28 Haz 2019
Otuzbeşlik

K2 Çağdaş Sanat Derneği Öncülüğündeki Projeye Büyük Hibe Desteği

Konuk sanatçı programları aracılığıyla sosyal ağ oluşturan “daire” projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor

K2 Çağdaş Sanat Derneği koordinatörlüğünde yürütülen, “Konuk Sanatçı” Programı Aracılığıyla STK’lar ve Kamu Kurumları Arasında Ağ Oluşturmak başlıklı proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Kamu Sektörü ve STK’lar arasında İşbirliğinin Güçlendirilmesi için Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Program, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Sivil Toplum Destek Programı çerçevesinde yürütülüyor. Program çerçevesinde destek alan Türkiye genelindeki 10 projeden biri olan ve “daire” kısa adı verilen projenin toplam bütçesi, 529 bin avro.

"daire", Türkiye’de sanat alanında faaliyet gösteren kamu kurumları ve STK’ların güncel sanata ilişkin politika oluşturma ve karar alma süreçlerine dahil olmalarını sağlamak için kendi aralarındaki işbirliğini güçlendirerek sanat alanındaki kapasitelerini geliştirmeyi amaçlıyor. Türkiye’den Göçebe Akıl (NomadMind) Tasarım ve Sanat Uygulamaları Derneği (İzmir), Troya Kültür Derneği (Çanakkale) ile Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ve Slovenya’dan SCCA - Ljubljana Çağdaş Sanat Merkezi’nin ortaklığında hayata geçiriliyor.

Proje, İzmir, Çanakkale, Hatay, İstanbul, Sinop, Diyarbakır, Mardin, Nevşehir ve Mersin olmak üzere Türkiye’nin 9 ilinde uygulanıyor.

“Konuk Sanatçı Programı” uygulamaları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır. Bu yöntemle sanatçıların, mevcut yaşama ve çalışma ortamlarının dışında bir yerde konuk olarak belirli bir süreliğine yaşayıp üretim yapmalarına olanak sağlanmaktadır. Programlar, alanda çalışan kişi ve kurumlar arasında sosyal ağ kurulması bakımından da önemlidir.

"daire" kapsamında, Seçici Kurul tarafından, 9 ilde “Konuk Sanatçı Programı” uygulamalarını yürütmek üzere yurt içi ve yurt dışından, bu alanda bilgi ve deneyim sahibi 9 sanatçı belirleniyor.

Bu 9 sanatçının, projenin gerçekleştirileceği illerde yürüteceği programlara katılacak üçer konuk sanatçıyı belirlemek üzere, ulusal bir açık çağrı yapılacak. Başvurular arasından, projenin uygulanacağı her il için katılımcılar, Danışma Kurulu tarafından belirlenecek. Programlara, söz konusu 9 ilden yerel sanatçıların katılımı da kontenjan dahilinde mümkün olacak. Bu sayede katılımcılık ve sürdürülebilirliğin arttırılmasının yanı sıra kurulan ağın genişletilmesi hedefleniyor.

Katılım başvuru formuna Temmuz ayının başında, www.daire.org.tr adresinden ulaşılabilecek.

Sivil toplum kuruluşlarının yönetim ve iletişim kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetleri de içeren proje, tanıtım etkinliğinden kapanışına kadar güncel sanat alanında genel bir farkındalık yaratmayı da hedefliyor.

Bunun için İzmir merkez olmak üzere projenin uygulandığı tüm illerde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin temsilcileri ile birlikte tanıtım toplantıları, ihtiyaç analizleri, olanak tespitleri, çalıştaylar, paneller, gösteriler ve sergiler düzenleniyor.

K2 Çağdaş Sanat Derneği Başkanı Ayşegül Kurtel, “Dernek olarak, 20 ay süreli bu projemiz için böyle bir desteğe layık görülmek hem gurur hem de heyecan verici. Amacımız, konuk sanatçı programı uygulamalarıyla, 9 pilot ilde kamu kurumları ve STK’lar arasındaki ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmek. İzmir’de güncel sanat alanında 2006 yılından beri faal olan Derneğimizin koordinatörlüğündeki bu projeyle, bireyler ve kurumları güncel sanat alanında üretim merkezli bir ortamda buluşturuyoruz.” dedi.

"daire", 15 Ocak 2019 tarihinde başladı ve 14 Eylül 2020’ye kadar sürecek.

Neden “daire”?

Varlık ve birlik ekseninde evrenin ritmini simgeleyen "daire" aynı zamanda kapsayıcı bir meskeni de imgelediği için projenin adı olarak belirlendi. Merkez ve çevreyi tümleyici bir şekilde ilişkilendiren "daire", sonsuz bir olasılıklar evrenini de kendi içinde barındırıyor. Dahil olan herkesi ve her şeyi birleştiren ve tamamlayan bir alan olarak ortaya çıkıyor. Böylelikle çoğulculuğa zemin hazırlıyor. Güncel sanat rotasında buluşan kurum, kuruluş, inisiyatif ve bireyler yeni bir anlayış ve uygulayışın da ortağı oluyor.

"daire"; K2 ve proje ortaklarının organik bağlarının bulunduğu ve pilot olarak seçilmiş 9 ile nüfuz ederek evrilir. Düşünce temellerinin bu illerde atıldığı projeler ve sunumları yine bu illerin birer çalışma ve araştırma alanı olarak ele alınmasıyla ilerler. Katılımcı sanatçıların konuk oldukları illerle ekolojik, kültürel ve sosyolojik etkileşim içine girmesi üretim süreçlerine yansır. Böylece etkileşimin kendisi de kullanılan araçlardan biri haline gelir. Güncel sanat pratikleri aracılığıyla yaratılan ağ, toplumsal etkileşim özelinde sivil toplumun gelişmesinde önemli rol oynar.

Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı

Avrupa Birliği Başkanlığı on beş yılı aşkın süredir Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) sivil toplumları arasındaki diyaloğun güçlenmesi ve Türkiye’deki sivil toplumun kapasitesinin geliştirilmesini hedefleyen projelere destek sağlamaktadır. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracının 2014-2020 döneminde (IPA II), Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından sivil toplum alanının bir sektör olarak tanımlanmasıyla, bahse konu destekler sivil toplum sektörü çatısı altında artarak devam etmiştir. Sivil toplum sektörünün öncelikleri olan “kamu-sivil toplum kuruluşu (STK) işbirliğinin güçlendirilmesi; STK’lara yönelik yasal çerçevenin iyileştirilmesi; STK’ların kapasitesinin ve STK’lar arası işbirliğinin güçlendirilmesi; Türkiye ve AB sivil toplumları arasında diyaloğun geliştirilmesi” kapsamında birçok program ve proje geliştirilmiştir. Bu programlardan birisi olan Sivil Toplum Destek Programı kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik olarak geliştirilen “Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı”nı da kapsamaktadır.

Sivil Toplum Destek Programı altında yürütülen “Kamu ve STK’lar Arasında İşbirliğinin Güçlendirilmesi için Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı” Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) 2014 programı kapsamında finanse edilmektedir. Program sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarındaki ağları geliştirmeyi hedeflemektedir. Hibe programı kapsamında 10 sivil toplum kuruluşu yaklaşık 4,3 milyon avro hibe desteği almaya hak kazanmıştır.

Program T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmektedir; Sözleşme Makamı ise Merkezi Finans ve İhale Birimidir.