15 Mar 2018
Şebnem Nacar

İzmir'in En İyi Koşu Parkurları

Havalar hafiften esmeye başladığına göre rahat rahat açık havada koşumuzu, yürüyüşümüzü yapabiliriz. Spor yapmak için bahanemiz kalmadığına göre koşmaya başlayalım. Peki nerede? Otuzbeslik.com sizin için İzmir'in en iyi parkurlarını derledi.

 1. Kültürpark Koşu Parkuru - Alsancak

Kaynak: Yelp

İzmir’in en büyük parkı olan Kültürpark’ın içerisinde olan parkur 1.8 kilometre uzunluğundaZemindeki tartan malzeme her ne kadar yer yer yıpranmış bile olsa birçok zemine göre yumuşaklığını korumakta. Parkurun üstünü örtmüş ağaçlar dolayısıyla yazın dışarıdan daha serin kışın ise daha sıcak oluyor. Şehrin göbeğinde şehirden uzakmış hissi veren parkur, koşucular tarafından en tercih edilen parkurlardan bir tanesi. Diğer parkların aksine buraya gelen çoğu kişi spor yapmak amacında olduğu için koşarken rahat edebileceğiniz bir alan. Parkurda ışıklandırma olduğu için her saat tercih edebilirsiniz.

Zemin: Tartan
Mesafe: 1800 m.
Işıklandırma: Var. 


 2. Bostanlı Sahil

 
 
Deniz kenarından giden toprak koşu parkuru 1.4 kilometre. Havanın güzel olduğu aylarda akşamları bu parkuru kullanmak kalabalıktan dolayı zorlaşıyor fakat uzun mesafe koşuyorsanız bisikletlere dikkat etmek kaydı ile bisiklet yolundan kuş cennetine kadar 18 kilometreye kadar mesafeyi uzatabilirsiniz. Dönüş yolu ile birlikte 36 kilometrelik mesafesi ile İzmir’in en uzun parkurlarındandır. Bazen acemi bisikletliler koşuculara kızabiliyor parkuru kullandıkları için fakat belediye tarafından orası bisiklet ve yürüyüş parkuru olarak belirlenmiş. Bu nedenle gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Çoğunluğu asfalt olan parkur beton ve taş zeminlere göre tercih edilebilir. Parkurun deniz kenarında olması mevsiminde flamingoları ve birçok deniz kuşunu izleme fırsatı sunuyor. Bahar ve yaz aylarında kendinizi manzaraya kaptırıp gereğinden fazla koşabilirsiniz bizden uyarması. Parkurun en kötü tarafı diğer tarafının sanayi olması bu nedenle bazı zamanlarda kötü koku duyuluyor. Parkurun 3. kilometresinden sonra ışıklandırma olmadığı için geceleri kafa lambası kullanmalısınız.

Zemin: Toprak + Asfalt
Mesafe: Toprak 1400 m. Asfalt 18 km.
Işıklandırma: İlk 3 km.var sonrasında yok.
 
 3. İnciraltı Kent Ormanı

Kaynak: Milliyet

Doğa ve denizle iç içe 2400 metre uzunluğundaki parkur İzmir’de en sevdiğimiz parkurlardan biri. Otoparkının olması kullanımını kolaylaştırıyor. Çoğunluğu asfalt olan zeminde farklı rotalar tercih edip toprak yollara da girilebilir. Sabah erken saatler için çok ideal olan parkur gece kullanımı için çok karanlık bu nedenle kafa lambası kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Zemin: Asfalt
Mesafe: 2400 m.
Işıklandırma: Yok.

 4. Kordonboyu - Alsancak

Kaynak: Sanat karavanı

1500 metre uzunluğundaki parkur, Alsancak Limandan Cumhuriyet Meydanına kadar tartan pisttir. Parkurun tartanı çok kaliteli ve muhteşem bir manzarası olsa da kalabalık dolayısıyla kullanması çok zor. Sabah saatlerinden akşam geç saatlere kadar bir ulaşım yolu gibi kullanılması nedeniyle koşu için çok fazla tercih edilememekte. İzmir’in en güzel parkurlarından biri olan parkuru keşfetmek isterseniz sabah erken saatleri tercih etmenizi öneririz.

Zemin: Tartan
Mesafe: 1500 m.
Işıklandırma: Var.

5. Mustafa Kemal Sahili - Göztepe
 
Kaynak: Egenin Sesi

Konak iskeleden Üçkuyular iskeleye kadar uzanan 6,5 kilometrelik parkur deniz kenarında. Deniz kenarında yapılan sporun ruh sağlığı açısından çok daha faydalı olduğu düşünüldüğünde güzel ve uzun bir parkur fakat zemininin beton olması nedeni ile koşu gibi darbeli bir spor için risk oluşturmakta. Çok uzun süre tercih edilecek olması durumunda yüksek yastıklamalı ayakkabılar tercih edilmeli. 

Zemin: Beton + Asfalt
Mesafe: 6500 m.
Işıklandırma: Var.
 
6Aşık Veysel Rekreasyon Alanı - Bornova
 
Kaynak:İzmir Belediyesi

Geniş otoparkı ve kolay ulaşımı nedeniyle çok tercih edilen parkurda hafif iniş çıkışlar bulunmakta. Tam 1 kilometrelik parkur maalesef parke taşı ile döşendiği için koşu için sert bir zemin oluşturmakta. Parkurun geniş olması kalabalıkta bile koşabilecek alan bulmanızı sağlıyor.

Zemin: Parke taş
Mesafe: 1000 m.
Işıklandırma: Var.


 7. Hasanağa Bahçesi Buca

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Panoramia

1350 metrelik parkurun tamamı tartanla kaplı. Ağaçların arasında olan parkurda koştuktan sonra çimlerin üstünde esneme hareketlerinizi yapmaktan büyük keyif duyacaksınız. İniş çıkışlı olması güçlenmeniz açısından büyük fayda sağlayacak. Büyük ağaçların altında koşmak bazı yerlerde insana doğada olduğu hissi vermekte. Parkurun dar olması kalabalık konusunda problem oluşturmakta fakat ışıklandırmanın olması her saatlerde tercih edilebilir olmasını sağlamakta.

Zemin: Tartan
Mesafe: 1350 m.
Işıklandırma: Var.