Datça Gezi Rehberi

Ege ve Akdeniz’i buluşturan kıyıları, şifalı otları, çam ormanları, lacivert renkli koyları, oksijen deposu havası, yüzlerce yıllık zeytin ve badem ağaçları, begonvil ve hanımeli kokan sokakları, her mevsim doğanın sunduğu sürprizleriyle Datça, Türkiye'nin en huzurlu tatil noktalarından biri. “Tanrı, insanın uzun ömürlü olmasını isterse onu Datça’ya bırakır” demiş ünlü tarihçi Strabon. Datça’da gezilmesi gereken en güzel noktaları yazdık.

Dikili Gezi Rehberi

Antik kentleri, mitolojik efsanelerden adını alan doğal güzellikleri, binlerce yıllık geçmişi içinde barındıran tarihiyle Ege Denizi’nin mavi sularının sarmaladığı Dikili gezilecek köyler, yüzülecek koylar ve tarihi yerlerle dolu.

Gökçeada Gezi Rehberi

Muhteşem köyleri, akvaryum gibi berrak bir suya sahip olan koyları, çeşmelerden akan memba suları, tarihi yapıları ile Türkiye'nin en güzel adalarından biri kuşkusuz Gökçeada. Adanın doğal yapıları, anıt niteliğindeki yaşlı çınar ağaçları, doğal güzellikleri, sakinliği, eşsiz günbatımları, meyhaneleri ve sualtı zenginlikleri ziyaretçilerini büyülüyor. Gökçeada'nın gezilecek en güzel noktalarını derledik.

Bozcaada Gezi Rehberi

Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Bozcaada'nın tarihi MÖ 3000 yıllarına dayanıyor. Enfes şarapları, üzümlerin hikayelerini öğreneceğiniz fabrikaları, yüzlerce yıldan günümüze ulaşmış tarihi yapıları, estetik mimarileriyle göz dolduran taş evleri, ferah sokakları, altın sarısı kumlarla kaplı plajları, tertemiz denizi, rüzgar gülleri, buz mavisi gözleriyle meşhur Tenedos Kargaları ve doğal yiyecekleri ile Bozcaada, zamanın durmasını isteyeceğiniz adalardan biri. Bozcaada'da gezilecek tarihi yerleri, denize girilecek koy ve plajları, en güzel manzara izlenebilecek noktaları yazdık.

Ayvalık Gezi Rehberi

Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Ayvalık, Antik Çağ'da ayva anlamına gelen "Kidonia" adıyla anılmaktaydı. Ayvalık tarihi yapıları, berrak denizi, yüzlerce yıllık tarihi, taş evleri, mavi bayraklı plajları, yemyeşil ormanları, müzeleri ile ülkemizin en önemli turizm noktalarından biri. Ayvalık Belediyesi Zeytin Müzesi'nde zeytinin tarihinin izlerini sürebilir, Şeytan Sofrası'nda gün doğuşunu ve batımını izleyebilir, Kozak Yaylası'nda yeşile doyabilirsiniz. Ayvalık'a gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerleri yazdık.

Tire Gezi Rehberi

Güzelliği ve bereketli toprakları ile bilinen Tire, tarihi dokusu ve yapıları ile Ege’nin eşsiz bölgelerinden biri konumunda. Birçok topluluğa ev sahipliği yapan Tire kültürel anlamda da oldukça zengin. Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde "Şehri Muazzam" diye tabir ettiği Tire’de mutlaka görmeniz gereken yerleri listeledik. İzmir Otogarı ve Gaziemir’den Tire’ye otobüs seferleri düzenleniyor. Tire’ye trenle de gitmek mümkün. Gün içinde Basmane Tren Garı’ndan düzenlenen seferler ile Tire’ye ulaşabilirsiniz.

İzmir'de Manzara İzlenebilecek Yerler

İzmir’de manzara izlenebilecek pek çok güzel yer mevcut. Manzara izlenecek yerlere ulaşmak için kimi zaman dağa tırmanacak kimi zaman doğanın içine karışacaksınız. İyi seyirler, yıldızlı gökyüzünüz bol olsun.

Basmane Gezi Rehberi

Basmane neresidir? Sınırları nerede başlar nerede biter? Kent gözlemcisi ve yazar Orhan Beşikçi,Basmaneadlı kitabında bu soruya şöyle cevap veriyor: “Dokuz Eylül Fuar kapısında durun,yüzünüzü güneyeKadifekale’yedoğru çevirin. Sol kolunuzu Kervan Köprüsü’nü, sağ kolunuzu Çankaya’yı alacak şekilde kucaklayın. Kucakladığınız yerlerBasmane’dir.” EskidenÇorakkapıCamiisinedeniyleÇorakkapıMahallesi denilen, Konak’ın bir ilçesi olanBasmane, 1800’lü yıllardan sonra basma atölyelerinin, fabrikalarının merkezi haline geldi.İzmir’in misafirhanesi olarak da bilinen bu semt, ünlü şairlerin de şiirlerindekendine yer bulmuştur. Örneğin Atilla İlhan, Gaziler Caddesi şiirinde şöyle bahseder: Basmane’deGaziler Caddesi’ne Küçük bir yağmur götürdüm Siz böyle akşamüstü görmediniz Pek çok değerli kişi ve sanatçı da bu semtten gelip geçmiştir. Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesiUşakizadeSadık Bey’in evi buradaydı. Gönül Yazar’ın doğduğu ev ise 1270 numaralarısokaktaydı. Ünlü besteci RakımElkutlu’nunda yaşadığı ve hayata gözlerini kapadığı ev yineBasmane’deydi.Basmane’de, şehrin bir başka yüzüyle ve tarih kokan sokaklarıyla evleriylekarşılaşırsınız. Mutlaka gidip görülmesi gereken bir yer olan Basmane'nin ziyaret edebileceğiniz yerlerini listeledik.

İzmir Gezi Rehberi

Binlerce yıllık tarihi, dünyaca ünlü plajları, antik kentleri, kültür sanat faaliyetleri, her sene düzenlenen fuarı ile dört mevsim canlı olan bir liman kenti İzmir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan bu modern sahil kenti doğası, tarihi yapıları, kendine has alışkanlıkları, ritüelleri, samimi insanlarıyla meşhur. İzmir'de canınız sıkıldığında bisikletinize atlayarak veya adımlarınızla şehrin haritasını çıkarabilir, sahilde günbatımına karşı kahvenizi içebilirsiniz. Bahar aylarında Urla'ya, Karaburun'a ya da Çeşme'ye gidip deniz ve güneşle haşır neşir olabilir, geçmişe doğru bir yoculuk yapmak isterseniz antik kentlerin yolunu tutabilirsiniz.

İzmir'in Karanlık Rotaları: Karaburun - 1

Şehirlerimizin sadece güzelliklerini, kahramanlıklarını anlatma, onu cicili bicili paketleyip sunma meylindeyiz. Tıpkı kendi hayatlarımızı sunarken yaptığımız gibi. Oysa izin versek şehirlerimiz acı hikayelerini de anlatsa; İzmir anlatsa, anlattıkça affetse, hem kendini hem ona yapılanları… 1923-1924 Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, sadece zorunlu göçe maruz kalan binlerce insan için değil, kalıtsal yolla sonraki nesillere de aktarılan onarılmaz bir travma. Böylesine büyük bir acının birinci dereceden muhattabı olan İzmir’de konunun senede bir kez mübadil derneklerince düzenlenen -değerli bulmakla beraber gerekli derinlikten yoksun olduğunu düşündüğüm- anma törenleri ve terkedilmiş Rum köylerini barındıran şirin Ege kasabalarındaki eğlence mekanlarında uzo içip, sirtaki yaparak dostluk mesajları verildiğinin sanılmasından ibaret olması üzücü geliyor bana. Bu konunun izlerinin çok iyi sürülmesi, o büyük acının anısının kent belleğinde hak ettiği yeri bulması gerekiyor. Biz de İzmir’in trajedi haritasını oluşturma projemiz kapsamında bana göre mübadele izlerinin en iyi sürülebildiği yer olan Karaburun’da araştırmalar yapıyor, rotalar oluşturuyoruz. Bu yazıda bu rotaların bir bölümünü paylaşmak istedik.

Yunan Adaları Gezi Rehberi

Dünyaca ünlü Yunan Adaları'na yeşil pasaportumuz ya da çok girişli Shengen vizemiz olmasa da kapı vizesi uygulamasıyla gidebiliyoruz.Yunanistan kapı vizesi uygulaması bize en yakın altı adayı içeriyor. Bu adalar Samos, Rodos, Midilli, Sakız, Kos ve Meis. Bu vize ile adalarda en fazla 15 gün kalabiliyoruz. Bu altı adadan birine geldikten sonra diğer Yunan Adaları’na geçiş yapabiliyoruz. Kapı vizesi için Bodrum, Dikili, Foça, Marmaris, Fethiye, Ayvalık, Çeşme, Kuşadası ve Kaş'ta faaliyet gösteren seyahat acentelerine dört gün öncesinden başvurmak yeterli. Kapı vizesine başvurmak için neler gerekli öğrenmek için tıklayın! [http://www.yunanistankonsoloslugu.com/yunanistan-kapi-vizesi] Hangi adaya nereden, hangi feribot seferi kalkıyor sorgulamak için de https://feribotlines.com/ [https://feribotlines.com/]'u ziyaret edin. Adaların el değmemiş doğasını ve köklü tarihini keşfetmek, berrak denizlerinde serinlemek, servet ödemeden deniz kıyısında kurutulmuş ahtapot, taze kalamar, lezzetli Yunan mezeleri ve uzo eşliğinde gün batımının keyfini sürmek bir feribot mesafenizde. Rehberimizde kapı vizesiyle gidebileceğiniz adaların tarihini, gezilesi yerlerini, meşhur lezzetlerini anlatıyoruz.

İzmir’in Esrarengiz Hafızası: Urla Karantina Adası

Urla-İskele sahil şeridi boyunca denize hangi noktadan, hangi duygu haliyle bakarsanız bakın o etkileyici panorama içinde ilk dikkatinizi çeken şey Karantina Adası olur. Yıllar önce buraya ilk geldiğimde bir Urlalı olan eşime oraya neden Karantina Adası dendiğini sorduğumda ‘’Eskiden vebalılar orada tutulurmuş. Çocukken çok korkardık. Büyükler orada ölenlerin yakılıp sabun yapıldığını filan anlatırdı. Urla’nın tuhaf damarı çok beslenmiştir bu adadan. Çocuğa laf dinletmek için korkutucu hikaye arayan ebeveynlerin ya da sırf eğlence olsun diye arkadaş meclislerinde fantastik hikaye anlatmaya bayılanların hayal güçlerini besleyen...’’ O bunları anlatırken, yıllar sonra İzmir’in karanlık, trajik hikayelerini araştırmaya karar vereceğimden, Karantina Adasında bir belgesel çekmek için onun ilginç hikayelerine derinlemesine nüfuz edeceğimden henüz haberim yoktu.