Fabric House ve Urban Tune: Roman Festivalinin Arkasındaki İsimler
Solda Kıvanç Engin sağda İlkay Akçakoca, masanın önünde gülümseyerek poz veriyorlar. Arkalarındaki duvarda gözlük takmış bir vahşi kedi resmi ve ışıklarla 'We're All Mad Here' yazıyor.
İlk Roman Karnavalı; Romanival, 4 Mayıs’ta Arena’da gerçekleşecek. Karnavalın beyin takımıyla; Fabric House'dan Kıvanç Engin ve Urban Tune'dan İlkay Akçakoca ile görüştüm. Hem nasıl işler yaptıklarını hem de Romanival'i konuştuk. Romanival 4 Mayıs'ta Arena'da gerçekleşecek. Hamdi Akatay &Tepecik Filarmoni Orkestrası, Taksim Trio, Dolapdere Big Gang, Kobra Murat, Dimitrios & The Music Medicine Band, Hakan Kabil Klarnet Project, DJ Bey'in sahne alacağı etkinlik alanında atölyeler, sokak lezzetleri ve daha pek çok etkinlik olacak. Etkinliği Facebook üzerinden takip edebilir, şimdiden biletinizi alabilirsiniz.
Urban Tune’dan İlkay Akçakoca, Urban Tune’u 3 ortakla kurmuş. Müzikal içerik yönetimi ve müzikal faaliyetlerde etkinlikler planlıyorlar. Xjazz İzmir etkinliğinin arkasında da onların ismi var. Eylül ayında etkinliği tekrar yapmayı planlıyorlar. Romanival’in İzmir’den çıkıp uluslararası bir festivale dönüşmesini bekleyen Akçakoca, Romanival’de yer alacak sokak lezzetlerini, o güne özel kurulacak meyhaneyi anlatıyor:
“Romanival; Tenekeli’deki eğlenceyi, birazcık daha derli toplu hale getirip katılımcıların biraz daha profesyonel bir şekilde katılım sağlamalarına neden olacak bir karnaval. Sahneye çıkacak sanatçılar hem Roman dünyasına hitap eden hem de Türkiye’de halka malolmuş sanatçılar.
Romanival’de atmosferi tam olarak yansıtmak üzere mahalleden, sokaktan çıkardığımız lezzetler olacak. Çağla badem, süt darı, erik, soyulmuş salatalık, çiğdem gibi yiyecekler olacak. Bunun yanı sıra tavuk-pilav, kokoreç, midye, söğüş gibi yiyecekler de olacak. Ayrıca 150 kişilik bir sahil meyhanesi yapmayı planlıyoruz. Plastik sandalye ve masaları olan, gerçekten Tenekeli Mahallesi’ndeki gibi bir atmosferin yaşanabileceği bir meyhane bu. Burada fix menü olacak. Birahanemizin içinde de turşu, midye, patates kızartması gibi lezzetler olacak.”
Karnavalda, Hıdrellez’in ritüelleri de yer alacak. Akçakoca şöyle anlatıyor:
“O gün insanlar ateşten atlayabilecek. Bakla falı, yumurta boyama, yumurta tokuşturma, çiçek tacı atölyesi, kısmet salıncağı, fotoğraf çekim alanları olacak. Kısmet salıncağında bir inanç var. Bu salıncakta sallanan kızların kısmetinin açılacağına inanılır. Hatta başının üzerinde de kilit açılırmış genç kızların. Ayrıca büyük bir gül ağacı olacak insanların dileklerini bağlayabileceği. Sahnede olan sanatçıların haricinde içeride yaklaşık 10 kişilik müzisyen grubu gezecek. Mahalleden misafirlerimiz de olacak. Sanat yönetmenimiz Hamdi Akatay’ın desteğiyle mahalleden festivalin bilincini alabilecek çocuk ve gençleri de misafir edeceğiz. Net olmamakla birlikte bir makyaj atölyesi de düşünüyoruz. Ayrıca gelenleri macun, kağıt helvalar, pamuk şekeri, horoz şekeri gibi lezzetler karşılayacak girişte.”
Görselde etkinliğin afişi yer almaktadır. Romanival Bir Roman Karnavalı, 4 Mayıs İzmir Arena yazan afişte paragrafta yer alan müzisyenlerin ismi bulunuyor. Görselde yeşil, sarı, kırmızıi mavi renkler kullanılmış.
Romanival’de bir de Romanival parası geçerli olacak. Karnavalı dokusuyla yaşatmak ve insanları güvende hissettirmek amacıyla yapılacak bir uygulama bu. Kişiler harcamayı planladıkları para ile içerideki kiosklardan Romanival parası temin edecekler. Karnavalın doku ve renklerine uygun bu paralar karnaval alanında kullanılacak. Elinizde Romanival parası kaldığında kiosklardan geri ödeme alabileceksiniz.
Ardından FabricHouse’dan Kıvanç Engin ile sohbet ediyoruz. Merkezi İstanbul’da olan, Arda Büyükkoyuncu ve Tufan Yakuboğlu’nun projesi olarak doğan Fabric House, 4. yaşını kutladı. 40 kişilik bir ekibe sahip Fabric House, yazılı iletişim ve gerilla marketing konusunda uzmanlaşmış bir marka. 2017 yılının sonunda Türkiye Girişimcilik ve İnovasyon Haftası’nı yapan Fabric House, bu etkinliğe yaklaşık 78 bin kişinin katılımı sağlamış. Türkiye’nin kapalı alanda yapılan en büyük etkinliğe de bu olmuş. Ayrıca bu etkinlilte yapay zeka ile bir sahne şovu yapılmış. Ayrıca şirket 3 sene boyunca EuroLeague organizasyonunu da yapmış. Şişecam, Eczacıbaşı gibi markalarla yoğun bir biçimde çalışan Fabric House’un diğer kurumları arasında Pınar, Ülker grupları, Sun Tekstil, izmir Ticaret Odası gibi markalar da yer alıyor.
Bir süredir İzmir’de yer alan Fabric House, entegre 360 iletişim ve etkinlik ajansı olarak tanımlıyor kendini. İşlerin sadece etkinlik tarafını değil içerik tarafını da zenginleştiriyorlar.
Kıvanç Engin’e Romanival’i soruyorum.
İzmir’de Hıdrellez’in ayrı bir mutlulukla, coşkuyla kutlandığına vurgu yapan Engin, sağlık ve hijyen konusundaki titizliklerine değiniyor. Romanival’in 18-50 yaş arasında eğlenmeyi seven herkese uygun bir etkinlik olduğunu söylüyor Kıvanç Engin. Karnavalla ilgili kendisini en çok heyecanlandıran şeyin ise renkli olması olduğunu söylüyor. Fabric House’un isim anlamının kumaş fabrikası olduğunu söylüyor. Her kişinin farklı disiplinlerden geldiği bir şirket Fabric House. Festival, kongre, prodüksiyon, marka, içerik, tasarım kökenli insanlar çalışıyor şirkette. Türkiye’nin En İyi Çıkış Yapan Etkinlik Ajansı ödülüne sahip olan Fabric House, renkli bir iş olması nedeniyle de Romanival konusunda ayrıca heyecanlı. Daha önce elektronik müzik altyapılı işler yapan şirket, tematik olan Romanival’i oldukça benimsemiş ve sevmiş durumda. Deneyimsel bir caz etkinliği planı yapan şirket, eylül ayında üzüm bağlarının içinde Bağda Caz Bozumu diye bir etkinlik planlıyor.