28 Ağu 2017
Otuzbeşlik

Smyrna Boyoz - Boyozun Global Markası

İzmir kahvaltılarının vaz geçilmez lezzeti boyozun global markası Smyrna Boyoz bizi yurt dışında da gururlandırıyor. İzmir'in adeta simgesi olan bu hamur eserini, dünyaya taşıyan Smyrna Boyoz CEO'su Musa TURAN ile iştah açıcı bir röportaj gerçekleştirdik. Musa Bey'den markası Smyrna Boyoz'u dinliyoruz. Keyifli okumalar. 
 
 
 
Musa Bey,  sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz?
Tabii, ben 1978 yılında Mardin’in Ömerli ilçesinde doğdum. İlkokulu Mardin’de, ortaokul ve liseyi İzmir’de bitirdim. Celal Bayar Üniversitesi Yerel Yönetimleri bitirip, Anadolu Üniversitesne yatay geçiş yaparak Kamu Yönetimi'ne devam ettim. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu oldum. Son olarak Gediz Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı yaparak eğitim hayatımı bitirdim.
13 yaşından beri iş hayatındayım. Bir çok sektörde çalıştım. Bugüne kadar da bir çok başarısız ve başarılı girişimlerim oldu. Şu anda da göz bebeğim diyebileceğim SMYRNA BOYOZ markamızı global bir marka yapabilmek adına çok çalışıyorum.
TÜGİAD Ege Şubesi'nin Kurucu Başkanı'yım, TÜSİAV Ege Bölge Koordinatörü, Kuzey Yunanistan Yunan Türk Ticaret Odası Türkiye Temsilciği, DEİK Malta İş Konseyi Başkan Yardımcılığı, DEİK İngiltere ve Yunanistan iş konseyi icra kurulu üyeliğim bulunmakta.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boyoz'un tarihinden ve İzmir için öneminden biraz bahseder misiniz?
Memnuniyetle. Boyoz bir sefarad kültürüdür. İzmir’in Kültürel bir mirasıdır. 1492 Yılında Kral Ferdinand’ın Elhamra Kararnamesi ile Osmanlı Tebaası ve İspanyol seferadları İspanya topraklarından kovması ile Boyoz’un hikayesi başlıyor. Boyoz aslında bir dramın da hikayesi diyebiliriz. Mecburi göç zamanında maya bulamayan seferadlar Hamuru yağla yoğurarak boyozu yapıyorlar. İspanya’dan çıkan gemi ile Selanik’e yerleşiyorlar. 1912 yılına kadar Selanik’te yaşayan seferadlar 1. Balkan harbi ile Batı Anadoluya, İzmir ve çevresine yerleşiyorlar. İzmir’e yerleşen seferadlardan Avram ve Yako Usta Boyoz’u İzmir’in sabah kahvaltısı kültürüne kazandırıyorlar. Böylece Boyoz denince akla İzmir gelir ve Boyoz artık İzmir’in bir kültürel mirası olmuştur.

 "İzmir'in Eski Adı Eşsiz Tadı Smyrna Boyoz"

Smyrna Boyoz'un başlangıç hikâyesi nedir?
2014 yılında Amerika’ya ihracatla başladı Smyrna Boyoz’un hikayesi. Bir marka yaratmamız gerekiyordu. Bu markanın da bir hikâyesi olması gerekiyordu. Aklımıza Smyrna Boyoz ismi geldi. “Smyrna İzmir’in eski ismi, Boyoz İzmir’in eski adı” bunu da düşünerek Smyrna Boyoz İzmir’in eski adı, eşsiz tadı sloganı ile yola çıktık. 
Amerika ihracatını müteakip Yunanistan’a ihracatımız başladı. Selanik’te bir cafe zincirinde satışlara başladık. Sonrasında 2017, 14 Şubat’ında Smyrna Boyoz Selanik Şubesi ile yolumuza devam ettik. Temmuz ayında da eyalet binasının altına ikinci şubemizi açıyoruz. Bu yılsonuna kadar Almanya ihracatımız başlayacak. Hedefimiz bu yılsonunda İspanya, Almanya, Polonya, Ukrayna ve Rusya’ya ihracatı gerçekleştirmek. Sonrasında da buralarda şubeleşmek gibi bir hedefimiz var.Hali hazırda İzmir’de Karşıyaka Girne Caddesi, Bostanlı Şubesi, Alaçatı şubesi olmak üzere üç şubemiz bulunmaktadır.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boyozlarınızın tadının eşsizliği nereden geliyor? Püf noktanız nedir?
Biz boyozlarımızı geleneklerine bağlı olarak üretiyoruz. Konyadan özel olarak gelen unumuz, yerli susamdan elde edilen tahin ve Ayçiçek kullanarak boyozlarımızı yapıyoruz. Ustalarımız işinin ehilleri ve her biri 25 – 30 yıllık boyoz geçmişleri var. Markaya olan bağlılıkları ile boyozu aşk ile yoğuruyorlar ve bu aşk boyozda vücut buluyor. Sonrasında misafirlerimizle buluşan boyozumuz damaklarda özel bir tad bırakıyor ve bağımlılık yaratıyor.

Boyozun başka şehirlerde olamamasını nasıl yorumluyorsunuz?
Boyoz öyle kolay yapılabilen bir ürün değil. İzmir’e özel olarak kalmış. Birileri de ben bu boyozu dışarı çıkarayım dememiş. Ta ki biz Boyoz’a dünya turu attıracağız diyene kadar.
Şu anda bizim işbirliği yaptığımız bazı ulusal firmalarla boyozumuzu bir çok bölgeye taşmış olduk. Türkiye’de büyük zincir marketler olmak üzere 200'ün üstünde noktada satıyoruz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaç çeşit boyozunuz var?
Sade, peynirli, labneli, ıspanaklık peynirli, ıspanaklı, patlıcanlı, enginarlı, bahar bahçeli, tatli tahinli, pernigotti çikolatalı, zaterli olmak üzere 11 çeşit boyozumuz var. 

Ürünlerinizin tazeliğini korumak için nasıl bir yol izliyorsunuz? Kaliteniz asla insanları şaşırtmıyor her daim taze ürünler alabiliyoruz.
Bizim tüm ürünlerimiz - 40 derecede şoklanıp, - 18 derecede depolarda saklanıyor. - 18 dereceli araçlarla müşterilerimize ulaştırıyoruz. Soğuk zinciri hiç kırmıyoruz.
Malzemesi ve hammaddesi son derece kaliteli ürünlerden oluşuyor.
 
Menünüze eklemek istediğiniz yeni lezzetler olacak mı?
Elbette, menümüzde 85 çeşit yiyecek var. Avrupadan esintiler menümüz ile fark yaratıyoruz. Yakında da Türkiye’de olmayan bir ürünü sevk edeceğiz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Röportaj için teşekkürler.
[email protected]
http://www.SmyrnaBoyoz.com
www.facebook.com/pg/SmyrnaBoyoyoz
https://www.instagram.com/smyrnaboyoz/