11 Nis 2017
Gülay Güler

Özge Horasan - "sat-su-ma" Doğal Giyimin Özü

Kendi geliştirdiği reçeteleri ile üç yılı aşkın süredir doğal boyama uygulamaları yapan Özge Horasan, aynı zamanda bir bitki biyoloğu. Sürdürülebilirlik ve yavaş tasarım ilkelerine bağlı oluşturduğu markası "sat-su-ma" ile doğal boyanmış giysiler üretiyor. Ayrıca düzenlediği atölye çalışmaları ile hem doğal boyama hem de dikiş deneyimlerini aktarıyor. Özge hikayesini ve yarattığı markası sat-su-ma'yı otuzbeslik.com'a anlatıyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Özge Horasan kimdir? Tanımak isteriz...
1986 doğumluyum. 3 buçuk yıl önce Ankara'dan İzmir'e taşındım. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nü bitirdikten sonra Hacettepe'de Botanik Yüksek Lisansı yaptım. Laboratuvar faresi gibi bir tiptim. (Gülüşmeler) Okulda kalayım akademisyen olayım diyordum ama o iş benim sandığım gibi sadece çalışmakla olmuyormuş. Sonuç olarak; 2010 yılında doktorayı yarım bıraktım. Sanat ortamlarına girmeye karar verdim. Ankara sanat konularında çok kısırdır. Haliyle sıkılıyorduk. Kimse bu konuda bir şey yapmadığı için biz yapalım bari dedik. Arkadaşlarla alternatif sergileri, bağımsız müzik gruplarının konserlerini düzenlediğimiz "Ğ" adlı organizasyon şirketini kurduk. Tabii onun da bir ömrü vardı. 1 buçuk sene sürdü. Ğ düşüşe geçmeye başlayınca Torun yükselişe geçti. Eski bir kıraathaneyi sergi alanına dönüştürmüştük. Ama burada çok aktif rol almadım. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: sat-su-ma


Şehir benim için tükenmeye başlamıştı. 2013 yılında yaz tatili için ailemin yanına İzmir'e gelmiştim ama bir daha geri dönmedim. Ne yapabilirim burada düşünürken pinterest kendiliğinden doğal boyamayla ilgili bir öneri gönderdi. Benim de kafamda bir anda ampul yandı. Biyoloji, doğal boyama... Buradan pinterest'e teşekkürler.( Gülüyor. ) Hemen ertesi gün denemeye başladım. Bitkileri buldum, kumaş aldım. 6 ay yoğun bir çalışma yaptım.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: sat-su-ma

 
Doğal boyama nedir?
Bitki, toprak, böcek, yumuşakça, diken, mantarlardan elde edilen rengi; keten gibi bitkisel ya da ipek, yün, deri gibi hayvansal bir life bağladığınızda doğal boyama yapmış oluyorsunuz.
 

İşin bir tarafı biyoloji olmasaydı bu kadar hızlı ilerleyebilir miydin?
Hayır, bu kadar sistematik ilerleyemezdim. Deney grupları oluşturdum. Tamamen bilimsel yani. (Gülüşmeler) Ciddi okuma çalışmaları yaptım.

Herkes doğal boyama yapabilir mi? Eğitime gerek var mı?

5 bin yıldır bu işi eğitimsiz insanlar doğal yöntemlerle yapıyordu zaten.(Gülüşmeler)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: sat-su-ma

 

Sonraki aşama neydi?
Boyama işini çözdükten sonra, konu "ne olacak şimdi"ye geldi. Önce küçük kumaş parçalarını boyamaya başladım sonra büyüklere geçtim. Daha sonra "Bu kumaşlarla ne yapılır" dedim; basit parçalar, çantalar diktim, arkadaşlarıma hediye ettim. En sonunda ise boyadığım kumaşlarla elbise dikmeye karar verdim. Elbise dikmeyi de biliyordum. Başladım dikmeye. Böylelikle 2014 yılı başında doğal boyanmış kıyafetleri satmanın ilk adımını atmış oldum.

Markalaşma süreci nasıl başladı?

İlk önce logoyu düşünmeye başladım. Yıllar önce bir şey yapsam adını satsuma koyarım diye içimden geçiriyordum. Ama satsuma.com daha önceden alındığı için domain'nini alamıyordum. Kuzenim "Sen bu sat-su-ma hecelerinin bir Sanskritçe anlamlarına bir baksana" dedi. Bir baktım inanamadım; biri hecesi öz - esans demek, bir hecesi güzel, bir hecesi de yapmak demek. Aslında sat-su-ma bu güzel tesadüflerin birleşimi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: sat-su-ma

 

Sence sat-su-ma'yı özel kılan şey nedir? 
sat-su-ma ürünlerini %100 pamuklu kumaş kullanarak elde dikiyorum ve geleneksel reçetelere bağlı kalarak bitkisel olarak renklendiriyorum. Boyama işlemi sırasında, toksik hiçbir kimyasal madde kullanmıyorum.
 
"sat-su-ma, giysiyi nesneleştirmez, giyinmeyi dolaysız bir deneyime dönüştürür. Koyucu bilinmezlikler saf dışıdır, geriye sadece temas etmek kalır. Bu temas, bütünü düşündüren bir temastır."
  

sat-su-ma neler yapıyor?
Doğal yöntemlerle boyadığım kumaşlardan diktiğim kıyafetleri internet sitemde ve çeşitli etkinliklerde sunuyorum, isteyenler alıyor. Özel dikim çalışmaları da yapıyorum. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: sat-su-ma

 

Doğal boyanmış kumaşların ömürleri kısa oluyor mu?
Hayır, günümüze kadar gelmiş firavunlardan kalan renkli kumaşlar var.

"nish. creative house" nasıl doğdu?

İnsanların işlerimi görebilecekleri davet edebileceğim bir atölyem olması gerektiğine karar verdim. Seferihisar'da yaşıyordum ve doğal boyamayı öğretebilirim diye düşündüm. Çevremde öğrenmek isteyenler de vardı. Onun için Konak'ta kaderine terk edilmiş Damlacık mahallesinde (Buranın aslında çok nadir rastlanan bir dokusu ve çok eski tarihi evleri vardır.) 70-80 yıllık iki katlı bir ev buldum. Kapı numarası 9 olduğu için adını da Damlacık No:9 koymuştum. Alt katında doğal boyama üst katında dikiş yapıyorduk. Etkinlikler düzenliyordum. İnsanlar geliyor, öğreniyor, gidiyorlardı. Fakat şehrin göbeğinde olmak beni sıkmaya başlamıştı. 2016 yılında orayı kapatıp Nish.'e taşındım. Fatih Uysal, Hazal Kızıltoprak, Burçin Esin ve ben; dört arkadaş olarak işlerimizi yapabileceğimiz bir yere ihtiyacımız vardı ve beraber Nish.'i kurduk. Nish. benim hem atölyem hem etkinliklerimi düzenlediğim bir yer. Burada tek tek ve bazen Hazal ile beraber atölyeler düzenliyoruz. Burası güçlerimizi birleştirdiğimiz bir alan.

Nish. creative house Güzelbahçe'de, burada olmanın bir avantajını görüyor musunuz?

Güzelbahçe'de konut fiyatları merkeze göre gayet uygun. Şehir sıkıntısı burada yok. Güzelbahçe çok keyifli ve havadar. Buradaki ortamı, şehrin içinde yakalamamız mümkün değildi.

Nish. ismi nereden geldi?

Niche kelimesi yanlış okunmasın diye Türkçe okunuşunu kullandık. Dördümüz de niş işler yapıyoruz; isim oradan geldi.

Nish. creative house'da sadece doğal boyama atölyeleri mi düzenleyeceksiniz?

Yoga'dan yemek atölyelerine birçok tarzda atölye düzenlemeyi düşünüyoruz.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: sat-su-ma

 

 

Gelen kişi doğal boyama atölyesinden ne beklemeli?
Evde doğal boyama yapmak isteyenler; artan soğan kabuğunu, saksıdaki nanesini kullanıp doğal boyama nasıl yapılırı öğrenecekler.

İleride neler yapmak istiyorsun?

sat-su-ma markam üzerinde çalışmalar yapmayı düşünüyorum. Çok eski teknikleri kullandığım için çok zaman ve çok malzeme harcıyorum. Tekniğimi modifiye edip enerji kullanımımı minimuma indirmeyi hedefliyorum. Onun üzerine araştırmalar yapıyorum.

Son olarak neler söylemek istersin?

İnsan olarak hepimizin iyi koşullarda yaşaması gerektiğine inanıyorum ve herkesin beraber mutlu bir şekilde yaşayabileceği komin bir alan yaratmak için elimden geleni yapacağım. Zamanımızı nasıl kullandığımız çok önemli. Boşa zaman harcamayın bence. Herkes kendi küçük dünyasını yaratmalı, tek çıkış yol bu gibi görünüyor. Röportaj için teşekkürler.


 
 
Fotoğraflar Burçin Esin İletişim: [email protected]