Kevser Çimenli - İçinizdeki İyiliğe Kulak Verin

 

Sivil Toplum Uzmanı Kevser Çimenli ile ders kapsamında aldığım ve sonradan öneminin bilincine vardığım sosyal sorumluluk üzerine iyilik dolu bir sohbet gerçekleştirdim. İtiraf etmeden röportaja geçmek istemiyorum, kendisi yaptığı işlerden dolayı hayranlık duyduğum başarılı ve iyilik dolu bir kadın.

¨Ayrıca böyle bir ders mi var? Ben daha önce duymadım!¨ demeyin. Yaşar Üniversitesi’nde okuyorsanız bu dersi vermeden mezun olamıyorsunuz ve bu uygulama Yaşar Üniversitesi kurulduğundan beri üniversitede süre gelen bir çalışma.  ¨Zorunlu gönüllülük mü olur ?¨ cümlesi aklınızda belirmesin; çünkü cevabı sohbetin içinde gizli.

Son olarak yurtdışına uygun fiyatlarla gitmek isteyen öğrencilere yazının sonunda bir müjdem var. Daha fazla ipucu vermeyeceğim. Keyifli okumalar…

 

 
Zorunlu alınması gereken ders ve gönüllülük kavramı nasıl bir araya geldi?
Açıkçası bunun tartışmalarını biz de çok yaptık. Sosyal sorumluluk gerektiren işler sadece gönüllülerle yapılırmış gibi ya da gönüllülükle yapılırmış yargısı; üniversiteye kadar herhangi bir sosyal sorumluluk kavramıyla karşılaşmamış, gönüllü olarak hiçbir yerde çalışmamış insanlarda oluşuyor.

Biz burada iki tane önemli mesaj vermeye çalışıyoruz.

Bunlardan birincisi yaşadığın topluma karşı sorumlulukların var ve onun farkında ol.
İkincisi gönüllülükten keyif alabilirsin, gönüllülük için bir adım at.

Ders kapsamında projeler nasıl yürütülüyor?
İlk temasta öğrenciler aldıkları sorumlulukları yerine getirmeleri gerekiyor ve buna takiben 8 saat sürecek bir çalışma gerçekleştiriyorlar. Öğrencinin bir çalışma yapmasını istiyoruz. Bunu projelendiriyor ve bize veriyor. Uygun olduğunda biz de projesini yapmasında destek veriyoruz ama çoğu zaman öğrenciler kendi projelerini kendileri tamamlıyorlar. Her dönem bu ders açılıyor ve 800 ile 1000 arası öğrenci online olarak açılan bu dersi alıyorlar.

Kabul etmediğiniz çalışmalar oluyor mu?
Sosyal sorumluluk, bir fidan dikmek ile tarif edilecek bir duygu değil. Sosyal sorumluluk, dilenen bir kişiye vereceğimiz para ile üzerimizden atabileceğimi bir duygu ya da durum da değil.
Dolayısıyla bir kere gidip barınakta yemek yardımı yapmayı, sahilde çöp toplamayı ve kan vermeyi proje olarak kabul etmiyoruz. Tabii ki bunları yapabilirler, her zaman da yapsınlar.

Projelerden beklentileriniz ne oluyor?
Başından sonuna bir ürün bir çıkmasını bekliyoruz. Projelere dair en büyük beklentimiz gerçekçi olmaları. Öncelikle hedefi, hedef kitlesini, bütçesini, paydaşlarını, çıktılarını tanımlamalılar.

Yaşar Üniversitesi kurulduğundan bu yana projeler devam ediyorsa, neden beş yıl önce bu denli bilinmiyordu?
Yaşar Üniversitesi kurulduğundan bu yana bu dersler veriliyor ancak dört senedir bir koordinatörlük altında toplandı ve tek bir merkezden yürütülür hale geldi. Böylece üniversitenin yaptığı çalışmalar daha görünür hale geldi. Aslında sosyal sorumluluk kavramı da evrildi. Şimdi biz bu bilinci yaymaya çalışıyoruz.

Üniversite ile sosyal sorumluluk projelerini yönetmenin kolaylıkları nedir?
Üniversitemizin Türkiye’de ki bütün Sivil Toplum Kuruluşları ile teması ve bağlantısı var. Barınaklar, huzur evleri ile de bağlantılarımız var. Takip etmek sorun olmuyor. Önemli ve değerli bir iş yaptığınız için bütün kapılar açılıyor.

Proje bitiminde öğrencilerden beklentileriniz nelerdir?
Öğrencinin projeyi bitirdiğine dair bir belge istiyoruz. Bu belge; çalışma yaparken ki fotoğrafları olabilir, üniversitemizden veya başka kurumdan aldığı bir katılım belgesi olabilir.

Yapılan projeler genellikle ne üzerine oluyor?
Projeler, Türkiye’deki sivil toplumun uğraş alanlarıyla paralel oluyor. Kadınlar, çocuklar ve bu dönem ağırlıklı olarak sığınmacılar üzerine projeler yoğunlukta. Çevre sorunları, ağaçlandırma çalışmaları, kıyı ve deniz temizliği, hastanelerde kanserli çocuklar için yaptığımız çalışmalar… Yani bütün sosyal dezavantajlı gruplara doğrudan temas edebilecek çalışmalar bunlar. Ama öğrenciler tarafından en çok tercih edilen çalışmalar; huzur evlerinde ve barınaklarda yapılan temizlik, bakım, yardım çalışmaları oluyor.
 
Kaynak: Yaşar Üniversitesi
 
En beğendiğiniz projelerden söz edebilir misiniz?
Geçen dönemlerde yapılmış beğendiğim çalışmalardan bir tanesi; dört kız arkadaşın kendi mahallerinde oturan yaşlı ve durumu olmayan bir kadınla ilgilenmeleriydi. Kızlar belirli aralıklarla yaşlı kadının evini düzenlemeye, temizlemeye, sohbet etmeye gittiler ve onun için mutfak alışverişi yapıp birkaç çeşit, yemek yaptılar. Hiçbir sivil toplum kuruluşunda böyle bir proje yoktur. Sadece STK’lara bağlı bir çalışma yürütmüyoruz. Öğrencilerin kendi inisiyatiflerinde yürüttükleri bu projeler bence çok değerli. Afrika’da bir timsah için gönüllü çalışmakta çok değerli ama önce mahallende yaşayan komşuna yardım etmen çok daha anlamlı.

Bunun dışında okuduğum zaman heyecanlandığım diğer projelerden birisi, Egekent’te bir okulun bahçesinin peyzajını yapan öğrencilerin projesiydi. Araba lastiklerini bile değerlendirdikleri renkli bir çalışmaydı.

Onun dışında; otuz öğrenci Basmane’de hiç sinemaya gitmemiş yüz beş öğrenciyi öğretmenleri ve velileri ile sinemaya götürdüler.

"Çorbada Tuzun Olsun" ekibi geceler boyu sokaklarda yaşayanlara çorba dağıttılar.
Bunun gibi birbirimize dokunduğumuz zaman, içimizde iyimserlik duygusu uyandıran, bizleri güzelleştiren şeyler yapılıyor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: İzmir'de İyilik Var
 
Kampüste iyilik var projesinin duyurumları için bir de radyo programınız var. Biraz radyo programınızdan bahsedebilir misiniz?

Radyo'nun ortaya çıkış amacı öğrencilerin yaptığı projelerde gönüllülüğün arttırılmasıydı. Her dönem projelerde çalışan öğrenciler yaptıkları projeleri anlatabiliyorlar. Program sunumunu, her dönem bir öğrenci ile yapıyoruz. Bir de işbirliği yaptığımız kurumları davet ediyoruz. Kurumlar kendi gönüllü çalışmalarını anlatıyorlar. Burayı üniversitenin öğrencilerin ve kurumların buluştuğu bir platform gibi görmek mümkün. Çok keyifli bir program. Belirli aralıklarla yayınlanıyor. Dinlemek isterseniz linki iliştiriyorum. http://radyu.yasar.edu.tr

Sanırım Yaşar Üniversitesi’nden çok bahsettik… Birazda "İzmir’de İyilik Var" projesine geçelim.

Kaynak: İzmir'de İyilik Var
 
 
"İzmir’de iyilik var" projesi nedir ne değildir?
İyilik, bulaşıcı ve yaşadığımız alanda hissedilen bir duygu olmalı. İzmir’de "İyilik Var"dan önce "Kampüste İyilik Var" projesini başlattığımızda; öğrenciler, kampüs alanında, iyilik onlar için neyi ifade ediyorsa onu yapıyorlardı. Bazı öğrencilerimiz üniversite çalışanlarına temizlikte yardım etmeyi tercih ederken, bazıları hiç tanımadıkları birine kahve ısmarlamayı, sıcak bir sohbet etmeyi tercih ediyordu. Sonuçta; insanların yüzünde gülümseme sebebi olmak, muhteşem bir his. Bu küçük iyilikler kampüs içine bir hareketlilik getirdi ve herkes çok keyif aldı.

Bu durumu dışarı nasıl taşırız diye düşündük ve Yaşar Üniversitesi öncülüğünde oluşturulan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de içinde olduğu 3 Aralık’taki bu etkinlikte 2.000 civarında gönüllü sokaklara çıkıp rastgele iyilikler yaptılar. Çok basit, unuttuğumuz ama karşılaştığımızda gülümsememizi sağlayan şeyler yaptık. Yaşlıların poşetlerini taşımaktan, Aliağa’da yapılan kıyı temizliğine, sokakta verilen mini konserden, huzur evlerinde ki yaşlıları ziyaret etmeye kadar bir sürü iyilik yapıldı. Gönüllülük; içimizi ısıtır, bunu hatırlamaya ihtiyacımız oluyor. İçimizin sıcaklığını gerçek anlamda hissetmemiz için, sıcak çorba da dağıtıldı.

Etkinliğin sonunda Gündoğdu Meydanı'nda buluşan gönüllüler hep birlikte eğlendiler ve renkli şemsiyeler ile yere kalp çizdiler.
Etkinlik; tahminimizden daha çok ses getirdi. Kalabalık inanılmazdı.
Birbirimize iyi gelme fikri ihtiyacımız olan bir şey.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: İzmir'de İyilik Var
 

Yakın tarihte, yeni bir proje gözüküyor mu?
2 Aralık Cumartesi günü ¨İzmir'de İyilik Var¨projemiz Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleşecek. Herkesi bekliyoruz.

Yeni projelerinize katılmak isteyenler için gelecek projeleri örneklendirebilir misiniz?
Bu dönem, Ege Orman Vakfı ile bir orman oluşturmak istiyoruz. Bu projeye herkes katılabilir.
Geçen yıl başlatılan ¨Wings for life¨ adlı etkinlikte koşamayanlar için koşacağız.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri için bağış da toplamıştık, tekrar toplamayı umuyoruz.
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı ile bir çalışmamız olacak.
Bir köy okulunu baştan yaratmak istiyoruz.
Bornova Belediyesi ile birlikte, parkları çocuklara daha uygun daha renkli hale getirmek için çalışmalar yürüteceğiz.

Size nasıl ulaşabilirler?
Takip amaçlı "Kampüste İyilik Var" Facebook sayfası üzerinden bizi takip edebilirler. www.iyilikvar.org’da bütün çalışmaları yayınlayacağız.

Projeler bittikten sonra proje sahiplerinden duygusal anlamda geri dönüşler nasıl oluyor?
Proje sahiplerinden bu kadar küçük bir iyiliğin böyle büyük bir duygu uyandıracağını düşünmediklerine dair geri dönüşler alıyoruz. Ne kadar da unutmuşum basit mutlulukları, diyorlar. Buna devam etmek istediklerini, böyle bir etkinliğe katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ediyorlar. Ayrıca bu proje sayesinde kurumlar yeni gönüllüler kazandı.

"Amaç, gönüllülükle ilgili, iyilik ve dayanışma konusunda farkındalık yaratmak."

"İzmir’de iyilik var" projesine katılanlara belge veriliyor mu?
Kişilere verilmiyor fakat kurumlara belge veriyoruz.
 
 
Geldik röportajın yurtdışı kısmına...

Son olarak güzel bilgilerle röportajımı sonlandırıp, yurtdışına uygun fiyatlarla gitmek isteyen öğrencilere müjdemi vermek istiyorum…
Uluslararası Proje ve Eğitim Merkezi "UPEGEM" İstanbul’da gençlik turizmi yapan bir derneğin şubesi daha doğrusu temsilcisi. "Gençtur" adında ki kuruluşun bu proje kapsamında ki hedefi; gençlerin gönüllü çalışmalar aracılığıyla ekonomik yöntemler geliştirerek farklı kültürleri, farklı ülkeleri görebilmelerini sağlamak, buna aracılık etmek. Unesco ve Avrupa Gönüllü Hizmetler Birliği ağlarına üye olarak yapılan bir değişim programı. Her sene yaklaşık 600 genç Türkiye’den, 100 genç İzmir’den katılım gösteriyor. Kullanılan ortak dil İngilizce olduğu için İngilizce pratik yapmak için harika bir fırsat oluyor.

Katılım şartları nelerdir?
Kayıt ücreti 225 Euro
Ulaşım ve vize giderleri gençlere ait, konaklama ve yemek için herhangi bir ücret ödemiyorlar.
Öğrenci olmak şart değil yaş sınırı yok.
İngilizce yeterlilik şartı yok.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Gönüllülük keyif alınan ama keyfi bir durum değil. Başka ülkelere baktığımızda özellikle Avrupa, Amerika gibi ülkelerde bu aslında hayatın içinde olan doğal bir refleks. Yani kendiliğinden yapılan bir eylem. Bizim amacımız: Bizi saran bütün dünyanın çıkarlarını düşünerek hareket etmek isteyen bireyler için fırsatlar oluşturmak.
Lütfen, çevremizde olanlara kayıtsız kalmadan bir de gönül gözümüzle bakalım. İyilik yapmak çok kolay, hazzı sınırsız.