21 Kas 2019
Gülay Güler

Startup Deck İzmir'in gelecek vadeden girişimleriyle yatırımcıları bir araya getirdi

İzmir'in gelecek vadeden girişimleriyle yatırımcıları bir araya getirmek için Türkiye İktisadi ve İdari Bilimler Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen Startup Deck etkinliği bu yıl 5 Kasım'da Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Potansiyeli yüksek girişimcilerle alanında deneyimli yatırımcıları buluşturarak dijital girişimcilik başarı hikayelerinin ortaya çıkmasını amaçlayan TİİBÖT'un kurucuları Talha Elmalı ve Fatih Ergenç ile etkinlik öncesi ve sonrası gerçekleştirdiğimiz söyleşide Startup Deck projesinin nasıl doğduğunu, kazanan startup projelerini, projeye kimlerin destek olduğunu, ödülleri ve Startup Deck'in hedeflerini konuştuk.

Merhabalar öncelikle sizleri tanımak isteriz.

Talha Elmalı: Ben Talha Elmalı. Üç yıl boyunca kendi kurduğum bir sanal şirket adı altında hizmet sektörü üzerine üç markanın yöneticiliğini yaptım. Haricinde profesyonel mentorlük, şirket ve işletme danışmanlığı, freelancer olarak grafik tasarım, özel bir stüdyoda ses prodüktörlüğü gibi görevler üstlendim. Şu anda TİİBÖT'ün kurucu başkanlığı ve yönetim kurulu başkanlığı sıfatına sahibim.
Fatih Ergenç: Ben Fatih Ergenç, yönetim kurulu başkan yardımcılığını yapıyorum aynı zamanda diğer kurucu başkanım.

TİİBÖT ne zaman kuruldu?

Talha Elmalı: Kasım 2018’de topluluğumuzu arkadaşım Fatih Ergenç ile kurduk.


TİİBÖT'ün kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?

Talha Elmalı: İktisadi idari bilimler fakültelerinden mezun olduktan sonra iş bulamama gibi sorunlar vardır. Bu bölüme yönelik Türkiye genelinde bir topluluk oluşturmak istedik. Geçtiğimiz yıl dönem sonunda verileri incelediğimizde bu problemin tek bir alanda olmadığını gözlemledik. Dolayısıyla tüm Türkiye’yi ve tüm bölümleri kapsayan bir topluluk olmaya karar verdik. O günden beri tüm Türkiye’nin gelişim topluluğu olmaya çalışıyoruz.

Startup Deck projesi nasıl doğdu?

Talha Elmalı: Ben bireysel olarak girişim danışmanlığı ve eğitmenlik yapıyorum. Startup ekosistemini gözlemlediğimizde bazı problemlerin olduğunu ve desteğe çok ihtiyacı olan girişimcilerin olduğunu fark ettik. Bu problemlere az da olsa bir çözüm olmak, farkındalık yaratmak adına Startup Deck  projesine başladık.

Bu projeye kimler destek oluyor?

Fatih Ergenç: İzmir Bilimpark, AKG GRUBU, Çukur Yılmaz Avukatlık, İnovasyon Mali Danışmanlık, Minerva Kuluçka Merkezi, Oyun Kodu Al, Ofc Design, Dedeoğlu Grup Eksperin, Efsun Kitabevi, StartupHR Niyet MMG, Deneyim Atölyesi, Girişimciye Dönüş, IF Performance Hall, Withco, Noderix, Swiyt, Gupyco ve otuzbeslik.com gibi medya sponsorlarımız var.

Startup Deck’in bu ilk etkinliği değil mi?

Talha Elmalı: İzmir’de öğrencilerin başlattığı bu tarz bir proje hiç olmamıştı. Biz öncü olmak istedik. İstanbul’da bu tarz projeler oluyor ama onlar zaten ihtiyaçlarını çözmüş projelerle çalışılıyor. Biz daha çok ihtiyaç sahiplerine yönelmek istedik. Startup etkinliklerinde belirli bir format vardır, biz de bunu alıp İzmir’e entegre etmeye çalıştık.

Startup Deck’e ilgi ne düzeyde oldu?

Fatih Ergenç: 75 civarı startup başvurumuz oldu ve içlerinden onunu sahneye davet ettik.

Nasıl bir eleme sisteminiz vardı?

Fatih Ergenç: Bu eleme sisteminde hem konuyla alakalı olduklarına hem de projelerinde ne kadar ilerleme kat ettiklerine baktık. Bazı startup’ların fikirleri çok güzeldi ama bir nevi sunabilecekleri bir şey yoktu. Bazı startup’ların da fikirleri başkaları tarafından bulunmuş, günümüzde kullanılıyordu. Bu şekilde eleyerek on kişiye indirdik.
Talha Elmalı: Aynı zamanda sosyal hayatta fark yaratabilecek startup’ları davet ettik.

Startup Deck’te neler yaşanacak?

Fatih Ergenç: Belirli konu başlıkları altında her startup sahnede beş dakika boyunca kendi projelerini anlatacaklar ve jüri üyeleri tarafından oylanacaklar.
Talha Elmalı: Her biri alanında uzman 12 jüri üyemiz var. 15 Kasım Kıbrıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Onay, İzmir Bilimpark Genel Müdürü Kayahan Dede, Noderix Technology Kurucusu Assist. Prof. Orkun Karabaşoğlu, Dedeoğlu Grup CEO’su Okan Dedeoğlu, Girişim Mekanı Kurucu Emirhan Yavaş, Deneyim Atölyesi Lideri Seda Yaralı, Çukur & Yılmaz Hukuk Bürosu ortaklarından Devrim Çukur, Arçelik Garage - Startup Program Koordinatörü Aykut Hocaoğlu, Eksperin Kurucusu Ersin Mete Ertürk, Oyun Kodu Al Kurucusu Yücel Kılıçer, Startup Deck Genel Koordinatörü Burak Arğun ve ben jüri üyeleriyiz.
Fatih Ergenç: Oylama yapıldıktan sonra ilk üç startup’a ödüller verilecek.

Ne gibi ödülleriniz olacak?

Fatih Ergenç: İzmir Bilimpark’tan bir yıllık ofis desteği ve iş geliştirme desteği, Minerva Kuluçka Merkezi’nde altı aylık ofis desteği ve iş planı geliştirme mentörlüğü, startupHR insan kaynakları mentörlüğü,
Girişimciye Dönüş’ten girişimciye dönüş planı eğitimi, Çukur & Yılmaz Avukatlıktan hukuk desteği, İnovasyon Mali Danışmanlık’tan şirket kuruluş hizmeti, Niyet MMG’den Nitelikli Yönetici Yetiştirme Programı eğitim desteği, Oyun Kodu Al’dan kurumsal web sayfası gibi ödüllerimiz var. Startup projesi başladıktan sonra sahaya çıkması için gerekli olanları karşılamaya yönelik bir ödül sistemimiz var.

İleride günlük hayatımızda görebileceğimiz startup projeleri yarışmaya katıldı mı? Ödül alan projelerden bahsedebilir misiniz?

Talha Elmalı: Evet, çok beğendiğimiz ve zaten aktif olarak karşımıza gelen veya geleceğine inandığımız startup'lar oldu. Ödül alan projeler rezervasyon, etkinlik bilet hizmeti ve ev ekonomisi ile ilgiliydi.

Fatih Ergenç: Evet, benim de gelecek vadettiklerine inandığım projeler oldu. Birinci olan startup projemiz Kampbros insanların kamp alanlarını, karavan alanlarını, etkinlikleri ve aktivite alanlarını keşfetmelerini sağlamak amacı ile kurulan bir girişimdi. İkinci olan startup projemiz Ticktown; kişilerin etkinliklere, etkinliklerin kişilere erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan bir girişimdi. Üçüncü ve ödül alan son startup projemiz Alva; ev içi elektrik tüketiminin yönetimi ile maksimum tasarruf sağlamayı amaçlayan bir girişimdi.

İleriki yıllar için hedefleriniz neler?

Talha Elmalı: Startup Deck’i daha sık düzenlemek istiyoruz. Farklı şehirlerde düzenleyip daha fazla kişiye ulaşmak istiyoruz.
Fatih Ergenç: Bu bizim Startup Deck adı altında düzenlediğimiz ilk etkinlik ve ilk defa organizasyonda yönetim kurulumuzun yer almadığı gönüllülerimizce düzenlenen ilk projemiz. Bununla da gurur duyuyoruz. Bu organizasyonda biz geri planda kalıp arkadaşlarımızın neler yapabileceklerini görmek istedik. Hem organizasyonda hem koordinasyonda tamamen gönüllü arkadaşlarımız görev aldı.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Talha Elmalı: Öncelikle tüm destekçilerimize ve katılımcılarımıza ve bize verdiğiniz değer için Otuzbeşlik ailesine çok teşekkür ederiz.
Fatih Ergenç: Ben ortaya çıkacak projeler için çok heyecanlıyım. İleride daha fazla kişinin bizleri tanıyacağını dolayısıyla etkinliğimize daha fazla katılım olacağını düşünüyorum. Ben de ayrı ayrı tüm sponsorlarımıza ve size çok teşekkür ederim.