07 Eki 2016
Gülay Güler
İzmirli Sıradışı Bir İllüstratör - Mert Bozkurt
Mert Bozkurt, İtalya'da mimarlık öğrencisiyken bir yandan da hobi olarak illüstrasyonla ilgileniyormuş. Twitter'da takip ettiği bir illüstratörün tweet'ine cevap vermesiyle, bir anda kendisini İngiliz futbol dergisi Mundial Magazine'de çalışırken bulmuş. Bu sıradışı kariyer hikayesi nasıl gerçekleşmiş, Mert bugüne kadar neler yapmış, neler yapacakmış, Otuzbeşlik.com'a anlattı.
Mert kimdir, biraz anlatabilir misin?
1990, Konak doğumluyum. İlköğretimden üniversiteye kadarki temel eğitimimi Tire'de aldım. Liseyi Tire Kutsan Anadolu Lisesi'nde, Lisans eğitimimi de İTÜ'de Mimarlık üzerine yaptım. Bu süreçte Köln'de Erasmus programına kabul almam, mezuniyet sonrası yurt dışında yüksek lisans yapma fikrinin ortaya çıkmasında en önemli etken diyebilirim. Yüksek lisans eğitimimi de İtalya'da Politecnico di Milano'nun Mantova kampüsünde Mimarlık ve Koruma üzerine tamamladıktan sonra hayatımın bu dönemi, full-time mimarlık, part time illüstratör olarak devam ediyor.
Peki, nasıl oldu da kendini Mundial Magazine projesinde buldun? Futbolla ilgili işlerde bulunmak hayallerinde var mıydı?
İllüstrasyon dünyasına aslında çok da bilinçli bir şekilde girmedim. Üniversitedeyken hobi olarak yaptığım çalışmaları, internetteki çeşitli sitelerde/bloglarda paylaşıyordum ve bir süre sonra küçük küçük proje teklifleri almaya başladım. Zaman geçtikçe durum çok daha profesyonel bir hal almaya başladı. Futbol illüstrasyonları da bu sürecin içinde beklemediğim bir anda karşıma çıktı, Twitter'da sevdiğim bir illüstratör’ün tweet'ine, cevap vermemle bir anda kendimi İngiliz futbol dergisi Mundial Magazine için, İtalya'90 Dünya Kupası stadyumlarını çizerken buldum. Sonrasında yine aynı ekiple birkaç güzel projede daha bulundum.
Türk futbolu mu? İtalyan futbolu mu?
Türk futboluyla, İtalyan futbolunu kıyaslamak gerekirse açık ara farkla İtalyan futbolu derim ama asıl cevap ikisinden de öte, futbolun kendisi.
Diğer çalışmalarından bahseder misin?
Gezerken eskiz yapmayı çok seviyorum ve bulunduğum bir yerin eskizini yapmadan ayrılmamaya çalışıyorum. Bazen de benzer şekilde proje teklifleri geliyor. Mesela İstanbul'da gezi organizasyonu yapan bir şirket için, İstanbul ve İzmir, Kadapokya gibi turistik şehirler/yerlerin çizimlerinden oluşan bir çalışma yapmıştım. Ara ara stop-motion animasyonlar ve logo tasarımları yapıyorum, geçen sene İstanbul'da yeni açılan Kimyon Cafe için eğlenceli bir logo ve concept çalışmam yapım. Onun dışında uluslararası alanda Society6 (society6.com/mmertbozkurt) üzerinden, Türkiye’de de neredeyse bir senedir, buldumbuldum.com(http://www.buldumbuldum.com/mertbozkurt) üzerinden bireysel çalışmalarımın baskılarını poster, tshirt, bez çanta, mug gibi birçok ürün üzerinde paylaşıyorum.
En beğendiğin, senin için önemi büyük olan projen hangisi? Neden?
En beğendiğim ve önemli gördüğüm proje, Cansu Kapar (www.behance.net/cansukapar) ile birlikte Bologna için yaptığımız ve daha birkaç ay önce basılan; USE-IT, genç gezginler için ücretsiz Bologna haritası projesi (USE-IT Bologna: free-map for young travellers). USE-IT haritaları Avrupa'da birçok şehirde mevcut ve her şehir için o şehirde yaşayan bir editörün oluşturduğu grup, haritaların içeriğini hazırlıyor ve gerçekten bu haritalar birçok lokal mekanı tanıtıyor; şehir hakkında genç gezginlerin ilgisini çekebilecek ilginç/eğlenceli rotalar veriyor, ve bilgiler içeriyor. Zor ve uzun bir üretim süreci olmasına rağmen, çok eğlenceli bir projeydi, maalesef her projenin üretim sürecinden aynı keyfi almak mümkün olmuyor, o yüzden bu proje benim için önemliydi. Ayrıca 3-4 yıldır aklımda Mantova için benzer bir proje üretmek olduğu için bir nevi hayalimin başka bir şekilde gerçekleştiği proje oldu diyebilirim. USE-IT hakkında daha detaylı bilgi için: www.use-it.travel/home , USE-IT Bologna projesinin detaylarına da buradan ulaşabilirsiniz: (www.behance.net/gallery/40373743/USE-IT-Bologna)
Gelecek projelerin hakkında bilgi verir misin?
Yakın zamanda ortaya çıkmasını beklediğim birden fazla proje var. Ama zaman olarak hangisini daha önce hangisini daha sonra bilemiyorum. Onun dışında, bireysel olarak da futbol temalı işlere devam etmek istiyorum.
Yurt dışında okumak ve çalışmak sana ne gibi deneyimler kazandırdı? Artıları - eksileri neler oldu sana?
En basit olarak yurt dışında bulunmak kendimi daha iyi tanımamda ve geliştirmemde çok önemli bir yere sahip. Yurt dışında geçirdiğim zamanı, Türkiye’de geçirseydim şuan yapmış olduğum birçok şeyi denemek için bile fırsatım olmayacaktı. Eksileri nedir peki diyecek olursam; Türk mutfağı derim. İtalyan mutfağı da bizim gibi Akdeniz kültürü ve çok zengin ama insan kendi kültürünün yemeklerini özlüyor.(Gülüyor.)
Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor musun?
Yakın zamanda bir geri dönüş planım yok ama gelecekte birgün Türkiye’ye döneceğimi biliyorum.
Eklemek istediğin bir şey var mı?
Sanırım hepsi bu kadar, bu güzel röportaj için teşekkür ederim.