13 Oca 2019
Gülay Güler

Mahzen & Kiler'de Mutluluk Var!

 

Mahzen & Kiler'in hikayesi, 6 yıl önce Mimar Baran Demirok ve yönetici eşi Berna Demirok'un hayalini kurdukları Güzelbahçe'ye taşınmaları ile başlıyor. Güzelbahçe'yi çok seven çift bu süreç içerisinde Güzelbahçe'nin eksikliklerini görüp "Keşke burada da olsa!" dedikleri tüm ürünleri sunan bir dükkan açmaya karar verirler ve Mahzen & Kiler'i mayıs ayında açarlar. Deniz manzaralı özel tasarım bu mekanda, dünyanın dört bir tarafından getirtilen şarküteri ürünler; leziz sandviçlere, tapas'lara ve pizzalara dönüşerek çok özel şaraplar eşliğinde servis ediliyor. Baran Bey, Mahzen & Kiler'de atölyeler, etkinlikler, tadımlar düzenleyerek buranın sosyal bir buluşma noktası olmasını çok arzuladığını belirtiyor. Şarap seven, damağına düşkün olan herkesi burada mutluluk bekliyor.

 

 

 Fotoğrafta solda Berna Demirok, sağda Baran Demirok yanyana gülümseyerek poz veriyorlar. Arka fonda ahşap kasalar içinde şarap şişeleri bulunmakta.

 

Merhabalar, önce sizleri sonra Mahzen & Kiler'i tanımak isteriz.

Mayıs ayında açıldık. Mimarım, dekorasyon ağırlıklı kurumsal bir şirketim var. Burası bir aile işletmesi. Ben, işin içerik kısmıyla ilgileniyorum. Eşim Berna, hep geminin dümenindedir. Her girişimde olduğu gibi işin idari ve finansal tarafıyla ilgileniyor. Satış kısmı ile yengem, servis ile kuzenim ilgileniyor. Buz gibi ticari bir işletme olmak istemedik. Canlı, organik bir yer olmak istedik. 

 

Mekandan bir görüntü. Duvarda dekor amaçlı kullanılan kasalar; dörtgen, ahşap bir masa; mavi, siyah sandalyeler ve ahşap bir bank görülmekte.

 

Buranın tasarımı gerçekten çok hoş. Tasarım size mi ait?

Evet, benim işim bu. Çok bilinen markaların kurumsal kişiliklerini tasarlamışımdır. Burada sofistike bir salaşlık var. Görmüş geçirmiş ama biraz serseri. Yerler beton, sokak gibi soğuk hissi veriyor. Masalarda sandalyelerde ahşabı kullanarak da ev sıcaklığını hissettirmeye çalıştık. Burası iki kısımdan oluşmakta: Kiler kısmında şarküteri ürünlerimiz sergileniyor ve onların satışını yapıyoruz. Mahzen kısmında ise şaraplarımız sergileniyor ve burada yemeklerimizi yiyoruz, keyifleniyoruz. İnsanların sosyalleşebileceği büyük alanlar olmasını istedik. Bence hoş ve sevimli oldu. Aldığımız tepkilerden de amacına ulaştığını anlıyoruz.

 

Mekanın şarküteri kısmından bir görüntü. İki cam vitrinden peynir ve şarküteri çeşitleri görülüyor. Tavana asılmış bölmelere şarap kadehleri dizilmiş. Duvar fayanslarında üç tavuk ve bir inek görseli bulunmakta.

 

Güzelbahçe’yi keşfetmeniz nasıl oldu? 

Berna ile daha çocuğumuz olmadan Güzelbahçe sokaklarında dolaşıyorduk. Paramız olmadığı halde ev fiyatlarını soruşturuyorduk. Burada hala mahallede çocuklar top oynayabiliyorlar. Çocuğumuz olursa böyle bir yerde büyümeli diye düşünüyorduk. Hayallerimiz gerçek oldu ve Alsancak’tan Güzelbahçe’ye altı yıl önce taşındık ve çok da mutlu olduk 

Güzelbahçe'de yemek kültürü maalesef sadece rakı balık üzerine. Benim şarküteriye özel bir merakım vardır. Burada iyi şarküteri ürünü satan yerler yok. Yanı başımızda Urla Bağ yolu var ama bu şarapların sunulduğu mekanlar yok. Biz de bu süreç içerisinde "Keşke Güzelbahçe’de olsa!" dediğimiz tüm ürünleri sunan bir dükkan açmaya karar verdik. 

 

Yine mekandan bir görüntü. Ahşap ve beton ağırlıklı bir tasarım mevcut. Fotoğrafta insanların mekana geldiklerinde oturabileceği küçük yuvarlak masaları ve dikdörtgen, uzun, büyük bir masayı görmekteyiz.

 

BURAYA YEDİĞİNİ İÇİTİĞİNİ ÖNEMSEYEN, FARKLILIK ARAYAN İNSANLAR GELİYOR

 

Nasıl bir müşteri profiliniz var? 

Buraya gelenlerin çoğu araştırıp geliyor. Gelen müşterilerin yüzde sekseninin bilgisi benden daha fazla diyebilirim. Şarapları, üzümleri biliyorlar. Şaraptan anlamayan müşterilerin sayısı yüzde beşi geçmez. Çoğunlukla, İstanbul'dan gelip İzmir’e yerleşenler, İzmir’de çalışıp Urla’da yaşayanlar tercih ediyor. Burası onların aradıklarını karşılıyor. Mekanımıza yediğini içtiğini önemseyen, farklılık arayanlar geliyor. Müşteri konuya ne kadar hakimse ona hizmet etmek o kadar eğlenceli oluyor.

 

 

Mekanın menüsünden çeşitli yiyeceklerin bulunduğu bir görsel.

 

GÜNÜN HER SAATİNE UYGUN BİR MENÜ GELİŞTİRDİK

 

Menünüzden bahsedebilir misiniz? 

Özellikle Urla şaraplarının daha sonra diğer şarap markalarının en özel serilerinden hazırladığımız bir seçki sunuyoruz.

Menümüzü oluştururken şarap ile ne iyi gider sorusuna cevap aradık. Önce işe şarküteri tabakları ve sandviçler hazırlayarak başladık sonra "Neden sıcak yemekler de olmasın?" dedik, pizza fırını aldık, pizza yapmaya başladık daha sonra eti ekledik. Çocuklar geliyor, makarna istiyorlar. Biz de şarabın yanında en azından bolonez soslu, deniz mahsullü spagettinin olması gerektiğini düşündük.

Aslına bakarsanız günün her saatine uygun bir menü geliştirdik.

Güne lezzetli bir kahvaltıyla başlamak için ister soğuk sandviç ister kendi oluşturacağınız kahvaltı tabağınızla hafiften zengine tüm kahvaltı seçeneklerini sunuyoruz.

 

Fotoğrafta; ahşap masanın üzerinde şarküteri ürünleri, soslar, bir kadeh şarap ve çatal bıçak görülmekte.

 

Öğlen bir kadeh içecek ve tapas, spagetti, pizza...

 

Tadımlık ürünlerin yer aldığı bir gösel.

 

Pizzalarımız, kendi fırınımızda, kendi malzemelerimiz, kendi formülümüzle kendi lezzetlerimizi yaratmak için hazırlanıyor.

 

Görselin ortasında bir dilimi kesilmiş pizza, sol üst köşesinde dilimlenmiş sarı biber, sağ üst köşesinde bir kadeh şarap ve üç adet çiğ mantar, sol alt köşesinde bir salkım cherry domates, kesilmiş dilimin üzerinde ise çatal bıçak bulunmakta.

 

Akşam yemeğinde; dana pirzola, kuzu kaburga, domuz baby back, domuz pirzolası...

 

Tahta bir sehpanın üzerinde bir kadeh kırmızı şarap, et ve sebzenin yer aldığı bir tabak mevcut. Sehpanın üzerinde "Farm to Table" ve "Farmed - market" yazmakta.

 

Buraya gelenlerin ilk olarak ne denemelerini tavsiye edersiniz?

Etli şarküteri tabağımız çok özel, dediğim gibi malzemeyi cömert kullanıyoruz. Tabak geldiğinde mutlaka müşterimiz “vov!" der. İki kişi; bir şarap ve bu tabakla çok rahat doyabilir.

 

Ahşap masanın üzerinde beyaz şarap kadehi, soslar, şarküteri ürünleri ve peynirlerle dolu bir tabak bulunmakta.

 

Nasıl bir fiyat politikanız var? 

Peynirlerimizin çoğunu ve işlenmiş etlerimizi yurt dışından getirtiyoruz. Ürünlerimizi, hassas bir çalışmayla ve en iyisini bulma endişesiyle bir araya getiriyoruz ve hala da elemeye devam ediyoruz. Fiyat - kalite dengesini hep dengede tutmaya çalışıyoruz. Buradaki ürünlerimizin hepsi çok iddialı. Bazı insanlara pahalı gelebilir ama kaliteli ürün gamını ucuza satıyoruz. Kar marjlarımız oldukça düşük. Yüz liralık Kars gravyeri satıyoruz ama yirmi liralık peynir satmıyoruz. Servis ettiğimiz yemeklerde de hep sattığımız ürünleri kullanıyoruz. Bir şef değil de mimar olmamın eksikliğini kaliteli ürünlerimizi cömertçe kullanarak kapatıyorum. 

 

BURANIN SOSYAL BULUŞMA NOKTASI OLMASINI İSTİYORUZ 

 

Burada etkinlikler düzenliyor musunuz? 

Evet, yavaş yavaş başladık. Buranın atölyelerle, etkinliklerle, tadımlarla dolu sosyal bir buluşma noktası olmasını çok istiyorum.

 

 

Bu bir afiş. Üzerinde Mahzen ve Kiler'de her Çarşamba ve Cuma 20.00'da Moein ile Jazz Gecesi yazıyor. Kadeh şarap artı peynir tabağının 35 TL olduğu belirtiliyor. Adres ve iletişim bilgisi paylaşılmış.

 

Arkadaşımız Moein her Çarşamba ve her Cuma saksafonu ile geliyor, burada klasik caz çalıyor.

Tadım ve yemek eşleştirmeleri yapıyoruz. Bugüne kadar üç eşleştirmemiz oldu. Bunların ilkinde Türk peynirleri ile şarap, ikincisinde suşi ile şarap, üçüncüsünde tapas ile şarap eşleştirildi. Yakında bira tadımımız olacak. Burada bir imza gününüz oldu, daha da olmasını planlıyoruz.

Atölyelerimiz daha başlamadı ama suşi, evde bira yapımı gibi farklı ilgi alanlarına da odaklanmak istiyoruz. Çok yerimiz olmasa da küçük sergiler yapmayı da planlıyoruz.