03 Haz 2019
Gülay Güler

Urla Gezi Rehberi

 Huzurun adresi Urla'da kuş sesleriyle uyanırsınız. Urla rüzgarı ile de meşhurdur. İzmir cayır cayır yanarken Urla püfür püfür esmektedir. En güzel zeytinyağlar, en güzel şaraplar bu bonkör topraklardan çıkar, Urlalılar da bu güzelliklerin hakkını verirler, deniz kenarında otururlar, Tanju Okan şarkıları dinlerken içkilerini yudumlarlar. Rehberimizde Urla'ya gitmeniz için birbirinden güzel nedenleri listeledik. Urla'ya yolunuz düşerse tarihin şaşırtıcı kalıntılarına tanık olacak, her köşesinde yeni yerler keşfedeceksiniz.
 
 
 Fotoğraf: Güvendik Tepesi Kaynak:besturkey
 
Ulaşım
İstanbul'a 600, Ankara'ya 620 kilometre uzaklıktaki Urla'ya İzmir Üçkuyular'dan otobüs ve minibüs ile ulaşım sağlanmakta. İzmir il merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Urla'ya araba ile gitmeyi düşünüyorsanız İzmir - Çeşme otobanı ulaşımı daha da kolaylaştırmakta.
 
 
Hamamlar ve Camiler
 
Fotoğraf:Hersekzade Ahmet Paşa Hamamı Kaynak: Sondakika
 
Hersekzade Ahmet Paşa Hamamı, Yavuz Sultan Selim'in sadrazamı Hersekzade Ahmet Paşa tarafından XV. yüzyılın sonunda inşa edilmiş ve uzun süre hizmet dışı kalmış olan tarihi hamamın restorasyonu tamamlandı ve ziyaretçilerini bekliyor.
 
Fotoğraf:Kamanlı Külliyesi Kaynak:Urladanevar
 
Urla'daki dini yapılardan Kamanlı Külliyesi; iki binli yıllarda başlanan kurtarma çalışmaları sonunda 2010 yılında açıldı. 
 
Urla'nın Semtleri
 
İskele
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Gezimanya
 
Urla İskele'de rengarenk kayıklara bakarak sıra sıra dizilmiş balıkçılardan birine oturup, rakı içip, Ege'nin eşsiz mezelerini tadabilirsiniz. Benim size önerim Ehl-i Balık Kahraman'ın Yeri. İskele Caddesi boyunca, neredeyse denizin içinde gibi duran kafelerde akşamüstü keyfi yapabilirsiniz. Adını meşhur rüzgarından alan Esinti Cafe ise gösterişten uzak, sakinlik arayanlar için ideal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Esinti Cafe&Bar
 
Urla katmeri ile meşhurdur. Bunun için en iyi adres İskele'deki, deniz kıyısında muhteşem manzaraya sahip Ünal Kardeşler. Katmer denemeden, yayık ayranı içmeden Urla'dan ayrılmayın.
 
Kaynak: Ünal Kardeşler
 
 
  İskele -Limantepe Höyüğü
Fotoğraf: Limantepe Höyüğü Kaynak: İzmir Müzesi
Urla'nın İskele Mahallesi'ndeki Limantepe Höyüğü'nün tarihi MÖ 4000'lere uzanmakta. 
 
 
Urla'nın o zamanki adı Klazomenai. 

 
Fotoğraf: Klozmenai Kalıntılar Kaynak: Hakan Çetinkaya 
 
Klozmenai'nın kalıntıları Urla'nın İskele Mahallesi'nde ve Karantina Adası'nda bulunmakta. Çıkarılan en önemli kalıntılardan biri de Ağaçlı yolun İskele tarafının batısında çıkarılan Zeytinyağı fabrikası. Kazısı tamamlanan Zeytinyağı işliği, bugün kullandığımız teknolojinin 2600 yıl önce dünyada ilk defa bu bölgede geliştirildiğini kanıtlıyor. 
 
Fotoğraf: Arkadaki bina zeytin işliği, öndeki depolama alanı Kaynak: mybeautifulcookbook
 
 
İskele- Karantina Adası 
Fotoğraf: Karantina Adası Kaynak: Panoramio
 
Tarihi, denizi, doğayı bir arada görmek istiyorsanız Karantina Adası'nı mutlaka görmelisiniz. Osmanlı döneminde bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kullanılan; 1865 yılında Fransızlar tarafından kurulan tesis, 1950 yılına kadar aktif kalmış, 1955 tarihinde Deniz ve Güneş Tedavi Merkezi olarak hizmet vermiş, 1960 senesinde Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi'ne, 1986'da ise Devlet Hastanesi'ne dönüştürülmüş, şimdi ise binalar boş ve çürüyor.
 
 
Özbek
Kaynak: Akın'ın Yeri
 
Urla'dan lezzetli balık ürünlerini tatmadan dönmek olmaz. Bunun için en iyi seçeneklerden biri Özbek Koyu. Buradaki en iyi meyhanelerden biri olan Akın'ın Yeri, Özbek'ten geçip limana ulaşacağınız yerde. Balık seçmeniz için tezgaha çağırılmanızla ilk adım atılıyor. Taze balıkların sergilendiği tezgah ziyaretçilerin seçim yapmalarını zorlaştırıyor. Mekanın temiz, servisin dostça olduğu Akın'ın Yeri'nde balığınız pişerken mezeler geliyor. Sıcacık mısır ekmeği, köy tereyağı, hurma... 
 
Merkez
 
Urla merkeze yolunuz düştüyse görneniz gereken yerler listesinin başına Malgaca Pazarı'nı ve Sanat Sokağı'nı eklemelisiniz. Bu iki yerin arasında konumlanan ve  
Urla güvecini meşhur eden Handan Hanım'ın Mutfağı Beğendik Abi'de; Urla güvecini, enginar dolmasını ve yöresel otlarla hazırlanan çalkamayı mutlaka tatmalısınız. Urla merkezde tatmanız gereken diğer bir tat ise okyanus böreği. Urla'ya özgü bu özel böreği en iyi Balıkçım Restoran'ın sahibi Emre Bey yapmakta. Böreğin iç harcında karides, kalamar, ahtapot, balık var. Daha ne olsun değil mi? 
 
Kaynak: Balıkçım Urla
 
Merkez'e gitmişken Tarihi Gazhane binasına uğrayabilirsiniz. Binanın yapım tarihi bilinmiyor. Urla’ya 20.yy başlarında ilk sokak lambaları gelmiş ve sokak lambalarında kullanılan gazlar burada depolanmış. 2006 yılında restore edilen bina günümüzde kültür ve sanat faaliyetleri için kullanılmakta. Şansınız varsa güzel bir sergiye denk gelebilirsiniz.
 
 
Fotoğraf: Tarihi Gazhane Binası Kaynak: Urla'da Yaşam
 
Çeşmealtı
Çeşmealtı adına aldanmayın Çeşme'ye yakın değildir. Urla merkeze 5 kilometre uzaklıktadır. Çeşmealtı; barlarının, restoranlarının, kafelerinin yanında gece pazarı ile de ünlüdür ve küçük bir limanı da bulunur. Güvendik tepesine çıkıp eşsiz manzaraya doyup tatilinizi şenlendirebilirsiniz. (Bakınız ilk fotoğraf) 12 ada ve İzmir körfezi en güzel buradan görülebilir. Çeşmealtı, plajlarının yanı sıra İçmeler Mevkii'nde bulunan kaplıcaları ile de ünlüdür. Kıyı bandı İçmeler sahillerinden sonra Karaburun’a kadar devam eder.
 
Kaynak: Visitizmir
 
Çeşmealtı - Malgaca İçmeleri
Kaynak: Malgaca İçmeleri
 
Eski İçmeler karayolunun Karaburun kavşağındaki Malgaca İçmeleri, turistlerin ziyaret etmeyi tercih ettiği doğa harikası bir yer. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra yolları hastalıklarına iyi gelen Malgaca İçmeleri'nin çevresinde konaklama tesisleri bulunmuyor,
 
 
Bademler Köyü
Kaynak: Sanat Kravanı
 
Bademler Köyü o sizin bildiğiniz köylerden değil. Bu köyün tiyatrosu var ama camisi yok. Üstelik 1930’lardan beri oyunlar sahneleyen tiyatrosunun tüm oyuncuları da köylülerden oluşuyor. Köyde 76 yıllık bir kütüphane olduğu gibi bir de oyuncak müzesi bulunuyor. Bademler Köyü'nde ambalaj atıkları ayrıştırılıyor, herkes okuma yazma biliyor. Bademler Köyü'ne pazar günü gitmenizi tavsiye ediyorum çünkü köylü kadınların elleriyle yaptığı muhteşem lezzetleri tadabileceğiniz organik pazar kuruluyor. 
 
 
Gülbahçe
Kaynak: Urla Surf House
 
Gülbahçe, doğa ile tarihin kavuştuğu bir cennet. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü burada, dolayısıyla çok fazla üniversite öğrencisiyle karşılaşabilirsiniz. Kite-surf için ideal denizi olan Gülbahçe'de birçok sörf okulu bulunmakta. Hem konaklama hem hostel hizmeti veren Urla Surf House'un sahipleri de bir o kadar sevecen insanlar, uğrayıp mate içip, serinleyebilirsiniz.  
 
Kaynak: canavarkeşifte
 
Gülbahçe Köyü'nün güneyinde, Tatar Deresi'nin denize ulaştığı yerde bulunan Roma Hamamı ve Kleopatra Hamamı olarak da bilinen Gülbahçe Ilıcası keşfedilmeyi bekleyen doğa harikası. Denizin içindeki hamama yürüyerek gidilmekte o yüzden şortları, mayoları giymeyi unutmayalım. 
Roma dönemine ait olduğuna dair kesin bir kanıt olmasa da kaplıcanın etrafında yaklaşık 5000 yıllık höyük ve Helenistik döneme ait olduğu düşünülen kalıntılar bulunuyor. Gülbahçe Ilıcası'nın suyu, pek çok rahatsızlığa da iyi geliyormuş.
 
 
Bağbozumu Şenlikleri
Kaynak: Urlaegemenhaber
 
Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri her yıl ağustos ayında gerçekleşir. Ürün ve yemek yarışmaları, yelken yarışları yapılır, ünlü şarkıcı ve gruplar sahne alır. Herkesi Urla'ya bekleriz.
İzmir'i keşfetmek ve yaşamak için Otuzbeşlik'te kalın!