07 Ağu 2019
Zeynep Öztürk

Alaçatı Gezi Rehberi

Alaçatı'da hangi plajlarda serinlesek, hangi lezzetleri denesek, nerelere gitsek, nerede kalsak diye düşünüp duruyor musunuz? O zaman bu rehber tam size göre! Keyifli okumalar. 

Ulaşım

Alaçatı İzmir’den yaklaşık 70 km uzaklıkta ve 1 saatte Adnan Menderes Havaalanı'ndan Alaçatı'ya varabiliyorsunuz. Kendi aracınız yoksa metro ile Fahrettin Altay'da inip Alaçatı otobüslerine binebilirsiniz. Şu sıralar yeni alışveriş merkezi yapıldığı için metrodan indikten sonra dolmuşlara 3 dakika yürümeniz gerekiyor. 2019 yılı İzmir - Alaçatı bilet ücretleri 20 TL. Alaçatı’ya geldikten sonrası zaten kolay, Alaçatı içinde yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Plajlara da otobüsle gidebilirsiniz. Dilerseniz Alaçatı içerisinde bisiklet de kiralayabilirsiniz.

Nerede denize girilir

Alaçatı çevresindeki sahilleri de listeye ekledik. Toplu taşıma ile kısa sürede çevre sahilleri de keşfedebilirsiniz.

 

1- Ilıca Halk Plajı

Çeşme’nin en güzel ve en ünlü plajı Ilıca Halk Plajı'dır. Sheraton Otel’in hemen yanında bulunan Ilıca Plajı tertemiz denizi, ince bembeyaz kumsalıyla ününü yurt dışına taşımıştır. Mavi yeşil renklerinin en güzel tonlarına sahip olan deniz, çoğu zaman dalgalı ama dalgalarla oynamak da bir o kadar eğlenceli oluyor. Plajda soyunma kabinleri, şezlong ve diğer plaj hizmetleri bulunmakta. İstersen kendi şemsiyeni de getirebilirsiniz. Gölgelik alan hiç yok. Güneş kreminizi sakın unutmayın.

 

2- Delikli Koy

Alaçatı ve Ovacık arasında bulunan Delikli Koy, doğallığıyla en popüler plajlardan biri haline geldi. Koy, ismini dalgaların oluşturduğu dar delikten alıyor. Denizi durgun, suyu ılık, tuzluluk oranı yüksek. Deniz kokar mı demeyin, burası muhteşem kokuyor. Ayrıca beyaz kayaların oluşturduğu katmanlar harika bir manzara yaratıyor. Delikli Koy el değmemiş tamamen bakir bir koy. Koyda kamp kurabilirsiniz ama çok iyi hazırlık yapmanızı öneririm çünkü burada herhangi bir işletme bulunmuyor. Yiyeceklerinizi içeceklerinizi, varsa sandalye ve şemsiyenizi almayı unutmayın. Gölgelik alan yok denilecek kadar az.

 

3- Boyalık Plajı

Ilıca ile Çeşme arasında bulunan Boyalık Plajı, sakinliğiyle ve turkuaz renkli muhteşem deniziyle ziyaretçilerini büyülüyor. Deniz o kadar berrak ki balıkların size nasıl eşlik ettiğini izleyebilirsiniz. Denizi oldukça sığ olduğundan çocuklu aileler için uygun. 4 kilometrelik Boyalık Plajı'nın bir kısmında halk plajı, diğer kısmında oteller ve işletmeler bulunmakta. Her bütçeye uygun seçenekleri barından Boyalık'ta ister ücretsiz takılabilir ister plajda bulunan işletmelerden birisini tercih edebilirsiniz. Kafa dinlemek istiyorsanız müziksiz plajları ile Boyalık sizin için mükemmel bir tercih olacak.

 

4- Yıldıburnu

Ilıca’ya ismini veren sıcak su kaynağının bulunduğu Yıldızburnu, Ilıca Plajı‘na çok yakın. Sıcak su kaynağının çıktığı yerler her zaman kalabalık oluyor. Çevrede işletme bulunmuyor. Tedarikli gelmenizde fayda var. Deniz sığ olduğundan çocuklar için uygun. Sıcak su keyfi yaşamak istiyorsanız burası tam size göre.

 

5- Pırlanta Plajı

Çeşme merkeze 10 km mesafede, Çiftlikköy mevkiinde bulunan Pırlanta Plajı, pırlanta gibi parlayan kumsala sahip. Denizi tertemiz, ılık ve sığ oluşuyla çocuklu aileler için ideal. Rüzgarıyla meşhur olan plajın bir bölümü kite sörf için ayrılmış, bir bölümünde uygun fiyata şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz bir işletme, bir bölümünde de halk plajı bulunmakta. Halk plajını kullanmak isterseniz Pırlanta Plajı'nda gölgelik alan yok, dolayısıyla şemsiyenizi ve güneş kreminizi unutmayın!

 

 

 

Tatmanız gereken lezzetler

Bici Bici - Sokak Lezzeti

Daha önce hiç Bici Bici diye bir tatlı ismi duydunuz mu? Duymadıysanız Hacımemiş'in taşlı otantik sokaklarında sizi bekleyen Bici Bici seyyar tezgahını görürseniz denemekten çekinmeyin. 

Biz Bici Bici seyyar tezgahını görünce önce ne olduğunu anlamaya çalıştık çünkü bir amca tezgah başında buz rendeliyordu. Usulca yaklaştık sorduk ¨Amca, bu nedir, nasıl bir tatlıdır?¨ ve öğrendik ki tabağın altına dilim dilim kesilmiş su muhallebisi koyuluyormuş; üzerine gül şerbeti ve buz rendesi ve tekrar gül şerbeti. Şerbet gibi bir şey dökülünce çok tatlı olacak diye korktuk ama Çeşme'de ayak üstü yiyebileceğiniz en hafif tatlı olacak. Hemen not aldık ve sizlerle paylaşmak istedik. Tabağınızdakileri yedikten sonra da suyunu içmeyi unutmayın çünkü o kısım bal üzerindeki kaymak kadar tatlı.

 

Da Franco Gelato - Dondurma

Gerçek İtalyan dondurması tatmaya hazır mısınız? Daha önce röportajını yayınladığımız Da Franco Gelato dondurmalarında hiçbir aroma kullanılmıyor, o yüzden olgunlaşmış ve aromasını tam verecek meyveyi beklemeniz gerekiyor. Meyvelerin hepsi de sorbe yani süt değil su ile yapılıyor. Çikolatalar İtalya’dan geliyor. Instagram dünyasında da makarna şeklindeki dondurmasıyla fazlasıyla kendisinden söz ettiriyor. Şimdiden afiyet olsun. 

Röportajı okumak için tıkla!

 

Kahvemin Tadı - Kahve

Şirin mi şirin, lezzetli mi lezzetli. Hacımemiş’in muhteşem ambiyansıyla büyülenmiş minik bir yer.

 

Kız Kıza - Meyhane

Çeşme'de rakı balık yapmadan dönmek olmaz. Son dönemlerin yeni gözdesi Kız Kıza yarattığı atmosfer ile size unutulmaz bir akşam yaşatacak.

 

Lokmarto - Lokma

Son dönemlerde neredeyse adım başı rastladığımız lokmacılar bir dönemin kahvecilerini hatırlatsa da bize, öyle yerler var ki görünce büyüleniyorsunuz, lezzetini tadınca nirvanaya ulaşıyorsunuz. Tatlı sevenler için bir porsiyonu bile yeterince doyurucu olan Lokmarto, sarı konsepti ile içinizde samimiyet duygusunu uyandıracak. Hacımemiş'te yer alan Lokmarto, gerçek Belçika çikolatası ve lokmalarının dolgunluğu ile damağınızda eşsiz bir lezzet bırakacak.

Nerede kalmalı

1-Hosca'kal

Alaçatı Hacımemiş sokaklarında 10 kişiden 7'sinin fotoğraf çekildiği Hosca'kal, konseptiyle sizi etkilemek için bekliyor. Hem meyhane hem butik otel olan tesis, akşamları 80'ler-90'lar dj performansı ile sizleri eğlence dolu dakikalara davet ediyor. E ben yukarıda uyurken aşağıdan müzik sesi mi gelecek? Ben sessizlik istiyorum" derseniz üzülmeyin otel kısmına ses gelmiyor. 

 

2- Viento Alaçatı Hotel

Viento Alaçatı merkezde olup, Ilıca Plajı'na 3 km, Alaçatı Port’a 5 km, Ayayorgi Koyu'na 9 km ve Çeşme şehir merkezine 4 km uzaklıkta mükemmel bir lokasyonda yer almakta. Minibüs, otobüs ve taksiyle de ulaşım sağlama imkanınız var. Açık havuz, gün boyu Alaçatı güneşini gören bir mimari ile tasarlanmış ayrıca çevredeki plajlara ücretli shuttle hizmeti bulunmakta. Yastık menüsü, VIP havaalanı transferi, 24.00'e kadar oda servisi, günlük gazete, otopark, 24 saat resepsiyon hizmeti bonuslar arasında. 20 adet odası olan otel Çeşme'nin vazgeçilmezlerinden. Evcil hayvan kabul edilmemekte.

 

3- Alaçatı Eski Ev Hotel

Orijinal ihtişamını korumak için yenilenmiş tarihi bir taş evde hizmet veren Alaçatı Eski Ev Hotel, Alaçatı'da merkezi bir konumda yer almakta. Otelin avlusunda çiçekler, bir gölet ve rahat divanlar var. Otelin tüm alanlarında ücretsiz Wi-Fi hizmeti bulunmakta. Hotel Alaçatı Eski Ev'in mavi ve beyaz renklerde dekore edilmiş klimalı odalarında düz ekran uydu TV ve alkolsüz içeceklerle doldurulmuş bir mini bar bulunmakta. Sigara içilmeyen oda seçeneği de mevcut, ücretsiz otopark servisi de. Giriş katında yer alan birimler avluya doğrudan erişime, üst katlarda bulunan birimler ise ortak balkona sahip. Birimlerin tümü, bahçe ve şehir manzaralı. Evcil hayvan kabul edilmemekte.

 

4- Windtown Deluxe Alaçatı

Alaçatı Sörf Plajı'na 3,9 km, Erythrai Antik Kenti'ne 4,1 km uzaklıktaki Windtown Deluxe Alaçatı'da toplamda 9 adet oda, açık havuz, ücretsiz Wİ-Fİ ve otopark hizmeti bulunmaktadır. Balayı çiftlerine özel çiçeklerle süslenmiş odanın içinde jakuzi bulunmakta ve özel şarap ikramı, oda süslemesi, meyve tabağı, odaya kahvaltı servisi gibi hizmetler sunulmaktadır. Evcil hayvan kabul edilmemektedir.

 

5- Evliyagil Hotel by Katre

Alaçatı'nın tam kalbinde ama sakin bir köşesinde yer alan avlulu ve taş bir bina olan Evliyagil Otel, adını önemli edebiyatçılarımız Necdet Evliyagil’den almıştır. Ücretsiz tam kahvaltı, kablosuz internet ve otopark hizmeti vardır. Butik otelde toplam 10 oda ve odalarda klima bulunmaktadır. Açık havuzu da bulunan otelin, 24 saat havaalanı servisi ve ücretsiz otoparkı bulunmakta. Müşterileri tarafından çok beğenilen kahvaltıda ev yapımı şekersiz reçeller sizleri bekliyor. Otele evcil hayvan kabul edilmektedir.

Görmeniz gereken yerler

1- Değirmenler

Tarihi yapı olarak adlandırılan Değirmen'de, Alaçatı'yı iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Her gidenin mutlaka fotoğraf çekildiği 1850 yıllarından kalma taş yel değirmenleri, büyüklükleri birbirinden farklı dört tane küçük bir tepenin üzerinde kurulmuş. Gün batımı izlemek için ideal bir yer.

 

2- Alaçatı Liman

Yat limanı sadece yat sahipleri için önemli değil. "Yatım yoksa limanda ne yapabilirim ki" demeyin. Özellikle akşamları hareketlenen liman çevresinde kendinize uygun bir yer muhakkak bulacaksınız. Ayrıca Port Alaçatı projesi kapsamında bugünlerde limana büyük ilgi var.

 

3- Alaçatı Pazarı

Her cumartesi kurulan pazarda doğal ürünler kokusuyla ve görüntüsüyle sizi mest edecek. Dalından kopup gelen domateslerden el yapımı kolyelere birçok çeşit bulunmakta. 

 

4- Alaçatı Cami

Caminin içinde kilise var desek inanır mıydınız? O zaman inanmanın vakti geldi. Cumhuriyetin ilanından sonra Alaçatı'daki Müslüman nüfusun artmasıyla kilise camiye dönüştürülmüş. Camiye dönüştürülen yapı içerisinde orada yaşayan Hristiyanlar için bir adet şapel bırakılmış. Şapel, camiye girdiğinizde karşınızda olan perdenin hemen arkasında.

Nerede sörf yapmalı

1- Alaçatı Surf Paradise Club

Rüzgar sörfü alanında dünya sıralamasında ilk 5, Avrupa sıralamasında ilk 3’te olan ASPC, 1995 yılında kurulmuş. ASPC Sörf Okulu, bir sörf okulu olmanın ötesinde, outdoor bir spor merkezi. Ayrıca koyun ilk ve en büyük aktivite alanına sahip tek merkezi. VDWS ve Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) üyesi olan ASPC Sörf Okulu'nu daha önceden yazmıştık.

Röportajı okumak için tıkla!

 

2- Çağla Kubat Windsurf Academy

Çağla Kubat Windsurf Academy’de, sörfü Türkiye'ye sevdiren Çağla Kubat, eşi Jimmy Diaz ve profesyonel eğitmen kadrosu ile her seviyede sörf tutkunlarına eğitimler veriyor. Çocuğunuz için bir eğitim düşünüyorsanız burada yazları çocuklar için kamplar düzenleniyor. "Bir de burada da sörf yapayım, rüzgarı iyi diye duydum." diyorsanız, okul kiralama ve depo hizmeti de veriyor. 


Çağla Kubat Windsurf Academy'i daha yakından incelemek istersen röportajımızı okuyabilirsin. 

 

3- Bu Bi Surf Okulu

Alaçatı’nın Yumru koyunda bulunan Bu Biwindsurf ve kitesurf öğrenmek isteyen her yaştan spor tutkununu ağırlıyor. Koyun üç tarafı çevrili olduğundan çok güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca okuldan ekipman kiralayabiliyorsunuz.

 

4- Bora Kozanoğlu Surf Center

Rüzgar sörfü dünya şampiyonu Bora Kozanoğlu Alaçatı’da kendi gibi şampiyonlar yetiştiriyor. Okulda her seviye için paket uygulamalar bulunuyor. 10 saatlik başlangıç programı sonunda Alaçatı’da sörf yapar duruma gelebiliyorsunuz. Ayrıca ekipman kiralayabilir, Bora Kozanoğlu ile bir kahve içebilirsiniz.  

Bora Kozanoğlu Surf Center'ı daha yakından incelemek isterseniz röportajımızı okuyabilirsin. 

 

5- Alaçatı Active Surf Point

Alaçatı Active Surf Point’de profesyonel windsurf ve kitesurf ekipmanlarını uygun fiyata kiralayabilirsiniz. 15 yıllık deneyimli eğitmenler, her seviyede eğitim vermekteler. Çocuklar için yaz kampı da bulunuyor.