10 May 2018
Otuzbeşlik

Japonya İzmir Dostluk Köpüsü - JİKAD

Amacı Japonya ile İzmir arasında sosyal, kültürel, teknik, ticari, ekonomik alanlarda dostluk kurup ulusal ve uluslararası dernek ve kurumlarla iş birlikleri geliştirmek olan JIKAD'a, Japon kültürünü ve İzmir’i seven, dernek faaliyetlerine katılım sağlayan, katkı yapan ve gönüllülük anlayışına sahip olan herkes katılabiliyor. JIKAD, 2010 yılından beri Japon kültürünü tanıtmak adına 300’e yakın etkinlik gerçekleştirdi. Film gösterimlerinden konserlere, sergilerden workshop'lara, seminerlerden yarışmalara birçok alanda başarılı etkinlikler düzenleyen derneğe İzmirliler de yoğun ilgi gösteriyor. Dernek olarak bu ilgi ve takipten mutluluk duyduklarını belirten JIKAD Başkanı Arzu Yücel Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından Japonya ve çeşitli ülkeler arasındaki dostluk ilişkisinin gelişmesi adına katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara verilen Japonya Dışişleri Bakanı Ödülü 2017 yılında JİKAD’a verilmesinden de onur duyduklarını belirtti. Japon kültürüne meraklıysanız anime'lerden röportajlara harika paylaşımlar yaptıkları Facebook sayfalarını takip etmenizi öneririm. JIKAD ne gibi etkinlikler ve faaliyetler düzenliyor, nasıl üye olabiliriz, Japonca kursları hakkında bilgiler ve daha fazlası, hepsi röportajımızda. 

 

JIKAD'tan kısaca bahsedebilir misiniz? Kuruluş tarihi, üye sayısı, organizasyon yapısı...  

Derneğimiz JİKAD 2010 yılında kuruldu ancak ondan önce bizler İzmir’de ilk olarak 2005 yılında Japonya'nın bir devlet kuruluşu olan ve gelişmekte olan ülkelere teknik iş birliği sağlayan JICA yani Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı kanalı ile Japonya’nın değişik şehirlerinde mesleki eğitim alan kişiler olarak bir tanışma toplantısı düzenlemiştik. JICA’nın Japonya’daki bu eğitim programlarına katılan hemen hemen herkes, öğrendiklerini paylaşma, Japonya'da gördüğü uygulamaları ülkemizde yaygınlaştırma isteği ile döner. İnsanların Japonya’da birbirlerine ve yaptıkları işe olan saygısı gören herkesi ve biz Türkleri de etkiler.  O günkü toplantıya gelen arkadaşlarımız ile Genel Merkezi Ankara’da olan Jica Alumni Derneği'nin İzmir Şubesi'ni kurma kararı aldık. Bu dernek çatısı altında 2006 yılında faaliyete geçtik. Japonya’da aldığımız mesleki eğitimleri yaygınlaştırmayı ve yanı sıra kültürel konularda da tanıtımlar yapmayı hedefledik ve yaptık da. Ancak bu derneğe sadece JICA bursiyerleri üye olabilmekteydi. 2010 yılı Japonya hükümetinin ve Japon firmalarının desteği ile “Türkiye’de Japonya Yılı” ilan edilmişti. Bizler de 2010 yılının derneğimizin kültürel faaliyetlerine daha fazla ağırlık verebileceği, daha çok kişiye ulaşabileceği bir yıl olacağından hareketle, JICA Alumni Şubesi'ni kapatıp Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği (JİKAD) adı altında dernekleştik. Kuruluşumuza İzmir’de yaşayan Japon dostlarımız da katkı sağladılar.  Derneğimizin amacı Japonya ile İzmir arasında sosyal, kültürel, teknik, ticari, ekonomik alanlarda dostluk kurup ulusal ve uluslararası dernek ve kurumlarla iş birlikleri geliştirmektir.  Halen derneğimizin 110 üyesi bulunmaktadır. Yönetim kurulumuz 7 kişiden oluşur ve 3 yıllık dönemlerle seçilir. Bu yıl 8 yaşımızı doldurduk. 

 
 

JIKAD'a herkes üye olabilir mi? Katılım şartları neler?  

Derneğimize Japonya ve İzmir’i seven, dernek faaliyetlerimize katılım sağlayan, katkı yapan ve olmazsa olmazımız gönüllülük anlayışına sahip olan herkes, yasal zorunlulukları sağlıyor olması şartıyla örneğin yaşının 18 üzeri olması gibi, üye olabilir.  Üye olmak için dernek ofisimizde ya da web sayfamızda bulunan “Üyelik Başvuru Formu”nu doldurup, iki adet resim ile bize teslim etmesi gerekiyor. Dernek merkezimiz Konakta, Kardiçalı Han’ındadır. Başvuran kişinin yapılan etkinliklere katılımı ve görev anlayışı bir-iki ay kadar gözlendikten sonra  Dernek Yönetim Kurulumuz  başvuruyu değerlendirir.  Yıllık aidatımız oldukça düşüktür, 75 TL’dir.  Bizim için üyelerimizin ellerinden gelen işi yapması daha önemlidir.  

 
 

Dernek kapsamında Japon ve Türk ilişkilerinin geliştirilmesi adına ne gibi etkinlikler ve faaliyetler düzenliyorsunuz?    

2010 yılından beri 300’e yakın etkinlik gerçekleştirdik. Japon filmleri gösterimi, Japon müziği konserleri, Japonya’nın değişik resim ve el sanatları ile ilgili sergi ve workshoplar örneğin sumi-e, rozashi, origami gibi, manga tanıtımı, Japonya’nın kendine özgü giysileri olan yukata ve kimono tanıtımı, Japon mutfağı ve savunma sanatları üzerine seminer ve uygulamalar, Japon edebiyatı denince ilk akla gelen Japon şiiri haiku üzerine ilk-ortaokullarda seminerler, yarışmalar, Türk Japon dostluğu ve tarihi ilişkileri üzerine seminer ve söyleşilerimiz oldu…  

Bir de bu etkinliklere derneğimiz üye ve takipçileri ile gerçekleştirdiğimiz çeşitli geziler, kahvaltılar, İzmir’de yapılan diğer festival ve şenliklere katılımları ekleyebiliriz.  

Tüm faaliyetlerimizi ücretsiz olarak gerçekleştirmekteyiz. Bizler için gönüllülük ve Türk-Japon kültürleri arasında köprü olmak, Japon kültürüne ilgi duyan kişilere ulaşabilmek öncelikli hedefimizdir. 

Ancak burada faaliyetlerimizi kısıtlayan bir şeyi dile getirmek isterim, o da bu faaliyetleri gerçekleştirebileceğimiz kişilere ulaşma sorunu. İzmir’de yaşayan Japon vatandaşı sayısı ve onların da bu faaliyetlere katkı sağlama imkanı az olduğu için sıkıntı duyuyoruz. Son zamanlarda İzmir’deki Japon firmaların sayısı artmakta. Ancak bu firmalarda da dönemsel olarak çalışmaya gelen Japon aileler olduğu için, yani İzmir’de sürekli ikamet eden Japon sayısı az olduğu için kısıtlanabiliyoruz. 2017 yılında dernek olarak 86. İEF’na katıldık ama aramızda bir Japon arkadaşımız vardı.  Ankara ve İstanbul ile mukayese edildiğinde İzmir’de yaşayan Japon sayısı oldukça az ancak burada kendimize haksızlık etmeyelim, İzmir’de birçok ili kıskandıracak düzeyde Japon kültürünü tanıtıcı faaliyet yapılıyor. 

Tabii bu etkinlikleri derneğimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğu'nun katkıları ve desteği ile gerçekleştirebilmektedir. 

Faaliyetlerimiz arasında, 2018 yılında 5. Kez düzenlediğimiz ve artık gelenekselleşti diyebileceğimiz ” İzmir’de Japon Sakura Esintisi” Japon Kültür haftasından özel olarak bahsetmek gerekir. Bu etkinlik Türkiye çapında katılım görüyor. Bu yıl Bursa, Denizli, Antalya, Ankara, Konya’dan katılımcılarımız vardı. Her yıl değişik içerikli konser, söyleşi ve film gösterilerinin yer aldığı bu hafta boyunca, bir dePenceremden Japonya Tanıtım ve Japonca Konuşma Yarışması" gerçekleştiriyoruz. Yarışmacılar Japonya Tanıtım kategorisinde, Japonya üzerine örneğin Sumo, Sakura, Japonya’da Hamam kültürü gibi tema üzerine Türkçe olarak poster ve blog sayfası hazırlıyor. Konuşma bölümünde ise, 'yarışma' nın ötesinde, katılımcıların kendi Japonya dünyasını ifade etmesini hedefledik. Birinciye 3 yıldır Japonya-İzmir uçak bileti hediye ediyoruz. 

 Süreklilik gösteren ve Türkiye çapında yürüttüğümüz bir diğer etkinliğimiz de Japon Devlet Hava Yolları (JAL) Vakfı'nın dünya çocukları arasında iki yılda bir düzenlediği “Dünya Çocukları Haiku” yarışması, Türkiye organizasyonu. Değişik illerden 6-15 yaş arası çocukların gönderdiği haikular, derneğimizin oluşturduğu ve başkanlığını Doç. Dr. Ali Volkan Erdemir’in yürüttüğü jüri tarafından değerlendiriliyor.  

 

 

Japon koto sanatçısı Atsuko SUETOMI bize Japon müziği tanıtımında büyük destek veriyor. Türk ve Japon müzisyen arkadaşları ile 2010’dan beri İzmir’de küçük büyük 20 kadar dinleti- konser yaptık. Suetomi Hanım hem Türkiye’yi hem İzmir’i hem JİKAD ı çok sever.  Konserlerinde Japonya’nın geleneksel müziği ile beraber, Japon kültürünü etkileyen derin yönleri tanıtır. Bugüne kadar ki konserlerinde çay seremonisi-sado, Japon şiirleri, Japon güzellik anlayışı, sadelik-zariflik, Japonların sakura sevgisi, son olarak gökyüzünde iki yıldızın kavuşmasına atfedilen ve yedinci ayın yedinci günü kutlanan Tanabata Festivali'ni tema olarak işledik.  

Japon Kültürü denilince akla gelen önemli etkinliklerden birisi de origamidir. Her ayın son pazar günü derneğimiz merkezinde, Nippon Origami Kyokai üyesi olan Nur Büyükyılmaz yönetiminde origami çalışması düzenlemekteyiz.  

 

 

 

Sakura fidanlığınızdan bahsedebilir misiniz? 

2010 ve 2011 yılında İzmir'e sakura fidanları dikmiştik şimdi onlar büyüdü ve şubat sonu-martın başında çiçek açıyor. Japonya'da da güneyden kuzeye mart ayı içinde nisan ilk hafta çiçeklenir sakura ağaçları. Japonlar için sakura sezonu önemli bir mevzudur. Sakura çiçeğini milli sembol olarak benimsemişlerdir. Kısa süreliğine çiçek açıp, güzelleşen sakura çiçeğini, samurayların kısa ömürleri ile dünyanın gelip geçiciliği ile özdeşleştirmişlerUlus olarak sakura çiçek açtığında hem sevinci hem hüznü beraber hissederler.  Biz de üyelerimiz, takipçilerimiz beraber sakura açtığında izlemek için buluşuyoruz. Sakura ağaçları dünyanın çeşitli bölgelerinde yaygınlaştı, bugünlerde dünya çapında bir sakura ritüeli yaşanıyor.  

 

Etkinliklere İzmirlilerin ilgisi nasıl? 

Bu etkinliklere İzmirlileri ilgisi ve takibi biz mutlu ediyor ama 2017 yılında bir başka mutluluk daha yaşamıştık. Japonların en güzel özelliklerinden biri de teşekkür etmeyi ve onurlandırmayı çok iyi biliyor olmalarıdır.  Derneğimize 2017 yılında önemli bir gurur yaşattılar. Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından, uluslararası ilişkilerde farklı alanlarda faaliyet gösteren, Japonya ve çeşitli ülkeler arasındaki dostluk ve güven ilişkisinin gelişmesi adına katkı sağlayan şahıs ve kuruluşlara verilen Japonya Dışişleri Bakanı Ödülü 2017 yılında JİKAD’a verildi. Ödül törenine Japonya İstanbul Başkonsolosu Sayın Ehara katılmış ve ödülü derneğimize takdim etmiştir. Başkosolos Ehara "Bu kez JİKAD'a verilen bu ödül, İzmir'de ilk kez veriliyor olması açısından tarihi bir önem taşımaktadır. Bu mutlu haberi tüm İzmirlilerle paylaşmak isterim. İzmir'de bulunan JİKAD Japonya'nın önemli dostudur. Bizler İzmir'de etkinlik gerçekleştirdiğimizde her zaman JİKAD ile iş birliği yapıyoruz. Bugüne kadar Japonya’yı tanıtıcı birçok faaliyeti, projeyi İzmir'de gerçekleştirdik" diye konuşmuştur. 

 

 
 

Dernek kapsamında Japonca Dil Kursu veriyor musunuz? Bahsedebilir misiniz?  

Bir ülkenin yaşam şeklini, kültürünü anlamak için dili nasıl kullandıklarını bilmek çok önemli. Bu amaçla üye ve takipçilerimizin Japonca bilgi ve eğitimlerini farklı ortamlarda paylaşmaya çabalıyoruz. Japonca sınıfları ve Konuşma Kulübümüzde gönüllü öğretmenlerimizle çalışmalar yürütüyoruz. Dernek merkezimizde devam eden bu sınıflara üye ve takipçilerimiz dahil olabilmektedir. Japonca öğrenmede derslere devamlılık olsun, günlük düzenli çalışma disiplini olsun çok önemlidir. Aslında pek çok şey heves ile değil gayretle başarılır ama konu Japonca ise biraz daha gayret gerekiyor. Ganbatte kudasai! (gayret edin lütfen). Zorluğu orada kalsın, zevklidir Japonca. Japonca öğrenen arkadaşlarımızın devamlılık sağlayanları, hayallerini gerçekleştiriyor. Japonya devletinin düzenlediği Japonca yeterlilik sınavında gayet başarılı oluyor. Japonca öğrenenlerin bu sınavdaki başarıları ya da Japonya’daki üniversitelerde lisans, yüksek lisans için kabul görmeleri hepimizin mutluluğu oluyor. 

 

JIKAT konuşma kulübüne herkes katılabilir mi, bir seviyede olma şartı var mı?  

JİKAD konuşma kulübümüz her cumartesi, iki ayrı grup olarak gerçekleşiyor. Bu kulübümüzden başta dernek üyelerimiz olmak üzere Japonca sınıflarına devam eden takipçilerimiz faydalanabiliyor.  Bu iki grup katılımcıların Japonca seviyelerine göre oluşturuluyor. Böylece Türkçe ve Japonca olarak üyelerimiz de kendi düzeylerine uygun diğer katılımcılarla bir moderatör kontrolünde pratik yapabiliyorlar.  

İnternet sitenizde Japoncadan Türkçeye çevrilen ve Japon kültürü ile ilgi kitap önerilerinizin bulunduğu bölüm ve kitap istek formu var. Kitapları ücretsiz mi gönderiyorsunuz?  

Dernek çatısı altında birleşince edebiyattan bilime, şehircilikten tıbba kadar ortak paydası Japonya olan kişiler bir araya gelmiş oluyoruz. Edebiyata meraklı üyelerimizde Japonca'dan Türkçe'ye çevrilen yayınları okuduktan sonra kısa yorumlar ile www.jikad.org.tr wesayfamıza ekliyoruz ki Japon kültürüne yeni ilgi duyan edebiyatseverlere kaynak olsun.  

Bununla beraber derneğimiz 2013 ve 2015 yıllarında iki yayın sundu, bir de "Haiku Nasıl Yazılır" isimli 16 sayfalık bir broşürümüz var.  Kitap istek formu derneğimize ait bu üç yayın için. "Haiku Nasıl Yazılır", pdf olarak da indirilebiliyor.  

Bizim yayınlarımıza gelecek olursak, 2013 yılında bir şiir kitabı yayınladık. Japonya’da popüler bir şair olan  Shuntaro Tanikawa’nın on üç şiirini, derneğimize gönüllü katkı sağlayan Yukari Hanım Japonca'dan Türkçe'ye çevirmişti, biz de JİKAD adı altında hemen yayınladık. Yayın ismini Tanikawa’nın Dünya’yı anlatan şiirinden alıyor, Mavi-Shuntaro Tanikawa Şiir Antolojisi”. 

 

 


İkinci kitabımız ise Japon Kültür Tarihinin Satır Başları  (Nihon Bunkashi).  Bu kitap yabancılara Japon kültürünü özetleyen bir kaynak kitap, yazarı Dr. Matsui Yoshikazu. Bizi kitap ile tanıştıran lisansüstü eğitimini Japonya’da yapan Doçent. Dr. Ali Volkan Erdemir Hocamız oldu.  Volkan Hoca Matsui Hocasından da izin alarak kitabı Türkçe'ye çevirebileceğini söyleyince sevinçle kabul ettik. İçeriği hem Japonca öğrenenlere hem de Japon kültürünü merak edenlere harika bir zemin hazırlıyor. Bu kitaplar için hem emeğini hem birikimini gönüllü olarak paylaşan Volkan Hocamıza ve Yukari Hanıma buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu kitaplarımız ücretsizdir, web sayfamızda yer alan kitap istek formunu dolduran İzmir dışındaki kişilere kargo ile gönderiyoruz. İzmir’de yaşayanlar da derneğimizden alabilirler. 

 

 
 

28 Nisan'da düzenlediğiniz "Penceremden Türkiye" söyleşisinin içeriğinden bahsedebilir misiniz?  

28 Nisan günü düzenlediğimiz etkinliğimizde, Japon konuklarımız kendi pencerelerinden İzmir’i ve Türkiye’yi anlattı. Sıra dışı olduklarını kolaylıkla söyleyebileceğimiz bu konuklarımızdan Kiyoshi MASUDA kendi başına yatıyla dünyaya açılmış ve 2017 yılında durağı ülkemiz olmuş. Bu ilginç serüvenini ve Türkiye’de gördüklerini anlattı 

Diğer konuğumuz Masao KAJİ ise biri bebek, diğeri anne karnındayken iki kızı ve eşi ile İzmir'de yaşamış. 25 yıl sonra yine bir süreliğine İzmir'de ikamet ediyor. Söyleşide önceki ve bugünkü gözlemlerine, hayat bakışına yer verdi 

Son katılımcımız ise Raku ICHIKAWA, bir manga çizeri, İstanbul’da yaşıyor, eserlerinde İstanbul’u ve Türkleri sıklıkla işliyor.  Bir manga çizerinin gözünden kendimize bakabildik.   
 

Facebook sayfanızdan Japon kültürünü tanıtmak adına anime'lerden röportajlara harika paylaşımlar yapıyorsunuz, buradan herkese önermek isterim. Siz hangi sayfaları takip ediyorsunuz, önerileriniz var mı?  

Sayfamızın farklı alanlarda uzmanlığı, birikimi olan yöneticileri var. Geniş bir bilgi ve haber kaynağı olan interneti ve 8 yıldır edindiğimiz kendi ağımızı kullanıyoruz. Hemen aklıma gelen ve anime manga haberleri ile Japon kültürüne ait kimi paylaşımları takip ettiğimiz “Japon sinemasi.com,animefantastica.com”, “figurex.com”  gibi gerçekten birikimli ve sorumluluk sahibi pek çok sunucudan önemli bilgiler geliyor. Elbette en çok takip ettiğimiz haber siteleridir. Ulusal yayın yapan siteler, İngilizce ve Japonca haber sitelerini günde birkaç kez tarıyoruz. Haberi kaynağından öğrenme konusunda titizlik gösteriyoruz. Takipçilerimiz de katkı sağlıyor çoğu zaman. Paylaşımı görmek keyif verici.  

 
 Son olarak eklemek istedikleriniz?  

Derneğimizin gelecek yıllarda da artan enerjisi ile İzmir ve İzmirliler için verimli işler yapmasını diliyoruz. Derneğimizin temel gücü üyelerimizin verdiği destektir. Tamamen gönüllük esasına göre çalışan derneğimize üye olmak, emekleriyle katkıda bulunmak isteyen herkesi derneğimize üye olarak beklediğimizi ifade etmek isterim.  

Japonya ve Japonlar Türk belleğinde olumlu imgelerle anılagelir ayrıca derneğimizin sıkı takipçisi 12-18 yaş gençleri gördüğümden bu şekilde devam edeceğini de söyleyebiliyorum. Dünya üzerinde çok az ülke halkında bir diğer ülkeye karşı bu denli olumlu intiba oluşmuştur. Karşılıklı ilgi ve hoşgörümüzün kültürel, ekonomik ve teknik alanlarda somut iş birliklerine dönüşmesi toplumumuza da olumlu katkı sağlayacaktır.  

Son olarak da Otuzbeşlik.com projesini yürüten ekibinize, desteğinize TEŞEKKÜR EDERİM!