Özbek'in yöresel lezzetlerini Taş Kahve'de deneyin!
Urla'ya 10 kilometre uzaklıktaki Özbek Köyü keşfedilmeyi bekleyen gizli bir cennet. Taş evleriyle ünlü bu şirin balıkçı köyüne yolunuz düşerse köy meydanında bulunan Taş Kahve, yöresel yemekleriyle ve doğal kahvaltısıyla meşhur. 1928 yılından beri kahve olarak kullanılan bina tarihi özelliğe sahip ve orijinal hali korunarak restore edilmiş. Taş Kahve emekli bankacı Sermet Ülkü, eski emlakçı Yasemin Ülkü ve kızları Selin Ülkü tarafından işletiliyor. Sıcacık bir aile işletmesi olan Taş Kahve tamamen hayvan dostu. Bir kedi ve bir köpekleri olan işletmeye rahat rahat kendi dostlarınızı da getirebilirsiniz. Farklı atmosferde kahvaltı yapmayı sevenler, yöresel yemekleri tercih edenler hafta sonu programına alınabilecek Özbek'teki Taş Kahve'yi bir köşeye not edin. Selin Ülkü, Taş Kahve'yi anlatıyor.
Öncelikle hayvan dostu bir mekan olduğunuz için sizi tebrik etmek istiyorum. Birçok hayvan sahibi, mekanlara dostlarının alınmamasından muzdarip.
Tamamen hayvan dostu bir mekanız. Burada bir kedimiz bir de köpeğimiz var. O yüzden bütün müşterilerimizin hayvanlarını kabul ediyoruz.
Selin Hanım, binanın özelliklerinden biraz bahsedebilir misiniz?
Aslında yan bina da buranın birebir aynısıymış. Eskiden bu binaların biri sağcıların biri solcuların kullandığı parti kahveleriymiş. Diğer binayı, sahibi belediyeye bağışlamış ve belediye binanın üzerine duvar örmüş. Yakında o bina, bayanların ürettiklerini satabilecekleri bir yere dönüştürülecek. Bu bina orijinal hali korunarak restore edildi. Yıkık duvarları tamir edildi. Biz burayı geçen temmuzda devraldık. İç tarafı bir önceki işletme tarafından yaptırılmıştı, ön tarafı da biz yaptırdık. Arka tarafımızda bin yıllık selvi ağacı var. Kaymakamlık orayı koruma alanı yaptıracak. Bu selvi dünyada bulunan yedi selviden biriymiş.
Serpme kahvaltınıza, özellikle pişinize bayıldım. Malzemeleri nereden temin ediyorsunuz?
Malzemelerin hepsini köylüden temin etmeye çalışıyoruz. Bizdeki her şey kendi yapımımız, hazır değil. Bütün tatlılarımızı annem yapıyor, reçelleri babam yapıyor. Özbek mantımız keza el açması...
Özbek mantısının diğer mantılardan farkı nedir?
İri ve daha etli, hamuru kalın, top gibi oluyor.
Menünüzde başka neler var?
Hazır bir menümüz yok. Mantı, keşkek hep oluyor ama diğerleri değişiyor. Her pazar odun ateşinde pişen özel güveçte oğlağımız var. Oğlak mevsimi bittikten sonra tandırımız ve güvecimiz oluyor. Mevsimde ne çıkıyorsa onun yemeğini yapıyoruz. Enginar zamanında enginar dolması yapıyoruz. Şu an ot zamanı ve ot kavurmalarımız var çok beğeniliyor. Masırımız da çok tercih ediliyor (Nohut mantısı; sigara böreği gibi oluyor, üzerine yoğurtlu tereyağlı sos yapılıyor.) Tatlılarımızdan bademli magnoliamız çok meşhur.
Eskiden bu kadar geniş bir menü yoktu, biz geliştirdik.
Tarifler kime ait?
Bunlar köyün yerel lezzetleri. Tarifler köye ait. Çalışanlarımız da bu köyden.
Peki siz nereden geliyorsunuz?
Biz aslında Alsancak'ta oturuyorduk. Annemin hayaliydi bir kafe işletmek. Annemler buranın eski müşterisiydi. Devir edileceğini duyunca biz talip olduk. Babam bankadan emekli, annemin emlak firması vardı. Kardeşim USLA Akademi'de okuyor. Kardeşim seneye dönüş yapacak ve mutfağı tamamen ona bırakacağız.
Başka şube açmayı düşünüyor musunuz?
Burada içki ruhsatımız yok. Özbek sahilde içkili bir restoran açma projemiz var.
Özbek'e ilk kez gelenlere neler tavsiye edersiniz?
Köy meydanında organik pazar kuruluyor. Burada köyün kadınları kendi ürettikleri ürünleri sergiliyorlar. Köyde tarihi iki köprü ve eski bir hamam var. Eskiden köprünün bir tarafında Rumlar diğer tarafında Türkler yaşıyormuş. Köyde bir de tarihi hamam var. Hamam restore edilip seneye işletmeye açılacak. Özbek, mantısı ve keşkeğinin dışında salyangoz yemeği ile de meşhur. İlk yağmurla birlikte bütün köylü salyangozları topluyor. Çok güzel yıkadıktan sonra kaynatılıyor. Acılı yahni gibi biberli soğanlı yapılıyor. Protein bakımından zengin salyangoz yemeğini biz de sunuyoruz, denemek isteyenleri bekleriz.