09 May 2019
Seçil Şeker

Kadriye İnal: İdeal var ise eksik vardır!

Heykelleriyle bize güzellik ve estetik algısını sorgulatan, aklıyla ve yeteneğiyle bizi büyüleyen Kadriye İnal ile sohbet edebilme şansı bulduk. Heykellerin derinliğinde kaybolabilir, kendinizi keşfedebilir, sanata aşık olabilir ya da rahatsız olabilirsiniz! Heykellerin sizde ortaya çıkardığı hisler neler?

 

 Görselde Kadriye İnal yaptığı heykel ile birlikte poz vermiş.

 

Sizce İzmir sanata destek veriyor mu?

İzmir'in sahip olduğu sosyal yaşam dinamiği, diğer birçok şehirden daha steril bir yapıya sahip. Küçük kominler halinde yaşayarak kendi hikayelerini yazan birçok sanatçı var. Üreten insanların paylaşımda bulunacağı platformların eksikliği, bir kopukluk yaratıyor. Bu içe dönük yaşama biçimi aslında üreten insanları “vitrin projeler” üretmekten koruyor ama aynı zamanda motivasyon bakımından da fakir bırakıyor. İçsel motivasyonda sorun yaşamazken dışsal motivasyonda eksiklik hissediyorsunuz. Bu da kafanızı başka taraflara çevirme ihtiyacı doğuruyor çoğu zaman. Sanat bir iletişim biçimidir. Bu açıdan bakıldığında, İzmir'de üretip başka bir yerde paylaşmak zorunda kalıyorsunuz. İzmir son dönemde, belli bir kitlenin gözlerini bu tarafa çevirmeye başlamasıyla aslında küçük de olsa bir kıpırdanma yaşıyor. Bu hareket, İzmir'de bir dönüşüme sebep olur mu? Bunu ileride gözlemleyeceğiz.

 

Günlük yaşamın içinden seçtiğiniz kişilere ait imajları, yarattığınız kurgusal karakterler ile birleştirip gerçekle kurgu arasında gidip gelen bir anlatı oluşturuyorsunuz. Bu seçki için seçeceğiniz gerçek karakteri neye göre seçiyorsunuz?

Kullandığım imajların bütündeki amaçları; yüzeyde olanı temsil etmek, görünürde olanın tek başına gerçeğin ne kadarlık bir kısmını temsil edebildiklerini sorgulamak. İmajlarını kullandığım kişilerin, kurgusal karakterin duygu dışavurumunu taşıyabilir olmasının bir önemi kalmıyor bu durumda. Hatta aralarında bir bağ olmamasını tercih ediyorum. İmajları yüzeye kaplamaya başladığım anda ortaya çıkan şey, iki boyut ve üç boyutun bir karması ve garip, tuhaf, çoğu zaman rahatsız edici olabiliyor. Seçimlerimi bu yönde yapıyorum.

 

  • Kurgu karakteri nasıl yaratıyorsunuz?

Kurgusal karakterler de üç boyut, içsel dünya ve onun dışavurumun temsili... Kurallar tamamen biçimlerin yapısına göre şekilleniyor, biçimlerin gücünü ve etkisini kullanarak seçtiğim “hal”in duygu durumunu dışa vurmaya çalışıyorum.

 

 Görselde kadın yüzü şekilde Kadriye İnal'ın bir heykeli yer alıyor. 

 

Figüratif heykel sürecin nasıl başladı?

Bir elimde anlatmak istediklerim bir elimde de malzeme ve biçim olduğu andan beri heykel yapıyorum.

 

Metalaştırılan kadın bedenine, idealize edilmiş vücutlara da karşı gelen bir his var çalışmalarınızın. Gerçek ve kurgu arasında kalan bu bedenler hakkında ne söylemek istersiniz?

Toplumsal cinsiyet başlığına vurgu yaparak, altını çizerek üretim yapmadım bugüne kadar. Toplumsal bir varlık olarak ne hissettiysem bunları dışa vurmaya çabaladım. Bu anlamda cinsiyetime dışardan değil hep içeriden baktım. Ayna da en çok kendimi gördüğüm için heykellerimde kadın figürü kullanıyorum. Sınır çizmeye, başından karşı olan biri olarak amacım hep içine girmeye zorlandığım bir kalıp var ise bunu kırmaya çalışmak oldu. Gerçek ve kurgu arasındaki denklemi bu bakış açısı üzerinden anlamaya çalıştım diyebilirim.


 Görselde bir çocuk, büyük bir kaplumbağanın üzerine binmiş şekilde tasvirlenmiş heykel fotoğraflanmış.

 

Sizin için ideal nedir?

İdeal var ise eksik vardır. Ara sıra aynaya bakınca diğer evrende gördüğünüz ikiziniz gibi kimilerimizin hayatı, bu kayıp ikizi aramak ile geçiyor.

 

Çalışmalarınızın derinliğinde kaybolan belki de bu gerçeklerin kurguyla yüzüne vurulmasından hoşlanmayan insanlar oluyor mu? Hiç tepki aldığınız oldu mu?

Sanat göze hoş görünsün diye yapılan bir şey değildir. Heykellerimi ürkütücü bulan birçok insanla karşılaştım. Tekinsiz şeyleri çok seviyorum. Güvenli, tanımlı alanın dışına çıkmayı da... Ancak bu şekilde sorgulayabilirsiniz.

 

Gelecek projelerinizden bahseder misiniz?

Bu yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi planladığım bir kişisel sergim ve kamusal alan projelerim var.