Karaburun Gezi Rehberi

Keşfedilmesine ramak kalmış bir yerden bahsedeceğiz bugün sizlere. Bir kere gittiğinizde sizi kendisine aşık edecek olan bu yer; Karaburun. Denizinin yeşile kaçan mavisinden mi, fok mağaralarından mı, yoksa beach club'larından mı bahsetsek... En iyisi bu sakin cennet köşe ile sizleri başbaşa bırakalım, keyifli okumalar. 

 

Karaburun Adı Nereden Geliyor?

 

Karaburun adını üzerinde yer aldığı yarımadadan almıştır.  Çok eski dönemlerde, yarımadanın adının "Capo Calaberno" olması, fonetik olarak adın buradan değişerek geldiğini düşündürmektedir. Tabii başka varsayımlar da bulunmaktadır. Bir varsayıma göre ise deniz yoluyla yarımadaya ilk varışta "Kömür Burnu" denilen mevkiin görülmesi nedeniyle, kayaların rengi esas alınarak "Karaburun" denildiği şeklindedir. Diğer bir varsayım ise eski Türk adlandırma usullerinde; kuzey yönünün "kara", güney yönünün ise "ak" olarak adlandırılması mantığına dayanmaktadır.

 

 Doğaya Armağanları 

Kaynak: unsplash

Karaburun, şifalı otlar açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Yaklaşık 67 tür şifalı ot vardır. Sütleğen, yarpız, gelincik otu, kantaron otu, kapari, kekik, kenger, sığırotu, ada soğanı, adaçayı bu tür bitkilere örneklerdir. Karaburun Yarımadası'nın en önemli tarımsal ürünleri kesme çiçekçilik, narenciye ve enginardır. Yani bu bölgede fazlasıyla nergiz, sümbül, enginar, limon ve mandalina görebilirsiniz.

 

Fok Mağaraları

Kaynak: egemak

 

Tüm dünyada sayıları 500 ve yurdumuzda ise 100 civarında kalmış olan "Akdeniz Foku (Monachus monachus)" ile gene nesli tükenmeye yüz tutmuş bulunan "Ada Martısı" Yarımada'da görülmektedir. Yarımada kıyılarında çok sayıda mağara bulunup bunların bazıları foklar tarafından doğum amacıyla da kullanılmaktadır. Tümü, çok önemli ve yoğun bir çalışma ile koruma altına alınarak nesillerinin devamı konusunda iyileştirici önlemler alınan bu hayvanların varlığı, Yarımada'nın bu açıdan önemini artırmaktadır.

 

Ulaşım

Kaynak: keşfetsek

 

Başta maalesef belirtmek istiyorum ki aracınız yoksa Karaburun'da ulaşım çok zor. Aracınız var ise bir cennet! 2018 yılında yenilenme çalışmaları yüzünden biraz inşaat alanı gibi gelebilir yollar ama seneye düzeleceğinden eminim. İzmir Yenigaraj’dan ve Fahrettin Altay’daki Üçkuyular Semt Garajı’ndan yaz aylarında yarım saat, kış aylarında ise bir saat ara ile hareket eden otobüs ve dolmuş seferleri ile ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Yaz aylarında Foça-Karaburun-Mordoğan arasında yapılan vapur seferleriyle de Foça’ya ulaşılabilir. 

 

Tarihi Yerler

 

Ayşe Kadın Camii

Kaynak: Ayhan Yörük

 

700 yıl önce Ayşe Kadın isimli bir kızın vasiyeti üzerine annesi tarafından Türkiye’de bir eşi olmayan modeli Kâbe’den getirilen bir camii yaptırılmıştır. Camii içinde 450 sene önce yapılmış ahşaptan yapılma iki buçuk metre boyundaki saat vardır ve hala çalışır vaziyettedir. 

 

İskele

 

Kaynak: Uzakdeğil.com

 

İskele Karaburun'da akşamları içeceğinizi yudumlarken oturabileceğiniz keyifli nadir yerlerden birisi hatta teki bile demek mümkün. İskelede pansiyonlar, restoranlar ve oturabileceğiniz barlar bulunmakta. Akşamları ışıklandırması ve yeni yapısıyla sizi hemen içine çekecek olan iskelede ilerleyen saatlerde gençler kayalıkların orada toplaşıp gitar çalıp şarkılar söylüyorlar. 

 

Mitolojik Değerleri

Kaynak: Uludağ sözlük

 

Mimas

Nazım Hikmet'in “Şeyh Bedrettin Destanı”nda seslendiği Karaburun’un (eski adıyla Mimas), Yunan Mitolojisinde de sıkça yer almıştır. Homeros'un ünlü eseri "Oddysea"' da Rüzgârlı Mimas (Windy Mimas) olarak geçen "Mimas Dağı", bugün Bozdağ diye adlandırdığımız dağdır. Bu dağın eskiden Mimas olarak adlandırılması, "mitolojik tanrılarla savaşan gigant'ların (devler) başında yer alan ve tanrı Zeus'u çok zorlayan Mimas isimli devin, üzerine erimiş demir, çelik ve bakır dökülerek öldürüldüğü ve bir daha uyanmamak üzere söz konusu dağların altına gömüldüğü" hikâyesine dayanmaktadır. 

 

Nergis 

Yunan mitolojisinde Narkissos adıyla sözü edilen, adını narsizme, narkoza, bir çiçek familyasına (nergisgiller) ve bir çiçeğe vermiş olan Narsis (ya da Narkissos), Klasik Mitoloji'deki bir kahramandır. Bu öyle bir hikayedir ki sizi içine çekmemesi mümkün değil. Gelin öyküye birlikte göz atalım: Narsis, ırmak ilahı Kephissos ile arındırıcı suların bekçi perisi Liriope’nin oğlu olarak doğar. Bir kâhin, ebeveynine Narsis’in dünyada, kendi yüzünü görmediği sürece yaşayacağını bildirir. Gel zaman git zaman Narsis su birikintide yansıyan yüzünü görür. Kendi yüzünü görünce kendini hayranlıkla seyre dalar ve kendisine âşık olur. Bu seyirden kendisini bir türlü alamayan Narsis gitgide hissizleşir, dünya yaşamına gözlerini yumar ve bulunduğu yere kök salarak açılmış bir çiçeğe dönüşür. Bu çiçek, güneş gibi sarı göbekli, beyaz yapraklı, çevresine güzel kokular yayan bir çiçektir. Günümüzde kendine aşık çiçek olarak da bilinmektedir. 

 

 

Yeme-İçme

Kaynak: Uğurlu Lezzetler

 

Yeme içme kısmında mutlaka denemeniz gereken geleneksel tatlardan bahsedeceğiz. Keşkek, dedesarığı ve kabak çiçeği dolması muhakkak denemeniz gerekenler arasında. Ayrıca Saip Köyü'nde Saip Kırkahvesi fazlasıyla meşhur bir yer. Özellikle yenilebilecek her şeyin reçelini yapmalarına çok şaşırdım. Dedesarığı mantı gibi gelebilir size ama yapılışı ve tadı tamamen farklı. Kabakçiçeği dolmasını denemediyseniz yiyebileceğiniz en lezzetli dolmayı yememişsiniz demektir. Merkezdeki restoranlardan ziyade köylerde ya da İskele'deki restoranlarda yemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca İskele'deki bazı restoranlarda kabak çiçeğinin içine peynir koyup kızartıyorlar. Denemek isterseniz aklınızda olsun.

 

Denize Girilecek Sahiller ve Beach Club'lar 

 

Seal Beach Club & Otel

Kaynak: Seal Beach Club

 

Seal Beach Club & Otel, tarihi Ayıbalığı Koyu Plajı'nın hemen üzerindedir. Tümü deniz manzarasına sahip olan bungalovlarında, minimum iki, maksimum dört kişi konaklayabilmektedir. Tesisin tüm alanlarında Wi-Fi erişimi ücretsizdir.Konaklama birimlerinin her birinde; özel bir teras, çalışma masası, eşya dolabı, klima, mini bar, set üstü ocak, direkt telefon ve uydu TV yer almaktadır. Odalarda bulunan özel banyolar; saç kurutma makinesi, havlu ve ücretsiz banyo malzemeleri ile donatılmıştır. Cumartesi geceleri ile DJ performansları ile eğlenceler organize edilmektedir. Tesis bünyesinde misafirlere özel ücretsiz bir otopark alanı mevcuttur. Ek ücret karşılığında çamaşırhane hizmetinden yararlanabilirsiniz. Talep doğrultusunda havalimanı transfer servisi ayarlanabilmektedir.

Konumu görmek için tıklayın!

 

İncirlikoy - Akvaryum Koyu

 

Türkiye’ni en iyi on mavi plajı arasında yer alan Akvaryum plajı adını akvaryum gibi denizin dibindeki balıkları görebilmemizden alıyor. Deniz gözlüksüz bile 10-15 metre altında bulunan rengarenk balıkları izleyebilirsiniz. Bu küçük, sevimli koy sadece 30 metre uzunluğunda. Denize girebileceğiniz alan çok büyük olmadığı için hafta içi giderseniz daha keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Burası o kadar temiz ve el değmemiş ki foklar ve yunuslar bile buraya uğramadan duramıyor. Temiz kumsalının dışında çim alanı ile birlikte Akvaryum Plajı, Karaburun'un en güzel plajlarından biri olarak öne çıkıyor. Karaburun'un İncirlikoy Mekii’nde bulunan Akvaryum Plajı, halk plajı olarak hizmet veriyor. Belediye tarafından ziyaretçiler için kafeterya, duş, soyunma kabini, tuvalet, şezlong ve şemsiye kiralama imkanı da var. Akvaryum Plajı çocuklar ve aileler için uygundur. 

Konumu görmek için tıklayın!

 

Bodrum Plajı

 

 

Şehir merkezinden 105 km mesafedeki Bodrum Koyu, mavi bayraklı bir halk plajıdır. Sezonun yoğun olduğu dönemlerde hayli kalabalık oluyor ama okullar da kapandığına göre burayı tercih edebilirsiniz. Karaburun’un en çok tercih edilen plajlarından olan Bodrum Koyunun deniz buz gibi ve tertemiz, plajı ise çakıllıdır. Belediye ücretsiz şemsiye imkanı sunmakta. Sahil boyundaki sıralı işletmelerden yeme-içme ve diğer temel ihtiyaçlarınızı karşılanabilirsiniz ama ben Paşa Cafe & Bar'ı tavsiye etmek istiyorum. Karaburun'a gerilip macera aramak istemiyorsanız burası size göre. Gündüz plaj keyfi yapıp, akşam yemek yiyip, gece de kaliteli müzik dinleyip buradan cebinizi yormadan ayrılabilirsiniz. Aile, çocuk ve gençler için uygun.  

 Konumu görmek için tıklayın!

 

Kalacak Yerleri

 

Taşada Butik Otel

Kaynak: Taşada Butik Otel

 

Taşada Butik Otel, Ege Denizi’ne açılan iskelesi, denize sıfır konumu ile Karaburun'da en çok tercih edilenler arasında. Tesise evcil hayvan kabul edilmiyor. Toplamda 20 adet odası olan otelin bahçe ve çatı katında terası bulunmaktadır. Ücretsiz açık büfe kahvaltı, ücretsiz kablosuz internet ve ücretsiz otopark hizmetleri vardır. Dilendiği taktirde gidiş-dönüş havaalanı transfer ve çamaşırhane servisleri de bulunmaktadır.

Konumu görmek için tıkla!

 

Arya Butik Otel

Kaynak: Etstur

 

Tesise evcil hayvan kabul edilmektedir. Tesisin otele ait iskele plajı ve havuzu bulunmaktadır. Otele ait tekne turlarını önerebilirim. Çamaşırhane ve kuru temizleme gibi ek olanaklara da sahip olan tesis genelinde ücretsiz Wi-Fi erişimi ve misafirlere özel bir otopark alanı da mevcuttur.

Konumu görmek için tıkla!

 

Morkoyun Bungalov ve Çadır Kamp

Kaynak: Otelz.com

 

Morkoyun Bungalow ve Çadır Kamp'da evcil hayvan kabul ediliyor. Tesiste hizmet veren açık alanların kullanımı mevsim koşullarına bağlı olarak değişiyor. Doğayla iç içe olabileceğiniz bu tesiste hafta içi 2 kişi kahvaltı dahil 200 TL'ye konaklarken hafta sonu bu fiyat 250 TL oluyor ki bana sorarsanız bu fiyatı kesinlikle hak ediyor. Nefes alabileceğiniz enfes yerlerden bir tanesi Morkoyun Bungalow ve Çadır Kampı denize ise 10 dakika yürüme mesafesinde.

Konumu görmek için tıkla!