06 Mar 2017
Gülay Güler

Radio Cafe Turc

Radio Cafe Turc; Paris'ten İzmir'e uzanan bir radyo hikayesi. 
2015 yılına kadar Paris'in kültürel hayatına renk katan radyo artık İzmir'den müzik, kültür, sanat konulu kaliteli programlarla; internet üzerinden tüm dünyaya sesini duyuruyor. 

Radio Cafe Turc: Konuştuğunu, müzikle, müziği sözle dengeleyen, dinamik bir Radyo. Radyonun yaratıcısı Selim Levent, hayal projesi olan Radio Cafe Turc'u Otuzbeslik.com'a anlattı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: Paris- Radio Cafe Turc


Türkiye'nin ilk ''Franka-Türk" radyosu olan Radio Cafe Turc'ün hikayesini sizden dinlemek isteriz.

Radio Cafe Turc, benim hayal projemdi. Almanya'nın Erlangen şehrinde Simens'te staj yapıyordum. Daha internetin yaygın olmadığı zamanlardı. Buradaki bir kafe aynı zamanda radyo istasyonuydu. Çok sosyal ve dinamik bir ortamdı. Müzikle de ilgilendiğim için burada vakit geçirmeyi çok seviyordum. İşte o zamanlarda bir radyo istasyonu kurmaya karar verdim. Hikayemiz Paris'te başladı. Paris'in beşinci bölgesinde Türk doğal gıda ürünlerinin satıldığı ve buradaki ürünlerden hazırlanan ev yemeklerinin tadıldığı gurme butiğim vardı. Butiğimizde Türk misafirperverliğini tanıtmaya çalışıyorduk ve misafirlerimize Türk kahvesi ikram ediyorduk. Burada radyo programı yapabileceğim alanım da vardı. Radyo istasyonu kurmadan birkaç yıl ön araştırma yaptım. Fransa'ya kahve Türkiye'den geldiği için burada kahve, 'Türk kahvesi' olarak bilinir. Biz bunu bir imge olarak kullanmak istedik. "Radio France İnternational"ın Türk ayağında çalışan arkadaşlarımızın da destekleriyle 2012'de Radio Cafe Turc faaliyete başladı.

Ne tarz müzikler çalıyordunuz?

Yayınladığımız parçalar daha çok Türkçe, caz ağırlıklı, Türk motiflerinin kullanıldığı, otantik ama modern tarz müziklerdi.

Peki, ne zaman Türkiye'ye döndünüz? Neden İzmir?

2014 yılında Türkiye'ye dönme durumumuz oldu. Böyle olunca radyomuzu bavulumuza yükleyip, Türkiye'ye getirdik. İzmirli olduğumuz için İzmir'e yerleştik. Radio Cafe Turc'un vizyonu ve misyonu biraz değiştirmeliydik. Fransa'da Türk kültürünü öne çıkarmayı hedefliyorduk ama Türkiye'de böyle bir durum olamazdı. Türkiye'de Türkçe-Fransızca radyo olmadığı için ve bir değer katacağına inandığımız için eksenimizi bu yöne doğru kaydırdık. Fransız kültürünü ve müziğini tanıtma misyonunu üstlendik. İzmir'de Fransızca ne etkinlik varsa duyuruyoruz. Türkiye'de yaşayan Fransızlar ile ilgili haberler yapıyoruz, sanatçılarla röportajlar yapıyor ve şarkılarını yayınlıyoruz. Böyle bir yapı oluşturduk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: İzmir- Radio Cafe Turc

Sizce, İzmir'de Fransız kültürü nasıl yaşatılmakta?

Saint-Joseph Lisesi, Teyfik Fikret Lisesi Fransızca eğitim vermekte. Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Fransızca Öğretmenliği bölümleri var. İzmir'deki çoğu Levanten ailelerinde Fransızca hep öğretilen bir dil olmuştur. Günümüzde Fransızca kullanılmasa da kültürel bir dil olarak kalmıştır. Fransızcanın melodik bir yapısı var. Fransızca şarkılar dinlemek gerçekten çok keyifli.

Fransız Kültür Merkezi ile bir partnerliğiniz var sanırım.

Radio Cafe Turc, Fransız Kültür Merkezi'nin kurduğu bir yer değil. Fransızca yayın yapmak bizden gelen bir inisiyatif. Onlar bunu görüp desteklediler. Bu destek maddi bir destek değil, partnerlik şeklinde. Fransız Kültür Merkezi öğretmenleri haftada bir burada program yapıyorlar. Düzenlenen sergiler, konserler, etkinliklerle ilgili haberler veriyor ve röportajlar yapıyorlar. Biz bunları program haline getirip "Kültür Kafe" adı altında çarşamba günleri yayınlıyoruz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf: İzmir- Radio Cafe Turc

Sizce, Radio Cafe Turc'un sadece internet üzerinden yayın yapması daha fazla kitleye ulaşmasına engel mi?

Araştırmalara göre en çok radyo arabalarda dinleniyor. Yeni çıkan araba modellerinde internet radyosu dinleme imkanı sunuluyor. Artık insanlar evlerinde de radyoyu internet portallarından dinliyorlar. Trend bu yönde olduğu için biz de cep telefonu uygulamalarımızı yaptık. Playlistlerimizi oluşturduk.

Son olarak eklemek istedikleriniz.

Biz bir haber portalı değiliz ama yüzde yüz müzik radyosu da değiliz. Dinleyicilerin keyifli vakit geçirebilecekleri başka yerlerde bulamayacakları ilginç programlar yaparak ilgilerini çekmeye çalışıyoruz.

Buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Kendi programını yapmak isteyen, hevesli kişilere bizim kapımız her zaman açık. Her türlü fikre açık bir platform yaratmaya çalışıyoruz. Radyo programları mutlaka Türkçe, Fransızca olmak zorunda değil İngilizce ya da İtalyanca da olabilir.

Tabii biz bir şeyler yapıyoruz ama karşıya geçmezse bir anlamı yok o yüzden dinleyici kitlemizi artırmamız çok önemli. Bizimle birlikte dinleyiciye ulaşmak isteyen partnerlere ve sponsorlara açığız. Kültür, sanat, müzik temalı her aktivitede yer almak istiyoruz.

Sosyal medyada da varız. Buralardan bize ulaşabilirler, istekte bulunabilirler.

https://www.facebook.com/pg/radiocafeturc

https://twitter.com/radiocafeturc

http://www.radyokafeturk.com

Uygulamalar için;

iOS
Android

Hoşça kalın, Radio Cafe Turc'de kalın.