21 Şub 2018
Zeynep Öztürk

TOG ile Kendinize Bir İyilik Yapın

Kaynak: TOG

 

İzmir'de "Toplum Gönüllüleri Vakfı" gibi şahane bir oluşum var. Toplum Gönüllüleri Vakfı, belirlenen ihtiyaçlara göre sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmekte. Toplum gönüllüsü gençler, ihtiyaçlar doğrultusunda projeler gerçekleştirmekteler. Bu projeler, topluma katkı sağladığı gibi aynı zamanda gençlerin sorumluluk sahibi aktif bireyler olmalarına yardımcı olmakta ve kişisel gelişimlerini desteklemekte.

 

¨Eleştirmek için değil, değiştirmek için¨ mottosuyla hareket eden TOG, sosyal sorumluluk yönünde farkındalık yaratmayı hedeflemekte. Bugüne kadar gençlerin öncülüğünde ve yetişkinlerin rehberliğinde çeşitli sosyal hizmet projelerini hayata geçiren Toplum Gönüllüleri Vakfı, ¨Gençleri güçlenmesini ve toplumsal barış, dayanışma ve değişimin gerçekleştirilmesini gençler ile birlikte sağlamak¨ vizyonuyla yola çıkmıştır.

 

Kaynak: TOG

 

TOG Toplulukları nasıl oluşuyor diye merak ediyorsanız, siz de o topluluklardan birisi olmak ya da olan bir topluluğa proje dahilinde katılmak istiyorsanız duyurular genellikle Facebook üzerinden oluyor. Ayrıca üniversite kampüslerinde bir araya gelen ve TOG çatısı altındaki faaliyetleri üstlenen gençlik grupları, proje dahilinde birçok gönüllüye kucak açıyor. Bu topluluklar üniversitelerde aktif çalışan kulüp veya gruplardır. Türkiye’nin 80 ilindeki 132 TOG Topluluğu’nun ihtiyaçlarını, projelerini ve etkinlik takiplerini ve genel koordinasyonunu Saha Departmanı yürütmekte.

 

Kaynak: TOG

 

TOG bünyesinde farklı dönemlerde farklı temalarda farklı gençlik gruplarıyla sürdürülen ulusal ve uluslar arası projelerin ayrıntılarına bu linkten ulaşabilirsiniz. Otuzbeşlik ailesi olarak daha ayrıntılı bilgi için Saha Koordinatörü Ali Sinan Avşar ve saha stajyerleri Ege Görkem Ayoğdu, Öykü Kocaman ile görüştük, buyurun sohbetimize.

 

Kaynak: TOG

 

 

"Sizin için TOG nedir ve bu maceraya atılmanız nasıl oldu" sorusuyla sohbetimize başlamak istiyorum.

Ali Sinan Avşar: Ben Toplum Gönüllüleri Vakfı ile 2007 yılında gönüllü olarak tanıştım. 3 sene boyunca gönüllülük, 2 sene Ege Görkem ve Öykü gibi saha stajyerliği,1 sene yönetim kurulu üyeliği yaptım. Mezun olunca mezun gönüllü statüsündeydim. Ekim ayından beridir de TOG'da saha koordinatörü olarak çalışıyorum. Benim için TOG: Gençlerdir, gençler ne isterse odur.

Ege Görkem Ayoğdu: Akdeniz Üniversitesi'nde okurken tanıştım TOG ile ve Toplum Gönüllüleri Vakfı'nda 3. yılım oldu bile. Yüksek Lisans yapmak istiyordum. Üniversiteden hocam ¨Derslerin dışında bana verebileceğin neyin var ki¨ dediğinde bu cümlenin hayatımda yeri özel oldu. Bu cümle beni gönüllü çalışmalara itti ve gönüllü çalışmalar da TOG'a. Toplum Gönüllüleri Vakfı, kişisel anlamda beni çok geliştirdi. 3 sene önceki Ege Görkem ile şu anki Ege Görkem arasında çok fark var. Toplum için de bazı faydaları sağlıyoruz ama aslında en büyük faydayı kendimize sağlıyoruz bu platformda.

Öykü Kocaman: Ben daha 4 aydır buradayım. (Gülüşmeler) TOG kendimi değiştirmek için başladığım bir yolculuktu. TOG'un benim için en kıymetli noktası; seni bir yere sürüklemiyor, kendini keşfetmeni sağlıyor olması.

 

Saha stajyerliği tam olarak ne oluyor?

Ali Sinan Avşar: Teknik olarak şu şekilde: Toplum Gönülleri Vakfı'nın toplamda 7 adet saha koordinatörü var. 80 ilde, 132 örgütlenmenin koordinasyonu konusunda, ihtiyaçları doğrultusunda, saha koordinatörleri destek oluyorlar ve her sene 8 aylık bir staj programımız oluyor. Bu staj programına da her saha koordinatörüyle çalışacak iki tane saha stajyeri dahil oluyor. Başvuruları genellikle ağustos-eylül arası bir tarihte oluyor sonra seçilen kişiler bir eğitime tabi tutuluyor.

 

Eğitim süresi ne kadar oluyor?

Ege Görkem Ayoğdu: Bir hafta kadar.

Ali Sinan Avşar: Aslında 8 ay. (Gülüşmeler) Bir hafta eğitim veriliyor ama siz staj süreciniz olan 8 ay boyunca birçok şey öğreniyorsunuz.

 

Stajyerlik sürecinde; stajyerler proje mi üretiyorlar yoksa olan projelere destek mi oluyorlar?

Öykü Kocaman: Öğrenciler kendi projelerini kendileri üretiyorlar. Biz onlara proje süreci boyunca destek oluyoruz.

Ege Görkem Ayoğdu: İhtiyaçlarına cevap verebilmeye çalışmak da diyebiliriz.

 

Staj dönemi sonunda bir sertifika alınıyor mu?

Ege Görkem Ayoğdu: Evet. 8 aylık süreçten sonra bir katılım sertifikası alacağız.

 

 

Anahtar eğitimler niçin gerekli? 

Ali Sinan Avşar: Toplum Gönüllüleri Vakfı örgütlenmelerden oluşuyor. Üniversitede topluluklar ya da gruplar şeklinde. Onların yaptıkları projeleri ya da etkinlikleri, her şeyi kendileri belirliyorlar. TOG'a girdiklerinde oryantasyon sonrası onlara verdiğimiz bir sarı anahtar var. Daha sonrası için 4 anahtar dediğimiz bir sistemimiz var; kırmızı, mavi, yeşil ve beyaz anahtarlar. Kırmızı Anahtar'da proje yönetimini konuşuyoruz. 4 saat süren bir atölye oluyor, akran eğitim modelini benimsiyoruz. Mavi Anahtar, ¨Sivil toplum nedir¨ gibi başlıkları konuştuğumuz bir anahtar eğitim sistemi. Yeşil Anahtar'da ekip çalışmasında bulunmanız gerekiyor. Beyaz Anahtar'ı ise sosyal sorumluluk projesinde gönüllülük yaptığınız zaman hak ediyorsunuz. 

 

Eğitimler kimler tarafından veriliyor?

Ali Sinan Avşar: Akran eğitimde gençlerin, gençlerle olan etkileşimininde daha güçlü olduğunu hissediyor ve düşünüyoruz. Eğitimler kendi akranları tarafından veriliyor.

 

Eğitimler nasıl açılıyor? Hangi eğitimin açılacağına nasıl karar veriliyor?

Ali Sinan Avşar: TOG, ihtiyaçlar doğrultusunda yılda bir ya iki defa anahtar eğitimi, eğitmen eğitimi çağrısı açıyor ve toplum gönüllüsü gençler bu eğitmen eğitimine başvuruyor. Aldıkları eğitim sonunda eğitmen olarak TOG sahasında diğer gönüllü arkadaşların talepleri doğrultusunda eğitimler veriyorlar. Şu an 424 tane anahtar eğitmeni var.

 

 

İyilik ve TOG paralel bir şekilde ilerliyor diyebilir miyiz?

Ali Sinan Avşar: Yaptığımız projelerin sonucunda ortaya çıkan şey iyilik oluyor. Tabii, diyebiliriz. Amaç iyilik demek ne kadar doğru olur bilemiyorum ama sonuç kesinlikle iyilik çünkü bizim yapmaya çalıştığımız; insanların sahip olma ve var olma hakları üzerinden yaptıkları şeylerle ilgili. Nasıl bir arada olabiliriz, destek olabilirize odaklanıyoruz. 

 

Tek katılımlık ya da bazı dönemlerde projelere dahil olmak mümkün olabiliyor mu?

Ali Sinan Avşar: Bununla ilgili karar tamamen projeyi gerçekleştiren ekibe bağlı. 

 

İzmir'deki toplum gönüllüleri toplulukları nerelerde var?

Ali Sinan Avşar: 9 Eylül Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Ekonomi Üniversitesi'nde toplum gönüllüleri var ve kendilerine ait ekipleri var. Her örgütlenmenin kendi içerisinde iletişim kanalları oluyor. Bu iletişim ağını kendi istedikleri gibi oluşturuyorlar.

 

 

Kaynak: TOG

 

Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın temel taşı olabilecek değerleri bizimle paylaşabilir misiniz? 

Ali Sinan Avşar: TOG'un 6 adet ilkesi var. Bu ilkeler TOG'u oluşturan temel taşları diyebiliriz: Farklılıklara Saygı, Yaşam Boyu Öğrenme, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik, Ekip Çalışması, Yerel Katılım ve Girişimcilik. 

 

Uygulamanız gelecek, buradan da müjdesini vermiş olalım. Bu uygulamada projelerin anlatıldığı blog kısmı olacak mı?

Ali Sinan Avşar: Uygulamada blog kısmının olmasını temenni ediyoruz tabii. Paylaşımın her türlüsüne açığız.