Yaphane - Tasarım ve El Emeğinin Muhteşem Uyumu

Yaphane, Selda ve Kerem Odabaşı'nın tasarım aşklarından doğan bir kendin yap markası. Kendi bünyesinde hazır kitler bulunan Yaphane ile ellerinizden çıkan ürünlere siz bile şaşırabilirsiniz. Yaphane'yi bilen aileler için çocuklarının kendi yaptıkları oyuncaklara sahip olması mümkün! Sonuçta hangi çocuk kendi bisikletini yapma şansına sahip ki? Aldığınız kitlerin içerisinde yapmak istediğiniz tasarımların bütün malzemeleri bulunuyor. Yani ¨Ben bir şeyler yapmak istiyorum ama malzemeleri nereden alabilirim bilmiyorum¨ ya da ¨Neyi nasıl yapacağıma dair bir fikrim yok¨ diyorsanız Yaphane sizin için biçilmiş kaftan olabilir.

 

 

Kaynak: Yaphane

 

Yaphane'nin kuruluş hikayesini dinlemek isteriz. 

Yaphane'yi eşim Kerem ve ben kurduk. İkimizinde kendin yap geçmişi var. Benim tasarım geçmişim yaklaşık 6 sene Praktiker'de, Kerem'in ise tasarım üzerine yüksek lisansı var. Aslında olay tamamen bizim hobilerimizle kendi evimizi kendimizin yapmasıyla başladı. Bir anda evde ürünlerin fotoğraflarını çekerken bulduk kendimizi ve içerik hazırladık. Tam 1 sene önce başladığımız macera ilk zamanlar e-ticaret kanalı olarak hizmet veriyordu. Markalaşma kısmını ise tamamen Kerem yaptı.  

Türkiye'de ¨Do İt Yourself¨ projeleri çok yaygın değil. Avrupa'da çok sık rastladığımız kendin yap projeleri Türkiye'de biraz biraz görebileceğimiz noktadaydı. Düşündük ki ilk başta insanlar basit projelerden başlasınlar. Daha sonra biz bu kitleri basit zorlukta, orta zorlukta ve zor bir kit olarak ilerletelim dedik. 

İnsanlar kendin yap projelerine başlamak istiyorlar ama malzemeleri toparlamak için zamanları yok ya da malzemeleri nereden temin edebileceklerini tam bilemiyorlar. Biz ihtiyaçları olan her şeyi bir kutuda onlara gönderiyoruz. Yani bu ahşap verniğinden tutun silikon tabancasına kadar ya da küçük dallardan mantarlara kadar... Böylece kutuyu açtığı zaman neye ihtiyacı varsa ihtiyacını karşılamış oluyor. Eğer ekipmanlardan eksiği varsa da siparişini verirken sepetine ekleyebiliyor.  

 

Kaynak: Yaphane

 

İsim nereden geliyor? 

Yaphane'nin adı ¨yapan¨ insanlardan geliyor. Bizi takip eden ve projeleri yapanlara yap-han ismi verdik böylece Yaphane ismi de ortaya çıkmış oldu. Logomuzu da makastan yola çıkarak markalaştırmaya çalıştık.  

 

Kaynak: Yaphane

 

Kitlerin için de bizi neler bekliyor? 

Tasarıma ait bütün malzemeler kutunun içerisinde oluyor. Ayrıca bizi farklı kılan özelliklerden bir tanesi de kit yapımını adımlı fotoğraflar halinde çekip mini bir kılavuz hazırlamamız. Böylece insanlar kolayca kiti yapabiliyor. 

 

 

 

Kaynak: Yaphane

 

Yaphane bir aile aktivitesine dönüşüyor diyebilir miyiz? 

Evet, diyebiliriz. Yaşam alanınızı kendiniz yapın mottosuyla başladık. Dekorasyon kısmına çocuk dünyasını ekledik. Dolayısıyla çocuklarda artık kendi oyuncaklarını kendileri yapabiliyorlar. Doğal malzemeler kullanılıyor. Sonuçta hangi çocuk kendi bisikletini ailesiyle yapmak istemez ki? Aileler için güzel bir anı oluyor. 

 

 

Kaynak: Yaphane

 

Tasarımlar nasıl belirleniyor peki? 

Ürün içeriğine göre belirleyebiliyoruz. Görselleri ona göre oluşturup her hafta hangi içeriği hangi ürünü çıkaracağız diye konuşuyoruz ya da esinlendiğimiz ürünler olabiliyor. Özel günlere göre de içerik çıkartabiliyoruz. 

 

Kaynak: Yaphane

 

Biraz da Kedihane, Kuşhane ve diğer sosyal sorumluluk projelerinize değinebilir misiniz?

Kedihane geçen sene çıkarttığımız bir ürün ve çok ilgi gördü. Kedihane'ye kurumsal firmalar da rağbet gösteriyorlar. Çocuklarla birlikte Kuşhane yapacağız. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında okullarla anlaşmak istiyoruz. Ayrıca bir diğer sosyal sorumluluk projemiz de çiğdemlerin yere atılması ile ilgili bir çalışma. Kendin yap külahları yaptık. Çiğdem satanlara da ücretsiz bir şekilde verdik. Poşetlere çiğdem de koyduk. Çiğdemini yiyen külahını hemen kendisi yapıp çöpünü içine atıyor.

  

Kaynak: Yaphane

 

Hikayesi olan ürün tasarımınız oldu mu?

JLL Turkiye ile yaptığımız sosyal sorumluluk projesi bizler için de çok önemliydi. 46 adet üst düzey kadın yöneticiye çocuk kiti gönderdik ve onlar da yapıp gelecek hafta kanserli cocuklara umut vakfına gönderecekler. Sizce de çok güzel değil mi?

 

Kaynak: Yaphane

 

En çok hangi ürünler tercih ediliyor?

Kişiselleştirilmiş ürünler çok seviliyor: isimlikler, anahtarlıklar, magnetler...

 

İzmir dışından talepler var mı?

Evet, var. Ankara ve İstanbul'dan talepler söz konusu.

Kaynak: Yaphane

 

Çalışanlarınız hakkında ne düşünüyorsunuz?

Büşra hem tasarımlarımızı yapıyor hem görsel hazırlıyor hem de 3D Printer'da bize yardımcı oluyor. Markalaştırmada Büşra'nın da emeği çok fazla. Maceramızın başından beri bizimle beraber. 

 

Atölyelerle çalışıyor musunuz?

Yaphane e-ticaretle başladı ama son zamanlarda atölye çalışmalarımız arttı. Atölye Lobi, Artım Projects, Latölye ve Modda atölyelerle çalışıyoruz.

 

Geri dönüşüm atölyeleri yapmayı düşünüyor musunuz?
Evet, geri dönüşüm amaçlı kullanılmış nesnelerden yeni bir şey oluşturma içeriğimiz gündemde. Kullanılmış kağıtlardan mini kaseler yapacağız. Kuşhane zaten öyle bir proje kullanılmış süt kutularından oluyor. 

 

Teknik tarafa olan özel yatırımlarınızdan bahsedelim biraz. 3D Printer'a kardeş geliyor diye duyduk... (Gülüşmeler)

Mart başından itibaren ışık izleyen robot kitimiz var. Teknik tarafta da yatırım yapmayı seviyoruz. Özel bir sticker makinası da sipariş ettik. 

 

Kaynak: Yaphane

 

Maker noktasından sizi ayrıştıran şeyler var mı?

Kısmi olarak biz de maker ruhunu yaşıyoruz. Yeni bir şeyler üretmek, tasarımla birleştirmek vs. bunları her alanda gösteriyoruz. İzmir'de de maker fuarları düzenlenmeye başladı, biz de katıldık. 

 

Bilmeyenler için ¨maker¨ kelimesini açıklamak istiyorum. Maker: “kendin yap” kültürü ile teknolojinin birleşmesinden oluşan bir akımdır. 3 boyutlu yazıcıların bu akımda önemli rolü vardır.

 

Kaynak: Yaphane

 

Yaphane sizin için ne ifade ediyor?

Yaphane benim için bebeğim gibi çünkü başından itibaren kurgusunu yapıp gelişimini gördüğüm bir oluşum. Gelecekte Türkiye çapında daha çok üretmeyi seven insanlara ulaşmak hedefimiz. Zaman o kadar dar ve insanlar o kadar koşturuyorlar ki... En azından bir kutuyla onları mutlu etmek, emeğinle kendin yap mesajını vermek benim için çok önemli. Özetle Yaphane benim için gelişimini izlediğim, maksimum bir enerji ile devam ettiğim benim ilk girişimcilik deneyimim. Bir yandan da girişimciliği öğrendiğim ve beni de geliştirdiğine inandığım bir hayat tecrübem. 24 saatim onunla geçiyor, Yaphane benim her şeyim.