İzmir'de permakültür adına neler yapılıyor?
Bir düşünme tarzı ve tasarım süreci olan Permakültür; Permanent ve Agriculture (kalıcı ve tarım) kelimelerini birleştirerek kalıcı bir tarım üretebilirmiyizi sorguluyor. Permakültür her araziye uygulanabilen bir tasarım süreci. Birey olarak artık ekolojik olmamız, karbon ayak izimizi azaltmamız lazım. Doğa üzerindeki kontrolümüz ters tepti. İnsanlık olarak doğanın bir parçası olmalıyız efendisi değil. Doğamıza karşı verdiğimiz savaş bir işkenceye dönüşürken, kentteki yapaylıktan kaçıp doğal bir yaşam sürdürmeye karar veren cesur insanların sayısı da artıyor. Bu cesareti gösteren insanların hikayeleri, doğaya ve doğamıza döneceğimiz günler için bize umut oluyor. Bakalım Permakültür adına İzmir'de neler yapılıyor, organik tarım nerelerde yapılıyor ve organik tarımı hangi çiftliklerden öğrenebilirsiniz hepsi yazımızda.
Furma Çiftliği
Kaynak: Furma
Üst düzey yöneticiliği bırakıp Karaburun, Bozköy’deki çiftliğinde yaşamaya başlamış olan Şadan Tütüncü’nün hedefi yeterli sürdürülebilir bir yaşam biçimine sahip olmak ve gıda ormanları oluşturmak. Bu hedef doğrultusunda çiftlikte toprak sürülmüyor, endüstriyel hiçbir gübre kullanılmıyor, minimium budama yapılıyor, yaprak döken ve dökmeyen bitkiler bir arada tutuluyor. Şadan Tütüncü işe ilk olarak şu anki çiftliğe on beş kilometre uzaklıkta bulunan Yaylaköy’de nar ağaçları dikerek başlamış. Daha sonra Masanobu Fukuoka'dan etkilenerek çoklu kültüre geçmeye karar vermiş. Bugün ise yörenin florasına uygun bini aşkın asma, meyve ve azot bağlayıcı ağaçlar dikmiş durumda. Çiftlik gönüllü kabul ediyor.
Gağgi Çiftliği
Kaynak: Gağgi Çiftliği
Gağgi Çiftliği 2010 yılında İzmir Ovacık milli park alanı içinde, Karlık dağı batı yakasında, 850 m rakımda, 50 dönümlük eski bir çiftlik arazisinde bir grup insanın emeğiyle kurulmuş. Çiftlik yerel eko sistemin yarattığı zengin bitki çeşitliliğine ve bol gıdaya sahip. Çiftlik gönüllü kabul ediyor. Gönüllüler için yapılan yurtların üretimi de dahil tüm mobilyaları atölyelerinde yerel malzemelerle üretiyorlar. Elektrik ve sıcak su için güneş enerjisi kullanılan çiftlikte gönüllülerle iş birliği ile marangozluk, toprak bakımı, gıda ormanı ağaçlandırması, aşı yapımı, bahçecilik, fide ve sebze üretimi, kışlık meyve sebze kurutma, reçel sos vb. çalışmaları yürütüyorlar. Bu çiftlikte telefon, müzik aleti gibi kirlilik yaratan eşyalara yer verilmiyor. Bunun yerine kendi ürettikleri aletlerle kendi müziklerini yapıyorlar.
Marmariç Ekolojik Yerleşimi
Kaynak: Marmariç Ekolojik Çiftliği
İzmir merkeze 70 km uzaklıkta Bayındır'ın Mersinli mevkinin dağlık kesiminde yer alan Marmariç Ekolojik Çiftliği birkaç ailenin kurduğu bir kollektif. Çiftlik, Permakültür esaslarına dayanan, örnek sürdürülebilir bir yerleşim kurmak ve bu süreçte kazanılan deneyimleri paylaşmayı hedefliyor. Aynı zamanda Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'nin merkezi olan çiftlikte doğa dostu tarım yöntemleri uygulanıyor aynı zamanda Enstitü tarafından düzenlenen permakültür eğitimlerine ve çeşitli konularda ekolojik yaşam eğitimlerine ev sahipliği yapıyor. Çiftlikte, alternatif enerji tipleri ve ekolojik tarım yöntemleri uygulanıyor. Taş, yığma kerpiç ve saman balyası yapıların yer aldığı çiftlikte, güneşten enerji üretimi, yağmur hasadı, çeşitli kompost ve onarıcı tarım uygulamaları yapılıyor. Çiftlikte birçok meyve türü yetiştirilmekle birlikte üzümden pekmez, zeytinden zeytinyağı ve sabun yapılıyor.
İmece Evi
Kaynak: İmece Evi
2007'de Kazdağı'nda kiralık bir alanda ekolojik kamp olarak kurulan İmece Evi önce bir çiftliğe sonra da bir öğrenme merkezine dönüşmüş. 2011 yılında İzmir-Menemen Dumanlıdağ’da bulunan arazide yaşamaya ve üretmeye devam ediyorlar. Kendi ürettikleri ve kendi gibi küçük üreticilerin ürünlerini internet sitelerinde takas ve satışını yapıyorlar. İmece Evi'nde bir süre yaşayanlar, kısa ya da uzun dönem gönüllü olarak gelenlerle ayrıca etkinliklerimize katılanlarla deneyimlerini paylaşıyorlar. Kısa süreli katılımcılar somut deneyimler olan tarım, gıda, ev, elektrik, deterjan, boya ve ihtiyaç duyduğu pek çok şeyi öğrenebilirken uzun dönem kalanlar ve her daim yaşayanlar üstlerinde zaman, gidilecek bir iş, başlarında bir patron olmamasının avantajı ile doğayı ve doğadaki aktörleri dinlemeyi, daha esnek, daha hoşgörülü olmayı deneyimliyorlar.
Sevgi Ana Çiftliği
Kaynak: Mutfakpenceremden
Çocuk doktoru Tamer Bey ve müzikolog ses eğitmeni Şadan Hanım’ın doğada yaşamak emeklilik hayaliymiş. Emekliliklerini doldurdukları gibi Urla Kuşçular'daki 5 dönümlük bir orman arazisine yerleşmişler. Arazide çoğunlukla çam ağacı ve meyve ağacı bulunuyor boş alanlara daha çok hayvanların yiyeceği otlar ekilmiş. Kendi yiyebilecekleri kadar sebzeyi sürdürdükleri tohumlardan ekiyorlar. İki kara kovan arısının bulunduğu çiftlikte ballarını, ekmeklerini, peynirlerini, yoğurtlarını kendileri yapıp tüketiyorlar. “Düzenledileri "Doğal Yaşam Atölyesi”nde doğal peynir yoğurt yapımı, keçi sütünden sabun yapımı, kuzuların yünlerinden keçe yapımı, zehirsiz bahçe bakımı ve meditatif ses çalışması atölyeleri vermekteler. Gönüllülerin kalabileceği ayrı bir oda da iki tek kişilik yatak, bahçede banyo, wc, mutfak bulunmakta.
Fadime Kaplan Zülfikargil
Kaynak: Tatuta
Foça’nın Ilıpınar köyüne 2 km mesafede olan 30 dönümlük çiftlik kızılçam ormanı, zeytinlikler ve nar bahçeleri arasında bulunuyor. Emekli öğretmen olan Fadime ve Kaplan Zülfikargil, İzmir’de 25 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1998 yılından bu yana Ilıpınar’daki çiftliklerinde yaşıyorlar. Çiftlikteki en önemli üretim organik zeytin hasadı, sofralık zeytin ve zeytinyağı olmasına karşın doğadan yana her türlü üretimi deneyerek ya da başka üreticilerden dinleyerek üretiyorlar. Böylece üzüm çekirdeği yağı, zeytinyağı sabunu, turşu, sirke, kendilerine yetecek kadar meyve, sebze üretimi ve yerli tohumların çoğaltılıp meraklılarla paylaşılması konularında da severek emek harcıyorlar. Aile, müstakil ve bölgenin doğal mimarisine göre taş ve ahşap kullanarak yaptıkları evlerinin üst katında bulunan 2 odayı gönüllüler için ayırmış.
Not: Organik çiftlikler ile ilgili detaylı bilgi için TATUTA.ORG sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İYTE Permakülür ve Ekolojik Yaşam Topluluğu
Kaynak: İYTE Permakülür ve Ekolojik Yaşam Topluluğu
Buğday Derneği' nin "Tohumlar Kampüse" projesi ile tüketimin yoğun olduğu şehirlerde tüketicinin dahil olduğu ekolojik çözümler üretilmesini, modeller yaratarak şehirde de ekolojik yaşam için duyarlılığın arttırılmasını, yerel tohumların öneminin anlaşılmasını, sağlıklı gıda üretimi ve doğa dostu bahçelerin kurulması ve bu bahçeler için sorumluluk alacak toplulukların organize olması hedefiyle kurulan İYTE Bostanı ve İYTE Permakültür ve Ekolojik Yaşam Topluluğu hedefleri arasında doğa dostu üretim pratiğini okula kazandırmak ve toprak/tohum döngüsü üzerinde bireylerin birarada iş yapmasına ve farklı bir sosyal beceri kazanmalarına ön ayak olmak, yerelde Üniversite tarafından pilot uygulaması yapılacak bu proje çevre etkisiyle Belediye ve diğer kurum ve kuruluşlara örnek oluşturmak yer alıyor.
https://www.facebook.com/iytebostani/
BİTOT
Kaynak: BITOD
Son yıllarda, yerel ve doğa dostu gıda ürünlerine aracısız erişmek için bir araya gelmiş aktivistler ile ürününü doğrudan tüketiciye satmak isteyen üreticilerin oluşturduğu bu topluluklar, gıda sisteminin ana ayaklarından biri olma çabasını sürdürüyor. Kendilerine özgü ekonomik modellerle işleyen bu topluluklar, genellikle topluluktaki tüketicilerin talebine göre ürünlerin direk üreticilerden alınması esasına dayanıyor. Tüm gıda topluluklarının ortak özelliği ise topluluk üyeleri arasındaki ilişkilerin güven temeline dayanması. BİTOT grubu, öncelikli olarak yerelde (Batı İzmir: Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe köyleri) doğa dostu yöntemlerle üretim yapan üreticilerin bulunması, desteklenmesi, topluluk destekli tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi ve doğal üretilmiş zehirsiz ürünlere ulaşılması amacıyla kurulmuştur.
https://www.facebook.com/groups/1514940988752916/
Organik çiftlikleri bisiklet ile gezen Ekolojik Bisiklet röportajımızı inceleyebilirsiniz.
https://www.otuzbeslik.com/yazilar/ekolojik-bisiklet-yolda