17 Eyl 2017
Seçil Şeker

Kendi atmosferini yaratan Ayanbeyan

Ayanbeyan 2012 yılında başlayan bir proje. Dinleyicilerini çeken en önemli özellikleri kolektif bir müzik ortamlarının olmasıKendi doğallıklarını sergileyen, ezber ölçülerden uzak duran Ayanbeyan'ın isimleri de onları ifade ediyor ayan beyan çalıyorlar, ne hissediyorlarsa ve ne düşünüyorlarsa...

Kaynak: Ayanbeyan


Ayanbeyan şu an yedi kişilik bir grup ama yeni müzisyenlere de açıklar. Anıl Acıhan, Mehmet Denizci, Burakcan Yiğit, Can Değer, Serhan Şolcum, Kenan Arat. Biz bu röportajı Kenan Arat ve Serhan Şolcum ile gerçekleştirdik. Kendilerine samimiyetleri için teşekkür ederiz.

Ayanbeyan'da çalarken ne hissediyorsunuz?
O çok değişiyor ama şunu hiç unutamıyorum. Geçen yıl Kabak Koyu'nda çaldık. Ortam, atmosfer ve tabii ki dinleyen insanların sizinle birlikte aldıkları keyfi görmek çok etkiliyor.  Doğayla iç içe, Ayanbeyan ruhuna uyan bir yer Kabak. Kendi doğallımızı sergiliyoruz, ezber ölçülerden uzak duruyoruz. Her çaldığımızda şarkı ortamın ruhuna göre değişebiliyor. 

Vokaliniz yok. Bu bilinçli bir karar mı?
Ekip yaratmak çok zor. Olsa tabii ki güzel olur, yeni bir ses gelir. Vokal arayışımız yok; ama dediğim gibi doğalından gelişen olaylarla aramıza bir vokal katılırsa hayır da demeyiz. 

Serhan (Şolcum) Bey siz yenisiniz grupta. Sizin gruba dahil olma hikayeniz nasıl?
No:42'de dinledim ve çok etkilenmiştim. O gün grubun tüm üyeleriyle tanıştım. Bir sene ara ara konuştuk müzik hakkında sonra birden kendimi Ayanbeyan'ın içinde buldum. Ayanbeyan'ın zaten bir dokusu vardı ben ne katabilirim diye üzerinde çalıştım hep. Müziklerin alt yapılarını hazırlıyorum. Ayanbeyan'ın tarzına hep elektronik müziği yakıştırıyordum. Zaten elektronik müzik seven ve dinleyen bir insandım. Benim katkım da bu oldu. Belki ilerde albüm düşünebiliriz. 

Kaynak: Ayanbeyan


Grubun tüm üyeleri müzik okullarından mezun değil. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çoğumuz alaylı dediğimiz türden müzisyeniz. Herkesin bir müzik karakteri var. O yüzden doğaçlamaya da çok müsaitiz. Ne hissediyorsak onu çalıyoruz. Birbirimizin o an çaldığı müzikten, ruh halini de anlayabiliyoruz. Üzgün olan, mutlu olan, kafası karışık olan hemen kendini belli ediyor. 

Nerelerde çalıyorsunuz şu an?
Hayalbaz'da çaldık, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde çaldık, No:42, Hostel... Ortamı bize uyan her yerde çaldık, çalıyoruz da. Üniversitelerin şenliklerinde, İzmir'de, İstanbul'da festivallerde çaldık. Sound olarak festivallere uyuyoruz ama sokakta da çalıyoruz. Bizim için önemli olan müziğimiz ve dinleyicilerimizle buluşmak. Her an her yerde karşınıza çıkabiliriz.

Kaynak: Ayanbeyan


Aldığınız yorumlar, tepkiler nasıl?
Genellikle yorumlar güzel oluyor ve bu bizi çok mutlu ediyor. Hatta size bir instagram yorum okuyacağım; "Geçen sene Kabak'ta müziğinizi dinlerken hayatımın en güzel anlarından birini yaşıyordum!" Tabii olumsuz tepkiler de olur ama biz buyuz, bunu çalıyoruz, gelirsen, dinlersen seviniriz...

Şarkılarınızın özelliği nedir?
Bir mottomuz bir ezberimiz yok dediğim gibi ama şarkılarımızın bir hikayesi oluyor hep. Nazım'ın şiirlerinden yaptığımız şarkılarımız da var. Albüm yaptığımızda mutlaka yer vereceğimiz. 

Sizi nereden takip edebilirler?
Youtube, instagram, soundcloud... Her yerden karşınıza çıkabiliriz!