Yaşayan Kemeraltı için "TARKEM"
TARKEM'i bize tanıtır mısınız?
TARKEM İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde tarihi alan diye tanımladığımız bu alanda görmesi gerektiği değeri göremeyen yapıların değer kazanması için başlatıldı. Tarihi alan diye bahsettiğimiz yer Saat Kulesi'nden Kadifekale'ye oradan Basmane ve Konak Pier'e kadar olan yeri kapsıyor. Toplamda 252 hektarlık bir alan. Kemeraltı bunun 30 hektarlık bir kısmı.
TARKEM ne zaman kuruldu?
TARKEM, 2005 yılından beri bir strateji ortaya koymuş durumda. Alanda 10 bin esnaf, 850 bin ürün çeşidi ve günlük 100 binden fazla ziyaretçi var. Bu sayılar sadece Kemeraltı'nı kapsıyor. Bu alana genç popülasyonu, kültür sanat etkinliklerine ve kaliteli çalışma ve ofis alanlarına çekme amacıyla yürütülen bir proje. Sadece planla değil, alanın lojistiğiyle de ilgileniyoruz.
TARKEM'in kaç kurucu ortağı bulunuyor? Kamu-özel ortaklık modelinden bahseder misiniz?
TARKEM, 121 ortaklı bir şirket. Ana ortak %31 ile İzmir Büyükşehir Belediyesi. Bütün meslek odaları, Ticaret Borsası, Konak Belediyesi ile toplamda %36'lık ortaklığı oluşturuyor. Kalan %66'lık kısım ise özel sektör temsilcilerinin destek verdiği bir proje. Yeni manada bir kentsel dönüşüm değil de yerinde, iyileştirerek değer kazandıran bir proje. Bu alan hepimizin, sen, ben, yanımızdaki esnaf... TARKEM, hepimizin ortak olduğu bir proje aslında.
Esnafların projeye desteği, tepkisi nasıl?
Biz esnafla iç içe olabilmek için Abacıoğlu Hanı'nda ofisimizi kurduk. Öğlen beraber yemekler yiyoruz, beraber çalışıyoruz. Çok memnunlar. Geçen haftalarda cumbası yanan bir ev oldu. Esnaf bizden yardım istedi, biz de aracı olduk. Her gün esnafla temas halinde olup sorunlara çözüm arıyoruz.
İlk iyileştirdiğiniz han hangisi?
İlk yaptığımız yer Abacıoğlu Hanı diyebiliriz; ama önceliğimiz kurtulması gereken binaların geri kazandırılması. Alanda ne olması gerekiyorsa onları yapıyor TARKEM. İlerleyen zamanlarda açacağımız, şu an 16 yıllığına kiralanmış olan bir binamız var. Burası paylaşımlı ofis olacak ve gençlerin tercih edeceği bir yer haline gelecek. Butik otel ve öğrenci yurdu projelerimiz var. Gençlerin değiştirme gücüne inanıyoruz. Kemeraltı gençlerin uğrak noktası haline gelecek. Abacıoğlu Han'a geldiğinizde gece 1-2'de fasılla eğlenen, kafede hamburgerini yiyen insanlar görebilirsiniz. Buranın güvenliğini sağlayan Don Kişot'larımız var. (Gülüyor)
Proje bitince bizi nasıl bir Kemeraltı karşılayacak?
Proje hiç bitmeyecek. Burası yüz yıllardır ihtiyaçlara cevap vermiş bir yer. Burası çağın gerisinde kalmış; ama yeni nesle taşınma potansiyeli var. Ne arasak bulduğumuz bir yer. İhtiyaçlar devam ettikçe Kemeraltı yaşamaya devam edecek ve biz de iyileştireceğiz.
En sevdiğiniz han hangisi?
Ama maalesef harabe halinde... Çakaloğlu Han ile ilgili bir projeniz var mı?
TARKEM olarak büyük bir enerjimiz var ama bu enerjiyi verimli kullanmamız gerekiyor. 2018 yılı içerisinde Çakaloğlu Han'ı nasıl güzelleştirebiliriz diye ortaklarıyla beraber bir şeyler yapabiliriz.
Otuzbeşlik okuyucularına iletmek istediğiniz bir şey var mı?
TARKEM aslında anonim bir şirket. Bunun ötesinde TARKEM bütün İzmirlilerin içine girip ortak olabileceği bir proje. Buna sahip çıkalım. Bu değerleri koruyalım.