08 Şub 2017
Otuzbeşlik

Karınca Bitki & Peyzaj - Ekolojik Çözümler

Karınca, üretim alanında ve peyzaj uygulamalarında mümkün olduğunca çevreye zarar vermeden ekolojik çözümler bulmaya özen gösteren bu uygulamaları çevresiyle  paylaşarak yaymayı amaç edinen bir işletme. İşletmecisi Arzu Mermercioğlu tam bir doğa aşığı. Karınca Bitki& Peyzaj'da neler oluyor, Arzu Mermercioğlu Otuzbeslik.com'a anlatıyor.
 
Kaynak:  Karınca Bitki & Peyzaj
Merhaba;öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? Bitkilere olan merakınız ne zaman başladı? Karınca Bitki & Peyzaj nasıl kuruldu?
 
Arzu Mermercioğlu, İzmir de doğdum ve yaşamaktayım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi 
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü'nü bitirdikten sonra hayatıma bu alanda devam etmek istemediğimi 1 yıl içinde fark ederek Muğla Üniversitesi'nde Bitki Üretimi okumaya karar verdim. Doğayı, doğal olanı, huzuru ve sadeliği çok seviyorum. Çocukluğum masallardaki gibi inekler, güvercinler, kuzular, köpekler, eko sistemin parçası olan yarı vahşi canlılar, mis gibi kokan mandalina, portakal ve limon ağaçlarının olduğu İzmir'in Claros Mevkii'ndeki aileme ait olan çiftlikte geçti. Çok güzel ve hareket alanı çok geniş bir çocukluk geçirdim. Bitkilere olan merakım bu yıllarıma dayanıyor. İzmir'in Urla bölgesinde çeşitli fidanlıklarda üretim sorumluluğu ve fidanlık müdürlüğü, özel arazi danışmanlıkları ve otel peyzajları gibi yoğun iş temposu ile gelişme sürecini tamamladıktan sonra kendimi böyle bir sorumluluğa hazır hissetmemle kurulum aşaması başladı. 2009 yılının şubat ayında butik peyzaj ve bakım hizmetleri veren, aromatikler başta olmak üzere peyzaj alanında sık ve bölgeye adaptasyonu yüksek çeşitlerin üretimiyle faaliyete geçti ve hayalini kurduğum fidanlık şekillenmeye başladı.
 
Hedefleriniz nelerdi ve şu an istediniz yerde misiniz?
 
Hedefim ticari amaç gütmeden doğru yerde doğru bitkileri ve alt yapı sistemini kurarak daha az ilaç kullanarak bölge şartları gözetilerek kendi kendine yetebilen, su isteğini en aza indiren, doğala yakın, peyzaj alanları ortaya çıkartmak, o konjonktürde bitki üretimi yapmak ve hizmet vermekti. Hedefime git gide daha fazla ulaştığımı düşünüyorum. Hizmet veren taraf olarak hizmeti alan tarafların özellikle yaşadığım bölgede her geçen gün daha fazla bilinçlendiğini ve bu bilincin bir parçası olduğumu görmek beni inanılmaz mutlu ediyor.
Karınca Bitki & Peyzaj’ı siz nasıl tanımlarsınız?  Farklı yönleri neler?
Karınca Bitki Peyzaj ne gibi hizmetler vermekte?
 
Karınca Bitki & Peyzaj çok dinamik enerjisi çok yüksek ve çok sıcak bir işletme. Özellikle bahar ve yaz aylarında parka gider gibi gelinebilinecek bitki gelişimlerinin hissedilebilineceği bir fidanlık. Bitki üretimi, peyzaj, danışmanlık, bahçe bakımları ve atölye çalışmaları hizmetleri vermekte.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:  Karınca Bitki & Peyzaj
 
Piyasada olmayan değişik bitkiler üretiyor musunuz? Sizin en sevdiğiniz bitki türü hangisi? 
 
Aromatik bitkiler fidanlıkta önemli yer kaplıyor. Piyasada çok nadir bulunan lavanta, nane ve kekik çeşitleri severek ürettiğim çok beğenilen ve ilgi gören çeşitler. Özel olarak kaktüs ve sukulentler çocukluk yıllarımdan beri favorilerim. Adramiscuslar en sevdiğim sukulentlerin ilk sırasında diyebilirim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:  Karınca Bitki & Peyzaj
 
Sektörle ilgili görüşlerinizi alalım. 
 
Sektörümde bulunan herkesi çok seviyorum. Teknik bilgi, birikimler gerektiren çok,
fazla mesai harcanan, sevmeden asla yapılamayacak çok çok özel bir meslek. Benim için yaşam tarzı.(sosyal medyadan kayıt dışı satış yapılan, bitkilerle ve eko sistemle yakından uzaktan ilişkisi olmayan insanlardan ibaret değil.)Son zamanlarda geldiğimiz nokta maalesef ki çok üzücü. Neredeyse tamamen dışa bağımlıyız. Üretim maliyetlerinin artması sektör olarak küçülmeye gitmemize neden oluyor. Fakat üretim yapacak teknik bilgiye ve alt yapıya sahibiz. Üretimlerin daha fazla desteklenmesini ve istihdam yaratılmasını temenni ediyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:  Karınca Bitki & Peyzaj
 
Atölyeler düzenliyorsunuz. Bu atölyeler hangi konularda oluyor?
Katılımlar yoğun oluyor mu?
 
Atölyeler çok eğlenceli oluyor ve ben terapi gibi çok keyif alıyorum. 
Yaşayan çerçeve (dikey bahçe): Özel ahşap çerçeveler içine çerçevenin asılacağı yere uygun olarak seçilmiş bitkilerle çalışmalar yapıyoruz.
Terrarium: bu atölye de bir eko sistem oluşturuyoruz. Doğayı çok iyi anlamamızı ve farkındalığımızı arttırmamızı sağlayan bir çalışma. 
Sukulent Tasarım: Daha çok moda olan hediye götürülebilecek görsel olarak daha fazla abartılabilinecek bir çalışma. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:  Karınca Bitki & Peyzaj
 
Atölyelere katılmak isteyen okurlarımız etkinlik takviminizi nerelerden takip edebilirler?
 
www.karincapeyzaj.com ve Facebook ve İnstagram dan takip edebilirler. 
Bizimle iletişime geçerek özel atölye programlarıda belirleyebilirler.
 
Hayata geçirmeyi düşündüğünüz yeni projeler var mı?
Uzun süredir hayalini kurduğum online satış bölümü web sitemde artık neredeyse hazır.
1-2 haftaya kadar faaliyete geçecek.İkinci projem fidanlıkta yıllardır neredeyse hiç kullanmadığım zirai ilaç kullanımını peyzaj alanlarında da kullanmamak ve kullandırmamak.
Doğal kendi yapığım pestisitlerin kullanımlarını yaygınlaştırmak ve doğa severleri bilgilendirmek. Diğer projem fidanlıkta poşet kullanımını kaldırmak. Henüz tamamen başaramadım. (Çok tepki aldığım bir proje maalesef.)
 
En çok hangi yeteneğiniz olsun isterdiniz?
Sesimin güzel olmasını ve şarkı söyleyebilmeyi çok isterdim. 
 
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Doğa bize yaşamımız için gerekli her türlü imkanı sunuyor. Farkında olarak, yok etmeden, bilinçli bir şekilde yaşamaya özen göstermeli ve daha paylaşımcı bir şekilde yaşamalıyız. Unutmayalım ki bahçeli evimizin olması doğa dostu olduğumuzu göstermez. Peyzaj için seçtiğiniz bitkiler belki de evinize klima takmanızı önleyecek ya da seçtiğiniz başka bir bitki daha az su kullanmazı, başka bir bitki diğerine gelen hastalık ve zararlıları…