03 Eki 2017
Erdem Tursen

Urla'nın Yükselen Yıldızı Toprak Sahne

Sevgili Otuzbeşlik okuyucuları, birazdan okuyacaklarınız tamamen gerçek yaşamdan alınmıştır! Az sonra Urla'da çok ses getiren Toprak Sahne ile olan röportajımı okuyacaksınız. Çok samimi bir ortam içerisinde size onları anlattım. İyi okumalar, Otuzbeşlik okurları.

 

 

Kaynak: Erdem Tursen


Onur Bey öncelikle sizle başlayalım. Bildiğim kadarıyla ''Toprak Sahne'' 2011 yılında kuruldu. Bize biraz Toprak Sahne'nin kuruluş günlerini anlatır mısınız?
Evet, Toprak Sahne resmi olarak festival ile birlikte 2011 yılında kuruldu. Fakat evelliyatı da var tabi. 2008 yılının sonlarına doğru amatör anlamda sadece şiir dramatizasyonu yapan beş, altı arkadaş kendi çaplarında çalışıyorlardı. İlk olarak ben onlarla tanıştım. Daha sonra Serkan Baştürk ile de tanıştıktan sonra burada yapılan işi daha ayakları yere basan bir hale getirmek istedik. Başlangıçta on iki, on üç kişi gibi kalabalık bir kadroyduk ama daha tam anlamında ne yapmak istediğimize karar vermemiştik. 2008'in sonlarına doğru bu yapıda sadece gönüllü, dostane bir birliktelik vardı. Tanışıklığımızın hemen akabinde 2009 yılının sezon sonuna doğru yani mayıs ayında ''Nazım Urla'da Hoşgeldin'' isimli bir şiir dramatizasyonu olan oyunla birlikte ilk adımlarımızı attık. Sonra Urla Kültür Sanat Ve Tiyatro Derneği'ni kurmaya karar verdik. 2010 yılının ekim ayında valilikten kütük numarasını da alarak Urla Kültür Sanat Ve Tiyatro Derneği'ni hayata geçirmiş olduk. 2010 yılında ''Ayıp ettik'' oyunuyla sezonu açtık. Daha sonra ''Sınır'' adlı oyunumuzu sahneye koyduk. Sınır oyunu ile birlikte Bartın'a kadar turne yaptık. Tiyatro ciddi bir oluşum içerisine dönünce; tiyatro önceliğini ikinci, üçüncü plana atan insanlar, öncelikleri değiştiği için ayrıldılar. 2011 yılına girdiğimizde artık beş kişilik bir çekirdek kadromuz oluştu. O zamanlar ismimiz Tiyatro Sanat Oyuncuları idi. Basit düzlemde ilerleyen bir çalışmaydı. Bu döneme kadar iki, üç tane festivale katılmıştık. Neden Urla' da bir festival yok diye düşündük durduk. Geceden sabahlara kadar süren tartışmaların sonunda bir festival düşüncesi ile birlikte Toprak Sahne'nin temelleri atılmış oldu. 

Toprak Sahne'nin en büyük başarılarından biri halka ulaşması galiba. Seyircinin oyunlar hakkında geri bildirimleri nasıl oluyor? 
Serkan Baştürk: Toprak Sahne olarak bu konuda çok iddialıyız. 21.yy tiyatrosunda tiyatrolar biraz daha iç bükey haldeler. Halktan uzaklar. Biz buna karşıyız. Halk tiyatroyu benimsemezse, kendinden hissetmezse tiyatrodan uzaklaşır. Biz yerel, kasaba tiyatrosu olarak halka oldukça ulaşmış bir durumdayız. Bir esnaf oyunun ertesi gün mutlaka oyun hakkında konuşuyor ya da şöyle söylemem daha doğru olur herhalde biz oyunlarımızı bir kahvehanede yapabiliyoruz. Perdelerin kapandığı yerde sokaklar başlar. Toprak Sahne işte o sokakta. Hal böyle olunca halktan da çok güzel geri bildirimler alıyoruz ve bu bizi işimize daha çok motive ediyor.

 
Kaynak: Toprak Sahne


Bu sene 6.cı İzmir Toprak Sahne Tiyatro Festivali düzenlendi. Toprak Sahne Tiyatro Festivali hakkında bilgi verebilir misiniz?
Onur Çatal: Toprak Sahne Festivali en güç zamanlarda bile düzenlenen bir karşı duruş festivalidir. Tam adı eylemdir. Bunu uluslararası düzeye çekmekse bizim için başka bir başarı konusudur sanırım. Bu festival diğer festivallerden biraz farklı. Normalde festivallerde oyundan önce bir gün o şehirde konakladıktan sonra, oyun oynanır ve şehrine geri dönersin. Yani festivale katılan diğer tiyatrolarla bir paylaşım söz konusu olamaz. Biz bu tarz çok festivale katıldık. Sonunda bir festival yapma düşüncesi aklımıza geldiğinde buna karşı olduğumuzu belirleyip ona göre festival yaptık. Toprak Sahne Festivali'nde belki otelde kalamıyorsunuz belki ulaşımı zor. Bu tür eleştirilerin hepsi kabul edilebilir. Pek çok eksiği vardır hala; ama her sene gelişen bir samimiyet ortamı var. Büyük bir paylaşım havuzu var. Bütün tiyatrolarla tanışma imkanınız var. Bu şartlar altında 6.cı kez düzenledik. Bir 16 kez düzenlemek ümidimiz var. 

Peki bir de Doğaçlama Tiyatro Kampı hakkında ne söylemek istersiniz?
Serkan Baştürk: Türkiye de bir ilki gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Dünya da doğaçlama tiyatro çok ciddi bir yerde ama ülkemizde insanlar doğaçlama tiyatro hakkında bilgiye ulaşmakta zorlanıyor. Bu yüzden biz de bu sorunu görüp bir doğaçlama tiyatro kampı yapalım dedik. Bu kampın sanat danışmanları Fatih Pestil ve Dilek Çelebi. Doğaçlama Tiyatro'nun ustalarından Kadir Çevik de kampa katkıda bulundu. Bu kampta doğaçlama tiyatro ile ilgili hiç bilgisi olmayanlar bilgi sahibi oldu, bilgi sahibi olanlar da kendini geliştirdi. Başarılı bir kamp olduğunu düşünüyorum. Katılan bütün herkese katkı sağladı. Toprak Sahne olarak yine kanayan yaralara bir merhem olduk.

 
Kaynak: Toprak Sahne


Toprak Sahne'nin verdiği eğitimler hakkında bilgi verir misiniz? 
2014 yılında burayı sanat merkezi olarak açtığımızda pek çok sanat dalında eğitimler verdik. Ama şu an bildiğimiz işi yapalım diyerek sadece tiyatro üzerine eğitimler vereceğiz. Detaylı bilgileri sosyal medya hesaplarımızdan ya da orada bulunan numarayı arayarak öğrenebilirler.

Peki Toprak Sahne'nin bundan sonraki hedefleri nelerdir?
Genel olarak hedeflerimizin ilk sırasında Türkiye'de tiyatro alanında karayan yaralara merhem olmak daha sonra da kendi bakış açımızla birlikte kendimize ve seyircimize yeni bir alan yaratmak.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Sezonu açıyoruz İzmir! Takip et bizi.

 
Kaynak: Toprak Sahne