04 Şub 2020
Kardelen Uysal

Mama Kumbarası ile Hayvanlara Destek Olabilirsiniz

Hayvan olarak dünyada yaşamak zor, ülkemizde yaşamak daha da zor. Hayvanlar için üzülmek dışında bir şey yapmak isterseniz Patifood’un Mama Kumbarası projesi var. Bir fincan kahveden bile uygun bir fiyata sokak hayvanlarının yaşamlarını sürdürmesine katkıda bulunabilirsiniz. Zorlu iklim koşullarına dayanmalarını sağlarsak, yaşamak için bir şansları da olur.

 

Patifood’un Mama Kumbarası projesi, Türkiye’nin dört bir yanındaki besleme gruplarına destek olmamızı sağlıyor. 5 TL gibi bir fiyata köpeklerin, kedilerin karınlarını doyurabiliyorsunuz. Patifood, mamanız yola çıktığında size haber veriyor. Üstelik sosyal medya hesaplarında hayvanları besleyen gönüllüler ve besleme grupları o anlara dair video da yayınlıyorlar. Sisteme girip mama bağışı yapmak istediğiniz gönüllünün adını yazıp, yetişkin ya da yavru hayvanlara özel mamaları sepete ekleyip ödemenizi gerçekleştiriyorsunuz. Patifood’un kurucusu Mehmet Yüzüak ile Mama Kumbarası fikrinin nasıl çıktığını, en çok yardıma ihtiyacı olan illeri, hayvan haklarını ve projenin uygulanabilirliğini konuştuk.

Mama Kumbarası fikri nasıl çıktı?

Mama Kumbarası fikri, hayvanlara özel bir sosyal ağ projemiz olan sosyopet.com sayesinde ortaya çıktı. Aktif olarak besleme yapıyor, besleme yapan kişi ve gruplara destek olmaya çalışıyorduk. Gözlemlerimiz sırasında gönüllü arkadaşlarımıza mama desteği vermek isteyen hayvanseverlerin bu desteklerini ulaştırmada yaşadıkları zorluklara ve destek olmak isteyen gönüllüler arasındaki erişim sorunlarına şahit olduk. Bu sorunlara bir nebze olsun çözüm sunabilmek adına Mama Kumbarası projesini oluşturduk.

En çok hangi illerin desteğe ihtiyacı var?

Aslında böyle bir genelleme yapmak zor. Her ilin kendi içerisinde avantaj ve dezavantaları bulunmakta. Bu nedenle soruna il bazlı değil daha lokal bazlı bakmak gerekiyor.

Bir köpek bir insanın elinden yemek yiyor.

Besleme gruplarının en yoğun olduğu iller hangileri?

En yoğun olduğu iller genellikle sokağa terk edilen patili çocuk popülasyonunun çok olduğu yerler ile örtüşüyor. Bu da genellikle büyük şehirlerimiz olduğu anlamına geliyor.

Mama yardımı talep eden kişilerin güvenilirliğinden nasıl emin oluyorsunuz?

Bu çok net emin olabileceğiniz bir konu değil maalesef. Bu yardımlar gönüllülük esası ile yürütüldüğü için güven ilişkisi genellikle beyan ve kişisel ilişkilere bağlı olarak düzenleniyor. Biz bu sorunu aşabilmek için Mama Kumbarası açmak isteyen gönüllü dostlarımızda besleme yapıyor ve bu beslemeleri sosyal medya üzerinden paylaşıyor olmaları şartlarını arıyoruz.

Projeniz 2014 yılında başladı. Bugüne gelene kadar yaşanan gelişmelerden bahsedebilir misiniz?

Şunu çok rahat söyleyebiliriz ki, yukarıda bahsettiğimiz beslemelerde kullanılacak mamanın bulunması sorunsalı için ürettiğimiz çözüm çok doğru bir noktaya temas etti ve sektörde karşılığını bularak, gönüllü arkadaşlarımızın can suyu haline geldi.

 

İlk zamanlarda dünyada bir ilk olan bu yapıyı, hem gönüllü arkadaşlara hem de destek verenlere anlatmada zorluklar yaşadık. Çok emek verdik, çok da yol katettik. Marka olarak şirketimize tescilli olan ama genel olarak herkesin Mama Kumbarası olarak bildiği bu sistem hayvansever camiada kabul gördü.

Sisteminiz uygulanabilir bir sistem mi? Diğer mama siteleri nasıl aynı sistemle çalışabilir?

Sistem uygulanabilir olmakla birlikte çok emek ve dikkat gerektiren bir yapı çünkü 1 kg olarak alınan mamaları bir gönüllünün kumbarasında biriktirmek, 1 paket yani 15 kg olduğunda her bir mama tanesinin bile kaybolmadan gerçek sahiplerine ulaşmasını sağlamak çokça özveri ile çalışmayı da gerektirmekte.

 

Tabii özellikle sosyal medya duyuruları sayesinde çok geniş kitelere ulaşan Mama Kumbarası, daha önce bu konulara eğilmeyen birçok sitenin de dikkatini çekti. Onlar da benzer projeler üretmeye başladılar.

Bir köpek bir insan eli tarafından kavranmış. Köpek mutlu görünüyor.

Başlattığınız oluşum binlerce hayvana destek olunmasını sağlıyor. Türkiye’de hayvan hakları var diyemeyiz. Sizin önerileriniz, duyurmak istedikleriniz var mı bu konuda?

Öncelikle patili çocukların da bir birey olduğunun yasalar ve toplum nezninde kabul edilmesi gerekiyor. Bildiğiniz gibi bu çocuklara karşı işlenen suçlar maalesef çok hafif cezalar ile geçiştiriliyor. Bu da suçluyu caydırmadığı gibi potansiyel suçlulara da caydırıcı örnek teşkil etmiyor. Öncelikle bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekmekte. Özlenen, olması ve uygulanması gereken yasalar bir an önce yürürlüğe alınmalıdır. Ayrıca toplum hayvan refahı konusunda bilinçlendirilmelidir.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizlere değer vererek bu fırsatı tanıdığınız için teşekkür ederim.

Patifood'un Mama Kumbarası projesine ulaşmak için tıklayın. Projeyi Instagram ve Facebook üzerinden de takip edebilirsiniz.

Not: Fotoğraflar görme engelli okuyucularımız için betimlenmiştir. Görsellerin altında bulunan yazılar bu amaca hizmet etmektedir.