’de yapan ve bir çok muazzam esere can veren şair, 72 yaşında vefat etmiştir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Eskimeyen Kitaplar
 
Attila İlhan
İzmir’in unutulmayan yazarlarından Atilla İlhan, İzmir Atatürk Lisesi’nde okurken mektuplaştığı bir kıza yazdığı Nazım Hikmet şiirleriyle yakalanınca 1941 şubatında, 16 yaşındayken tutuklanıp okuldan uzaklaştırıldı. Türkiye'nin hiçbir yerinde okuyamayacağına dair bir belge verilince, eğitim hayatına ara vermek zorunda kaldı. Danıştay kararıyla, 1944 yılında okuma hakkını tekrar kazandı ve İstanbul Işık Lisesi'ne yazıldı. İstanbul Hukuk Fakültesi'ne kayıt olan İzmirli yazar 1948'de ilk şiir kitabı Duvar'ı kendi imkânlarıyla yayımladı. Ayrıca üniversite ikinci sınıftayken Nâzım Hikmet'i kurtarma hareketine katılmak üzere ilk kez Paris'e gitti. İstanbul-Fransa-İzmir üçgeninde yer alan İlhan, Vatan Gazetesi’nde sinema eleştirmenliği de yaptı. Attilâ İlhan, yaşamının sonuna kadar (2005) yüreği İzmir’le çarpan yazarlar arasındaydı. İstanbul'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda ettiğinde 80 yaşındaydı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: edebiyatogretmeni.com
 
Samim Kocagöz
1942-1945 arasında Lozan Üniversitesi'nde sanat tarihi eğitimi alan ve 1950 sonrası izmir’e yerleşen toplumcu gerçekçi romancıdır. Bir süre İzmir Ticaret Okulu’nda edebiyat, Devlet Konservatuarı’nda sanat tarihi dersleri vermiştir. 1938'de yayınlanan ilk romanı İkinci Dünya olan Samim Kocagöz, 1993 yılında vefat etmiştir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:Bilgi Yolcusu

Muzaffer İzgü
Türkiye'nin en çok okunan gülmece, genç ve çocuk kitapları yazarlarındandır. 107 kitap, iki yüze yakın radyo oyunu yazmıştır. Adana doğumlu olan ve emekliliğinden sonra İzmir’e yerleşen Muzaffer İzgü’nün asıl mesleği öğretmenliktir. Zamanla, röportaj ve öykülerin yanı sıra tiyatro oyunu yazmaya yönelen İzgü, özel tiyatrolarda oynanan, radyolarda yayınlanan oyun ve skeçleriyle ün yaptı. Yazdığı ilk oyun, Nejat Uygur için yazdığı İnsaniyettin’dir. Bilgi Yayınevi, İzgü'nün 42 roman ve öykü kitabını, 73 çocuk kitabını yayımladı. Zıkkımın Kökü ile Ekmek Parası adlı eserlerinde kendi yaşam öyküsünü ortaya koydu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Canantan.com
 
Canan Tan
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olan Canan Tan’ın İzmir ile olan hikayesi Yeni Asır Gazetesi’nde konuk köşe yazarlığı yapması ile başlamış. Edebiyat dünyasına adım attığı ilk eseri bir mizah öyküsüdür. Eczacılık okuyup yazıya başlama sürecini ise şöyle anlatıyor: ¨Hep sorulur bana, “Eczacı iken, nasıl edebiyatçı oldunuz?” diye. “Edebiyatçı iken nasıl eczacı oldunuz?” diye sorulmalı aslında. Çünkü, eczacı olmadan çok önce başlamıştı yazı hayatım. Henüz lise yıllarında, Hisar Dergisi’nin düzenlediği şiir yarışmasında aldığım birincilik kupası, bana bu dünyanın kapılarını aralamıştı.¨ 
Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Sokaklardan Bir Ali ile Çocuk Romanları Ödülü’nü almıştır. Şimdi ise onun için en büyük ödülün okurlarının sevgisi olduğunu söylüyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Necati Eker
 
Zeynep Uzunbay
Şiirleri İtalyanca ve İngilizceye çevrilen Zeynep Uzunbay, edebiyat öğretmenliğinden emekli olmuştur. İzmirli yazar iki yıl kadar hemşirelikte yapmıştır. Düz yazıları ve özellikle şiir çözümlemeleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Öğrencileri tarafından sevgi cümleleriyle bahsedilen Uzunbay’ın bilinen ilk eseri 1995 yılında ki ¨Sabahçı Su Kıyıları¨dır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Tudem.com
 
 
Loren Edizel
Kanada’da yaşan yazarın ilk romanı ¨İzmir Hayaletleri¨ 2008 yılında yayımlandı. İzmirli olan Edizel’in ilk romanında ki hikaye, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki İzmir’in orta halli mahallesi Aya Katerina’da yaşayan aileye aittir. 2 çocuk annesi olan Loren Edizel 7 yaşına kadar Bostanlı-Karşıyaka-Alsancak civarlarında yaşamıştır. İzmir'den ayrılışı ise 17 yaşında Montreal’de üniversite eğitimi almak için olmuştur.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Edebiyat Haber

Gülşah Elikbank
1980 yılında İstanbul'da doğan Elikbank, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimi aldı. Yüksek lisans eğitimini ise Yönetim ve Çalışma Psikolojisi üzerine Marmara Üniversitesi'nde yaptı. Hayatını İzmir'de sürdüren yazar, İzmir'de Türkiye'nin ilk edebiyat konseptli otelin açılımında büyük rol oynadı. Ege Telgraf gazetesi kültür-sanat sayfalarında güncel olarak yazılar yazıyor. 8 adet kitabı bulunan yazarın son kitabı 'İhtimal'dir.
 
Bonus:
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: idefix
 
Homeros
 
Homeros'un yaşamına dair çok az bilgi olmasına rağmen kör ve ihtiyar bir şair olduğu, oradan oraya dolaşarak şiir okuyup ekmeğini kazandığı, uzun yıllar Smyrna (<span style="background-color: white; font-family: 'arial' , sa