10 Oca 2021
Otuzbeşlik

WhatsApp'ın Yeni Gizlilik Sözleşmesi ve Alternatif Mesajlaşma Uygulamaları

WhatsApp'ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı ve Türkiye'deki kullanıcılarını da etkileyecek yeni gizlilik sözleşmesi son günlerde en çok tartışılan konulardan biri haline geldi.

 

2014 yılında Facebook tarafından satın alındığında 400 milyon aktif kullanıcısı olan WhatsApp'ın bugün 2 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı bulunuyor. Facebook ve WhatsApp verilerinin birleştirilmesi ise 2016 yılından beri şirketin gündeminde. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği gizlilik birimi Facebook ve WhatsApp'ın verilerini birleştirmesindeki endişelerini dile getirmişti. Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu Ofisi ise 2016 yılında bu konu ile ilgili Facebook hakkında soruşturma başlatmış, 2018 yılında sonuçlanan soruşturmada şirket, WhatsApp ve Facebook'un temel veri işlemesi dışında hiçbir veriyi paylaşmayacağını halka açık bir biçimde taahhüt etmişti. Güncelleme küresel olarak yayınlansa da, Avrupa Birliği'ne dahil 27 ülkenin kullanıcı verileri paylaşılmayacak. Bunun nedeni ise Avrupa Birliği'nin uyguladığı GDPR (General Data Protection Regulation) olarak da bilinen Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin sıkı gizlilik mevzuatının kullanıcı verilerinin üçüncü şahıslarla paylaşımına izin vermemesi.

WhatsApp'ın 8 Şubat'ta yayına alacağı gizlilik politikası, Facebook ve WhatsApp verilerini birleştirerek Facebook servislerini WhatsApp kullanıcılarının hizmetine açacak. Bununla birlikte Facebook ürünlerindeki reklam ve tanıtım içerikleri de WhatsApp'ta gösterilmeye başlayacak.

 

Facebook, WhatsApp'ta kullanılan uçtan uca şifreleme yönteminde bir değişiklik olmayacağını belirterek mesajlarımızın güvende olduğunu söylüyor. Uçtan uca şifreleme ise gerçek gönderen ve alıcılar dışında verilerin okunmasını veya gizlice değiştirilmesini önlemeyi amaçlayan bir şifreleme yöntemi. WhatsApp, yeni gizlilik sözleşmesiyle uçtan uca şifreli mesajlaşma hizmetine devam edecek fakat kullanıcı bilgileri, profil resimleri, kullanıcı adı veya durum mesajları dahil WhatsApp sunucularında saklayarak pazarlama amacıyla kullanabilecek. Bugüne kadar rehberiniz ve konumunuz dahil birçok veriyi depolayan WhatsApp, sözleşmeyi kabul ettiğiniz takdirde profil bilgilerinizi ve kimliğinizle ilişkilendirilemeyecek verileri WhatsApp'ın dahil olduğu Facebook şirketleri ile paylaşabilecek. Bu verileri deneyim iyileştirme, reklam ve pazarlama amacıyla kullanabilecek, olağan dışı durumlarda devlet yetkilileriyle paylaşma hakkına sahip olacak. Güncellenen Gizlilik Sözleşmesi'nin tamamı için tıklayın

 

WhatsApp hesabını Facebook'a bağlamak istemeyen ve reklamsız, güvenli mesajlaşma uygulaması kullanmak isteyenler için ücretsiz, uçtan uca şifreli mesajlaşma olanağı sunan ve son günlerde isimlerini sıkça duyduğumuz Signal, Telegram ve Bip uygulamalarının artıları ve eksilerini listeledik;

Açık kaynaklı, şifreli bir anlık mesajlaşma uygulaması Signal ABD menşeili Signal Foundation'a ait. Hesabınızı sadece telefon numaranızla oluşturabiliyorsunuz. Otomatik gizli sohbet özelliğine sahip uygulama telefonunuza birinin erişmesi durumunda bile gizlilik garantisi veriyor. Uygulamanın şimdilik tek eksiği hareketli ifade simgelerini desteklememesi.

Artıları

+ Uçtan uca şifreleme için açık kaynaklı Signal protokolü kullanır.

+ Sadece gizli sohbetleriniz değil tüm mesajlaşmalarınız uçtan uça şifrelidir.

+ Metaverilerinizi şifreler ve birden fazla güvenli düzeyi sunar.

+ Farklı cihazlarda aynı anda oturum açma

+ Verileriniz bulutta veya sunucularda depolanmaz. İzin verdiğiniz takdirde sadece cihazınızda depolanır.

Eksileri

- Hareketli ifade simgeleri yok.

 

App Store | Google Play

400 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Telegram, 2013 yılında Rus programcı Pavel Durov tarafından yaratıldı. Merkezi Birleşik Arap Emirlikleri'nde olan Telegram, Signal gibi çoklu platform desteği sunan, güvenli ve bulut tabanlı bir anlık mesajlaşma servisi. Signal'dan farklı olarak Telegram'ın kullanıcıdan istediği veriler isim, telefon numarası ve rehber erişimi. Kendi standart şifreleme sistemine sahip uygulamada tüm mesajlaşmalarınız uçtan uca şifreli değildir; sadece gizli sohbetlerde bu özelliği kullanabilirsiniz fakat Telegram kurucuları 2014 yılında mesajlarına erişebilen kişiye 300 bin dolar ödül vereceği, bir yıl süren bir yarışma düzenleyerek sistemlerinin ne kadar güvenli olduğunu kanıtladı. 

Artıları

+ Açık kaynak kodlu yazılım

+ Bulut tabanlı olduğu için veri kaybetmezsiniz.

+ 1.5 gb'a kadar dosya gönderme

+ Farklı cihazlarda aynı anda oturum açma

+ Gizli sohbet imkanı

+ Gizli sohbetlerinizde ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye, sohbette iki kişinin de görebileceği şekilde uyarı olarak bildirir.

+ 200 bin kişiye kadar açık veya kapalı Telegram grubu oluşturma

+ Bot servisi

Eksileri

- Şifreleme varsayılan olarak açık değildir, sadece gizli sohbetlerde uçtan uca şifreleme olanağı sunar.

- Metaverilerinizi şifrelemez.

 

App Store | Google Play

WhatsApp'a yerli alternatif olan Bip uygulaması birçok kullanıcı verisini depoluyor; uygulamayı kullandığınızda toplanabilecek ancak kimliğinizle ilişkilendirilemeyecek veriler arasında oyun içeriği, ürün etkileşimi, satın alma geçmişi, kesin konum, telefon numarası, rehber, e-postalar, metin mesajları, fotoğraflar, videolar ve ses verileri yer alıyor.

Artıları

+ HD ve live özellikli fotoğraf gönderme

+ 10 kişiye kadar görüntülü görüşme

+ Karşı taraf Bip kullanmıyorsa bile sms ile gider.

+ Titreşim özelliği

+ Haber takip, banka vb. gibi etkileşimler

Eksileri

- Güvenlik açığı

 

App Store | Google Play