26 Mar 2019
Kardelen Uysal

İzmir'de Deniz Kayağı Keyfi

İzmir’e taşındığımda ne yapsam da eğlensem diye düşünürken aklıma deniz kayağı yapmak geldi. Şehrin güzel manzarasının ortasında kürek çekmek eğlenceli olur diye düşünüp kursa yazıldım. Denizin içinde olmak insana yaşadığını hissettiriyor. Koptuğumuz doğanın bir parçası olduğumuzu tekrardan hatırlatıyor. Dalgalarla beraber hareket etmek, yönünü kimi zaman rüzgara göre ayarlamak, gökyüzünde uçan kuşları seyretmek, batan Güneş’in rengarenk yaptığı suda keyifle ve grupça yol almak… Haftada 4 saat bu keyfi yaşadım eğitmenim Ali Bahçeci ve kursta tanıştığım insanlarla. Size de şiddetle tavsiye ederim. Peki bu kursa nasıl yazılır, insana faydaları nelerdir, kimler yapabilir ve eğitmen olmak için nasıl bir yol izlenir? Tüm soruların cevabını eğitmenim Ali Bahçeci cevaplıyor.

 

Su sporlarıyla ilgilenmeye ne zaman başladın?

Su sporlarına 2008 yılında  başladım. İlk önce Alaçatı’da sörfle başladım, üç yıl kadar sörf yaptım. Suyu çok sevdiğim için başka neler yapabileceğimi düşündüm. 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi kano kursları açacağını duyurdu. Takip etmeye başladığımda kursu açmak için yeterli insanın toplanmadığını görüp kurstaki eğitmenle irtibata geçerek 10 kişi gerektiğini öğrendim. Hastanedeki arkadaşlarımın yanına gidip onlara bu akşam benimle geleceklerini söyledim. 10-12 kişiyi ayarladım. Hep birlikte gittik deniz kıyısına. İki kişi yüzme bilmediğini söyleyip ayrıldı yanımızdan ama 10 kişi gidip kursu açtırmış olduk. Bu işe sporcu olarak başladım, ardından takım kurduk ve İzmir’i temsil etmeye başladık.

 

 

Bunu nasıl işe dönüştürdün?

Yaşım ilerlemeye başladı, baktım su sporlarını da çok seviyorum. Bir süre sonra ya hakem ya da antrenör olmak gerekiyor devam etmek için. Ben de 1. kademe  antrenör kursuna yazıldım. Onu bitirdim. 2015 yılında 1. kademe antrenörlüğü, 2017 yılında 2. kademe antrenörlüğümü aldım. Bu arada hakemliğe de devam ettim. Geçen sene itibariyle de bölge hakemliğine yükseldim. Şu anda 2. kademe antrenör ve bölge hakemi olarak İzmir’de faaliyet göstermeye devam ediyorum.

 

Burada deniz kayağı dersi veriliyor. Kano ile deniz kayağı arasındaki fark nedir?

Teknik olarak kano Kızılderililer’in kullandığı, sala benzeyen, üzeri açık teknelerdir. Deniz kayağı ise üzeri kapalı, bir kokpit ve oturma alanı olan araçlardır. Deniz kayağında çok dalgalıyken deniz etek dediğimiz brandaya benzer bir malzemeyle kapatıyoruz. Bu da deniz kayağı oluyor. Kano açık, deniz kayağı üstü kapalı olan yani. Aslında ikisi de çok benzer.

 

 

Buraya her yaştan insan geliyor. Çocuklar da var, orta yaşlı insanlar da. İnsanlara nasıl şeyler katıyor deniz kayağı?

Birincisi katılımcıların daha özgüvenli olmasını sağlıyor. Buraya gelen 10 yaşında öğrencimiz de var, 60 yaşında öğrencimiz de… 60 yaşında bir öğrencim ilk geldiğinde çok heyecanlıydı. Yapmak istiyordu ama panikleyip korkuyordu da. İlk önce yapabileceklerini anlattık. Çift kişilikle denize çıktı başlangıçta, ardından tek kişilikle çıkmaya başladı. Şu anda açık denizde geziler yapıyoruz. Bu faaliyetlere katılıp günde 20-25 km yol boyunca tek başına gayet rahat bir biçimde kürek çekebiliyor.

10-12-14 yaşındaki öğrencilerimiz de var. Onlar da ekip çalışmasını öğreniyorlar öncelikle. Malzemeleri kullanmayı, onların bakımını yapmayı, kendi tedbir ve güvenlik önlemlerini almayı öğreniyorlar. Ayrıca buraya gelen insanlar arasında zamanla bir samimiyet oluşuyor. Yarışlara katılıyoruz, derece ve madalya kazandıkları zaman mutlu olup daha da hevesleniyorlar.

 

Yarışlardan bahseder misin biraz?

Üç tip yarış düzenleniyor. Bir tanesi akarsu. Akarsu genelde Karadeniz bölgesinde gerçekleşiyor. İkincisi deniz kayağı, üçüncüsü de durgun su yarışları. Olimpik olarak en çok akarsu ve durgun suya önem veriliyor.

Türkiye’de farklı iller hem kendilerini tanıtmak amaçlı hem de bu sporu kendi şehirlerinde yayma amaçlı olarak federasyona başvuruda bulunuyorlar.  Bu sene örneğin Çanakkale’de, Tokat’ta yarışlar olacak. Biz de Karşıyaka Belediyesi kano branşı olarak katılacağız. Genç arkadaşlar için de okul sporları branşı bulunuyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenleniyor. Yaklaşık bir ay önce tesisimizde gerçekleştirilen okul sporları branşında arkadaşlarımız da madalya aldılar.

 

 

Burada bu spor dalıyla ilgili neler öğretiliyor?

Burada bir altyapı eğitimi alıyor gelen öğrenciler. İlk önce su kayağına inip binmeyi öğreniyorlar. Rüzgar yönlerini, denize açıldıkları zaman nelerle karşılaşabileceklerini, denizde yol yapmayı öğreniyorlar. Bunları öğrendikten sonra genelde yaz aylarında açık denizde faaliyetler düzenliyoruz belediyemizin katkılarıyla ya da kendi imkanlarımızla.

 

Son olarak kayıt yaptırma yolu nedir?

 Mavibahçe’nin karşısındaki Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu’nun alt kısmında bulunan Kulüp-Spor Amirliği’ne iki adet vesikalık fotoğraf ve sağlık raporu ile giderek kayıt yaptırmak mümkün.