06 Oca 2017
Seçil Şeker

Tiyatrohane - Tiyatrocu Fabrikası

İzmir insanının içinde yatan sanatçı ruha dokunmayı hedeflemiş bir grup sanatçı; izlemenin de eğitimli olması gerektiğini savunuyor ve eğitimleriyle insanların hobilerini ilmek ilmek işliyorlar. Tiyatrohane kurucularından Melike Çerçioğlu Bilgiç serüvenlerini ve Tiyatrohane'yi anlattı... 
 
Kaynak: Facebook
 
Melike Çerçioğlu Bilgiç. Öncelikle sizi yakından tanımak isteriz...


Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum. Kendi işimi yapmak istedim ama İzmir şartlarında pek mümkün olmadı maalesef... Otomotiv satış üzerine özel sektörde çalışıp iş hayatında piştim diyebilirim. (Gülüyor) Sonrasında bir moda dergisinde reklam üzerine çalıştım, yine satış alanındaydı. 2013 yılında eşim Erk Bilgiç ile tanıştık. Tanıştığımızın 10. günü evliliğe karar verdik ve düğünümüze 5 ay kala ikimiz de işsiz kaldık. Böyle olunca bir iş kurmaya karar verdik. 

 
Tiyatrohane'nin temelleri de o sırada atıldı...
 
Kıbrıs Şehitleri'nde yürürken bu daireyi gördük ve tesadüfi burayı kiralayan kişi Erk'in arkadaşıydı. Olur mu olmaz mı derken deneyimlerimizi birleştirip Tiyatrohane'yi, ilk sanat okulumuzu açtık. Erk'in yıllardır birlikte çalıştığı insanlarla aile gibiydik ve çekirdek kadro olarak serüvenimize başladık. Erdem Erem, Başak Fındıkcıoğlu, Zeynep Nutku, Erk Bilgiç, Ece Erişti, Ece Türkmut... 

İlk yılımızın sonunda 30 civarında öğrencimiz vardı. 
 
Tiyatrohane öğrencilerine ne katıyor?
 
Tiyatrohane'yi açarken bir sanat okulu olma hayaliyle açtık. Tiyatro yapmak isteyenlere, hobisi olsun isteyenlere; tiyatroyu doğru ve eğitim almış, kendilerini geliştirmiş kişilerden dersler sunmaktı. İlk senemizde sekiz aylık temel oyunculuk dersi vererek başladık. İkinci senemizde Ege Üniversitesi'yle çalışma şansına eriştik. Böylece gelenler aldıkları eğitimi Ege Üniversitesi sertifikasıyla belgelendirebiliyor. Ciddi devam zorunluluğu olan, sene sonunda sınava girilen, kanaat notları olan bir sistem oluştu. 
 
Kaynak: Facebook
 
Eğitimlerinize Ege Üniversitesi'yle ortak mı karar veriyorsunuz?
 
Her yaz eğitmen kadromuzla kamp yapıyoruz ve müfredat belirliyoruz. Bu müfredat Ege Üniversite'sine gönderiliyor ve onay alınıyor. Her sene yenilenerek, üzerine bir şeyler ekleyerek gelişiyoruz. 
 
Klasik eğitim ve doğaçlama eğitimi arasındaki farklar neler? Doğaçhane nedir?
 
Doğaçhane: Tiyatrohane bünyesindeki doğaçlama oynayan oyuncuların grup ismi. Gelen öğrenciler bir oyunculuk, bir de doğaçlama hocasıyla çalışıyor. Sekiz aylık sürecin sonunda bir yaz tatili oluyor. Yaz dönüşü öğrenciyi üç seçenek bekliyor. Bu seneye kadar; ya sertifikasını alıp gidebilir, ya Tiyatrohane Oyuncuları topluluğuna girip bizlerle oyunlara çıkabilir, ya da Doğaçhane topluluğuna girmek için bir sene daha sadece doğaçlama eğitimi alabilirdi. Fakat gelen talepler üzerine sekiz ay daha, üst oyunculuk dersleri vermeye başladık.
 
Kaç tiyatro severe eğitim veriyorsunuz? Yaş ortalaması nedir?
 
Yaratıcı drama grubumuz var 3-13 yaş aralığı, onları çıkarırsak temel oyunculuk olarak 170 civarı öğrencimiz var. 20-40 yaş arası çoğunlukta. Hatta ağırlıklı 30 yaş üstü. 
 
Sergilediğiniz oyunlar hakkında neler söylemek istersiniz?
 
Doğaçhane oyuncularının doğaçlama oyunları oluyor. Aralıktan sonra başlayacak oyunlarımız. Tiyatrohane oyuncuları, nisan ayında Brecht oyunu olan  "Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi" oyununu çıkaracaklar. Tiyatrohane deneme topluluğu da yine mart, nisan aylarında oyunlarını sergileyecek. Bir de aralık ayında başlanıp tüm sezon devam eden "Tiyatrohane Prodüksiyon" oyunumuz var. 
 
Kaynak: Facebook
 
Oyunlarınızı başka yerlerde oynuyor musunuz?
 
Oyunlarımızın büyük çoğunluğunu Fuar İzmir Sanat Sahnesi'nde oynuyoruz.
 
Bundan sonrası için planlarınız neler?
 
Bizim amacımız iyi eğitim vermek ve insanları hobileriyle mutlu etmek. Konservatuvar sınavlarına hazırlık da yapıyoruz. Oyunculuğa bir şekilde dokunmak isteyen daha çok kişiye ulaşmak istiyoruz. Daha büyük çerçevede ise daha büyük salonlar kurup daha çok oyun sergilemek istiyoruz.