09 Kas 2019
Gülay Güler

Özbek Gezi Rehberi

Şehir sizi bastıysa, hafta sonu için huzurlu bir tatil düşlüyorsanız Urla’ya 9 km uzaklıktaki Özbek Köyü keşfedilmeyi bekleyen bir cennet.

 

Yaklaşık bin yıllık bu şirin köyün tarihi yerlerini ziyaret edebilir, meşhur lezzetlerini keşfedebilir, köyün kadınları tarafından meydanda kurulan organik pazardan alışveriş yapabilir, Akkum sahilinde muhteşem bir gün batımı izleyip gezinizi tamamlayabilirsiniz.

1950 yılında Urla hükümet konağında çıkan yangında bütün belgeler yandığı için köyün tarihi hakkında yazılı belgeler yok olmuş. Söylencesel bilgiler Özbek Köyü tarihinin 1.000 yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Köydeki hamam, köprü bu bilgileri doğrular niteliktedir.

 

Bir rivayete göre ise Oğuz boylarından Çaka Bey bu köyü kurmuş. Veba salgını olunca Özbek köylülerinin ataları da sahile yakın bir vadi olan Yuvaca’dan şimdiki yerlerine taşınmışlar. Çaka Bey’in keşif için yolladığı komutanın adı Uzbek'miş. Köyün adı Uzbek’ten zamanla Özbek olmuş.

 

Diğer bir rivayete göre köy, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi'nde Özbekistan'dan gelen bir aşiret tarafından kurulmuş ve adını buradan almış.

 

Özbek’in tarihi yapıları arasında tarihi cami ve yanında bulunan anıt selvi, çeşme, hamam ve taş köprü bulunuyor. Bunların dışında Rumlar’dan kalma harabe durumda birkaç taş ev de bulunmakta.


Özbek Taş Köprü
Köy meydanın biraz ilerisinde geç dönem Osmanlı eseri taş köprü bulunuyor. Bu köprü 2017 yılında restore edilmiş. Eskiden köprünün bir tarafında Rumlar diğer tarafında Türkler yaşıyormuş.


Özbek Hamamı
Köy meydanı yakınında bulunan hamam, yerleşim alanının en eski yapılarından. Artık kullanılmayan hamamın girişinde soğukluk bölümü, arkada iki yıkanma bölümü ile ikişer kurna ve yıkılmış bir halvet odası bulunur. Köylülerin söylediklerine göre tarihi hamam eskiden sazlı sözlü gelin hamamları için kullanılıyormuş. Köyde yeniden hamamın restore edilip işletmeye açılacağı konuşuluyor.


Anıt Selvi
Özbek Köyü Camisi avlusundaki servinin 100 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Bu selvi Urla’nın anıtsal nitelikli ağaçlarından biri.

Nerede yemeli?

Özbek Taş Kahve

Köy meydanında bulunan Taş Kahve, yöresel yemekleriyle ve doğal kahvaltısıyla meşhur. 1928 yılından beri kahve olarak kullanılan bina tarihi özelliğe sahip ve orijinal hali korunarak restore edilmiş. Sıcacık bir aile işletmesi olan Taş Kahve tamamen hayvan dostu. Bir kedi ve bir köpekleri olan işletmeye rahat rahat kendi dostlarınızı da getirebilirsiniz.

Akın'ın Yeri

1970’ten beri açık olan Akın'ın Yeri, her mevsim başka lezzetlerle balıkseverleri ağırlıyor. Akın'ın Yeri'ne girer girmez sizi balık tezgahı karşılıyor. Tezgah öyle zengin ve taze ki yiyebileceğinizden fazlasını sipariş etmeniz kuvvetle muhtemel. Balıklarınız pişerken mezeler geliyor. Otlar ve yeşillikler oldukça taze. Radika, turp otu, rezene, kuzukulağı, yerelmalı süzme yoğurt, ahtapotlu şevketlibostan, Atatürk meze ve Akın meze oldukça tatmin edici. Buranın kabuklularının meşhur olduğunu da belirtmeliyim. Sardalye şiş, kalamar, jumbo karides... Ara sıcaklar iştah açıyor. Ardından hemen denizden çıkarılmış, tercih ettiğiniz balıklar geliyor masaya. Barbun, çipura...  Tatlı olarak balbademi yemezseniz çok üzülürsünüz. Organik ürünlerle yapılan mezeleri ve taptaze balıkları tadarken huzur dolu dost sohbetleri gerçekleştirebileceğiniz bir yer Akın'ın Yeri.

Özbek Keşkek Evi

Yıllardır kalitesinden ödün vermeden hizmet veren Özbek Keşkek Evi’nde her şey çok taze ve çok lezzetli. Bu şirin aile işletmesinin odun ateşinde pişen keşkeklerini, zeytinyağlı yemeklerini, böreklerini ve kahvaltısını mutlaka denemelisiniz. İşletme aynı zamanda bisiklet dostu.

Feronia Kahvaltı Bahçesi

8000 metre üzerine kurulu olan Feronia’nın şelale manzaralı, çimlerle kaplı bahçesinde güne harika kahvaltı seçenekleriyle başlayabilir ve mangal keyfiyle devam edebilirsiniz.

Nerede denize girmeli?

Tarım Bakanlığı Kampı Urla

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kampı, Özbek bir buruna sahip ve her iki tarafından denize girilmekte. Girişte çok cüzi bir ücret alınıyor ama sezlong parası alınmıyor. Yemekler de bir o kadar uygun. Denizi sığ ama cam gibi. Tesisin tam tersi yönünde çardaklarda manzara izlemek bir o kadar keyifli.

Özbek - Aydilek Koyu

Aydilek Koyu'nda denize, havuza girer gibi merdivenle giriyorsunuz. Buranın denizi gerçekten çok temiz ve ılık. Gelirken deniz ayakkabılarınızı getirin, hiç olmadı terlik ile girin sonra pişman olmayın zira denizkestaneleri var. Burada tesis bulunmamakta. Sandalyenizi, içkinizi, yemeğinizi mümkünse şemsiyenizi getirin çünkü gölgelik alan bulunmuyor. Koya girerken sol tarafta kocaman bir ağaç var ancak çok erken gelip yer tutmanız lazım. Ortam keyifli, aileler, gençler bir arada. Herkes kendi halinde. 

Özbek Akkum Plajı

Akkum Plajı'nda boydan boya kafeler, restoranlar sıralanmış. Bu işletmelerin deniz kenarına gölgelikleri ve masaları bulunmakta. Bütün gün bu işletmelerin önünden denize girebilir ya da kendi imkanlarınızla plajdan ücretsiz bir şekilde faydalanabilirsiniz. 

Nerede kalmalı?

Dört Mevsim Saklı Cennet

Dört Mevsim Saklı Cennet'in huzurlu ortamında, sessiz, sakin otel, bungalov ya da kamp keyfi geçirebilirsiniz. Tesiste sadece yaz aylarında kullanıma açık olan iki adet büyük havuz ve bir adet çocuk havuzu bulunmakta. Tesisin suni gölü bulunmakta zamanınızı balık tutarak geçirebilir, orman içerisinde uzun yürüyüşler yaparak doğanın keyfini çıkarabilir, spor salonundan faydalanabilirsiniz. Ayrıca ATV turlarına, tekne turlarına veya paintball aktivitelerine katılabilirsiniz. Açık büfe restorana sahip olan 4 Mevsim Saklı Cennet Tatil Merkezi'nde çocuk menüsü ve isteğe bağlı özel diyet menü bulunmakta. 

Nesi meşhur?

Özbek, mantısı ve keşkeğinin dışında salyangoz yemeği ile de meşhur. İlk yağmurla birlikte bütün köylü salyangozları topluyor. Yıkadıktan sonra kaynatılıyor. Acılı yahni gibi biberli soğanlı yapılıyor. Protein bakımından zengin salyangoz yemeğini Taş Kahve ve Özbek Keşkek Evi’de deneyebilirsiniz.

 

Köy meydanında organik pazar kuruluyor. Burada köyün kadınları kendi ürettikleri ürünleri sergiliyorlar. Ev yapımı ekmekler, tarhanalar, erişteler, katmerler, sigara börekleri, reçeller, turşular, salçalar, zeytinyağlar; köylü kadınların elleriyle topladıkları dağ kekiği, adaçayı, şevketi bostan, ebegümeci, ısırgan, gelincik, arapsaçı, yaban mersini gibi çeşit çeşit otlar tezgahlarda yerini alıyor.

 

Ayrıca Özbek Köyü'nde her yıl mart ayının üçüncü hafta sonunda Ot Bayramı düzenleniyor. Panel ve yemek atölyeleri, ot toplama ve otları tanıma etkinliklerinin yapıldığı festival müzik dinletileri, gösteriler, çocuk aktiviteleri ve yarışmalarla şenliğe dönüşüyor.

 

Balıkçılıkla ünlü köyün Akkum Plajı'nda her gün saat 12:00’de balık mezatı yapılıyor. Buraya gelmişken taptaze balıkları özellikle kabukluları satın alabilirsiniz.

Bulut Atölyesi

Özbek’e girer girmez Bulut Atölyesi sizi karşılıyor. Turgen Şevki Bulut 2014 yılından beri burada atıklardan sanat eserleri üretiyor. Ayrıca kendisi bir minyatür sanatçısı. Bulut Atölyesi’nde birbirinden renkli hediyelik eşyalar, geri dönüşüm ve minyatür eserleri sizleri bekliyor. Turgen Bey burada kıl testere kesim, atık malzeme değerlendirme, dekoratif boyama atölyeleri de düzenliyor. Adete Özbek'in bir simgesi olan bu atölyeyi ziyaret etmeden Özbek gezinize başlamayın, keyifli sohbetten mahrum kalmayın!

Nasıl gidilir?

Üçkuyular'dan belediye otobüsü ve minübüslerle Özbek'e gelebilirsiniz.