30 Kas 2017
Gülay Güler

Kemeraltı'ndan Çıkan Ünlü Markalar

Dünyanın en eski şehirlerinden İzmir’de, dünyanın en eski pazaryerlerinden Kemeraltı, zamana ve AVM'lere inat canlılığını koruyor.

İzmir’in en renkli, en büyük alışveriş merkezi Kemeraltı'nda alışverişe dair her şeyi bulmak mümkün. Günümüzde bildiğimiz birçok büyük markalar da temellerini Kemeraltı'nda atmışlar. Kemeraltı'nda küçük bir dükkanda... diye başlayan başarı hikayelerini derledik. Keyifli okumalar.

 

Eczacıbaşı


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Pinterest

 

Süleyman Ferit Eczacıbaşı, 1885 yılında İzmir’de dünyaya gelmiş. Gençlik yıllarında İzmir’de dönemin eczacılarından çok etkilenen Eczacıbaşı eczacılık öğrenimi için İzmir’den İstanbul’a gider ve 1900 yılında 15 yaşında girdiği Tıp Fakültesi Eczacılık Yüksek Okulu’nu 18 yaşında bitirerek İzmir’in diplomalı ilk eczacıları arasına girer, 1903’te “en genç eczacı” unvanını kazanır.

İstanbul’da ilk özel Türk eczanesini açan Hamdi Bey’in laboratuvarında deneyim kazanan Süleyman Ferit Bey, 1903 yılında İzmir’deki Guraba-i Müslimin Hastanesi’ne ikinci eczacı olarak atanmış Guraba-i Müslimin Hastanesi’ndeki ilk devlet görevi, Süleyman Ferit Bey’in kişiliğini ve düşünce yapısını çok etkilemiş. Ferit Bey, ülkenin ve halkın durumunu yakından öğrenme fırsatı bulmuş. Bu yıllarda Ferit Bey aynı zamanda İzmir’de Aristoteles Eczanesi’nde sorumlu müdürlük yapmış ve 1905’te Başeczacı olarak görev almış. 1909 yılında ise ilk özel eczanesi “Eczane-i Umumi”yi satın alması nedeni ile resmi görevinden ayrılmış.  Genç yaşta elde ettiği laboratuvardaki başarıları nedeniyle, Guraba-i Müslimin Hastanesi’nden ayrılırken İzmir Vilayeti Genel Meclisi tarafından kendisine Eczacıbaşı unvanı verilmiş.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: kemeraltidunyasi.com

 

İzmir’in ilk ilaç üreten Türk eczacısı Süleyman Ferit Bey, Eczane-i Umumi’deki çalışmaları ile ilaç yapımı konusunda Ege Bölgesi’nde önemli bir üretim sürecini başlatan kişi olmuş. Kemeraltı’ndaki tarihsel “Şifa Eczanesi”ni 1911 yılında satın alan Süleyman Ferit Bey, bir yandan da Birinci Beyler sokağındaki laboratuvarında kolonya üretimine başlamış. Şifa Eczanesi'nin binasını şu an bir ayakkabı mağazası kiralamakta.

 

Özsüt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kayak: Özsüt

 

SEFER Urlulu 1938’de Kemeraltı’nda açtığı dükkanında yoğurt ve kaymak satarak işe başlıyor. Sonra saray ustasından peynir tatlısı ve kazandibi yapmayı öğreniyor ve muhallebiciliğe adım atıyor. İkinci kuşağın babalarının anlattıklarına göre; Osmanlı Sarayı’nda çalışan bir tatlı ustası, Cumhuriyetin ilanından sonra Sefer Urlulu’nun amcasının yanında işe başlamış. Sefer Usta da bu vesileyle saraydaki tatlıcılığın özellikle de sütlü tatlıların tüm sırlarını bu ustadan öğrenmiş. Sonraki kuşak ise geleneksel lezzeti Fransa’nın modern ve köklü pastacılık anlayışıyla sentezlemiş. Tatlı serüvenine kazandibi, muhallebi, ekmek kadayıfı, peynir tatlısı ve aşure gibi geleneksel tatlılarla yola çıkan Özsüt, kafe konseptine geçer ve en sevilen tatlı markaları arasına girer.

 

 

Bolulu Hasan Usta

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kayak:  Bolulu Hasan Usta

 

1982 yılında İzmir Kemeraltı'ndaki 18 metrekarelik küçük bir dükkanda keşkül, fırın sütlaç, karadut şerbeti ve karadut dondurması ile üretime başlayan Bolulu Hasan Usta, 1997 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde Türkiye'nin ilk tatlı fabrikasını kurmuş. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Bolulu Hasan Usta
 

Geleneksel sütlü tatlıları dünyaya yaymak amacıyla yola çıkan, 2012 yılında Dubai ve Abu Dabi’ye mağazalar açarak ilk ihracatını gerçekleştiren Bolulu Hasan Usta, 2015 yılında da Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Kıbrıs’ta açtığı yeni mağazalarla yurtdışı açılımlarını sürdürmeye devam ediyor. Suudi Arabistan’dan Kazakistan’a Rusya’dan Azerbaycan’a kadar franchise görüşmelerine önem veren Türkiye’nin tatlı ustası bir dünya markası olma yolunda tatlı tatlı ilerliyor.

 

DYO

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: DYO

 

1954'te İzmir'de ünlü Hisar Camii civarında, Kemeraltı'na açılan daracık ve loş sokakların birinde Durmuş Yaşar tarafından hem boya imal edilen hem de satılan küçücük bir dükkandan Türkiye'nin ilk holdinglerinden birini yaratan Selçuk Yaşar, Türkiye'nin ekonomi tarihinde son yarım yüzyılın en önemli aktörlerinden biri oldu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: turkcoat.net

 

Selçuk Yaşar'ın iş adamı olarak önemli bir özelliği de Türkiye'de birçok ilke imza atması. İlk boya fabrikası (DYO), turizmde ilk 5 yıldızlı otellerden biri (Çeşme Altınyunus), özel sektörün ilk bira fabrikası (Türk Tuborg), ilk uzun ömürlü süt fabrikası (Pınar Süt), ilk entegre et tesisi (Pınar Et), ilk tohum üretim tesisi (Pınar Cargill), ilk entegre hayvan besiciliği (Çamlı Besicilik), ilk modern hayvan yemi üretim tesisi (Çamlı Yem), ilk hindi işletmeciliği (Çamlı Damızlık Hindi), ilk balık çiftliği (Pınar Deniz)...

 

Dalan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Dalan

 

Zeytinyağlı sabun denildiğinde ilk akla gelen marka Dalan, 1941 yılında Kemeraltı'nda Hamdi Dalan tarafından kurulmuş. Namazgâh'taki küçük bir sabunhanede üretime başlayan Dalan, bugün Akın Dalan önderliğinde İzmir Pınarbaşı’ndaki tesiste, en son teknoloji ile sabun, kozmetik ve gliserin üretimi yapmakta ve beş kıtada yüzün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirmekte.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak:Konak.bel

 

76 yıl önce Hamdi Dalan’ın kurduğu sabun fabrikasının tarihi binası, Konak Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline getirilecek. İzmir’in geçmişiyle geleceğini buluşturacak proje ile hem yıkılmak üzere olan bina kurtarılacak hem de İzmir unuttuğu bir değerine yeniden kavuşacak. Binanın özgün hali korunacak, sağlık turizminin başkenti İzmir’de sağlık ve güzelliği anlatacak.

 

Ali Galib Şekerleri

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Haberexpres

 

1860 yılında doğan 1884 yılında İzmir’e gelen Ali Galip Efendi, o dönemde Rum ve Ermeni ustaların tekelinde bulunan şekercilik sanatı ve ticareti ile ilgilenmeye başlamış. Başta Fransız, İtalyan, Rum ve Ermeni olmak üzere birlikte çalıştığı birçok ustadan edindiği 17 yıllık tecrübe ile 1901 yılında İzmir’in kalbi Kemeraltı’nda İzmirlilere yüzyılı aşkın süre hizmet verecek olan “Şekerci Ali Galip”in temellerini atmış. Büyük bir cesaret göstererek dönemin en ünlü şekercisi “Çatal Sakal” lakaplı Rum’un karşısına açtığı dükkânda amansız bir rekabete giren Ali Galip Efendi lezzetli ürünleriyle ününü tüm İzmir’e yaymış. Bir rivayete göre; Ali Galip Efendi’ye, Ermeni ve Rum ustalar, badem kurabiyesini nasıl hazırladıklarını asla göstermezlermiş. Ali Galip Efendi de, öğrenmenin çeşitli yollarını denemiş ama başaramamış. En sonunda Ali Galip Efendi tavana bir delik açmış ve badem kurabiyelerinin nasıl yapıldığını, delikten izleyerek öğrenmiş. Yeniliğe önem veren, yurt içi ve yurt dışı fuarları da takip eden Ali Galip Efendi, uluslararası fuarlardan birçok ödül almış. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: İzmirdergisi

 

Türkiye’nin en eski markalarından biri olan Şekerci Ali Galip, bugün halen aynı ailenin dördüncü ve beşinci nesil üyelerinin yönetiminde 100 yılı aşkın bir süredir Türk şekerciliğini ve lokumunu en iyi şekilde temsil etmeyi sürdürüyor. 

 

Hasan Kutucu 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Hasan Kutucu

 

Hasan Kutucu 7 yaşında öksüz kalmış ve ekonomik özgürlüğünü eline almak için çalışmaktan başka yolu yokmuş İzmir Mezarlıkbaşı’nda bir şekercinin yanında tezgahtar olarak işe giren Hasan Kutucu; kendi ayaklarının üzerinde durma kararıyla Mezarlıkbaşı'da küçük bir dükkanda üretime soyunmuş. 2. Dünya Savaşı’nın olduğu yıllarda şeker olmadan şekerleme üretmesi gerekiyormuş. Kuru üzüm, incir ve ceviz kıyma makinelerinde çekilerek leblebi tozu ile ezme haline getiriyor, küçük küçük kesilip kağıtlara sarıyormuş. Ambalajların içine, gençleri ve çocukları cezp etmesi için, çeşitli ikramiyeler ve sinema biletleri koyuyormuş. Bu çalışmalar 1948'li yıllara kadar tüm hızıyla devam etmiş. Daha sonra Şadırvanaltı'nda ilk toptan satış yeri açılmış. Yokluk yıllar geçmiş, toz şeker de bulunmaya başlamış, şekerlemeye de talep artmış. 1950 yılında kurulan ilk imalathanede lokum ve akide şekeri üretilmeye başlanmış. Ardından 1955 yılında ilk kağıtlı şeker imalatını gerçekleştirmişler. Bunu 1960'lı yıllarda Türkiye'de açılan ilk reçel imalathanesi izlemiş. Sonrasında da tahin helvası imalatına başlamışlar. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: İlksesgazetesi

 

Bugünkü perakende satış dükkanları 1973 yılında İzmir'in Kemeraltı semtinde hizmete girmiş. Çikolata, lokum, şekerleme ve nikah şekeri çeşitlerinde kaliteli ürünü ucuz fiyata sunarak lezzetlerini yeni kuşaklara devretmek ve geleceğe taşımak adına Kemeraltı'nda hizmet vermeye devam ediyorlar.