Karşıyaka Gezi Rehberi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: İzmirfirmabul 

 

¨İzmirli misin?¨ sorusuna ¨Hayır, Karşıyakalıyım!¨ diye cevap verenler bu yazıya.

Ey ahali duyduk duymadık demeyin! Otuzbeşlik, aralık ayını Karşıyaka ayı ilan etti. İşte Karşıyaka Çarşı'da keşfedilmeyi bekleyen yerler, nerede ne içilir, ne yenir rehberi, Karşıyaka tarihi, hamamları, kitapçıları... Kısacası Karşıyakaya dair her şey bu yazıda, keyifli okumalar...

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kaynak: Karşıyaka Belediyesi

 

Karşıyaka Adı Nereden Geliyor? 

¨Nereden Gelmiş İzmir'in İlçelerinin İsimleri¨ yazımda da bu konuya epeyce değinmiştik. (Gülüyorum) Okumayanlar ve okumak isteyenler için ise şuraya hemencik link bırakıyorum. (Bakınız) Coeur de Lion isminden gelen Karşıyaka'nın ismi, Fransızca da Arslan - Yürek anlamına gelmektedir. Peki sonra bu isim nasıl olmuşta Karşıyaka'ya dönüşmüş? III. Haçlı Seferinde Richard’ın orduları Karşıyaka’da konakladıkları sırada o zamanlar ormanlık alan olan bu alana ve o Aslan Yürekli Richard’ın adı olan Cordelion adını vermişler. Coeur de Lion zaman içinde Cordelieu olmuş; daha sonra Cordelion ve Kordelya ve en sonunda Karşıyaka’ya dönüşmüştür. Bu yüzden Karşıyaka'da birçok kafenin adını Kordelya olarak görebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: videoemlakizmir

Karşıyaka Tarihi

Karşıyaka'nın eski İzmir’den daha eski bir tarihsel geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Hatta 12.-13. yüzyıllara ait eserler bulunmuştur ve bu yıllar Bizans İmparatorluğu egemenliğinin son dönemleridir. 400 yıl Roma’nın güçlü yönetimi altında Batı Anadolu en parlak ve zengin dönemini yaşayan şanlı Karşıyaka'mız, o dönemde Smyrna, Ephesos ve Pergoman ile rekabet halindeymiş. Yani anlayacağınız mücadeleci ruhunu hep bünyesinde barındırmış. 18. yy.’da Karşıyaka, özellikle zeytinleri ile ünlü bir köy olarak kayıtlara geçmiştir.

Sonraden ne olmuş da gelişmiş Karşıyaka derseniz; 1865 yılında geçen tren yolu Karşıyaka’nın hızlı gelişmesine yol açmış. Daha sonradan ise 1884’te kurulan Hamidiye vapur şirketinin Karşıyaka’daki tahta iskeleye vapur seferlerine başlaması, gelişmeyi daha da hızlandırmış. Karşıyaka’nın ilk Belediye Başkanı Çömezzade Hacı Mehmet Efendi'dir ve kendisi 1874’te Soğukkuyu Camisi’ni inşa ettirmiş, beldeye büyük hizmetler vermiştir. I.Dünya Savaşı sonrasında İzmir’in işgali ile birlikte 15 Mayıs 1919 - 9 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır, sonunu tahmin edersiniz. Düşmanları denize döküp gelişmeye devam eden İzmir'in en nadide ilçesi Karşıyaka, 1874 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Cumhuriyet'in ilanından sonra yerleşim alanlarına Bostanlı semti de Karşıyaka’ya eklenmiştir ve Karşıyaka 1954 yılında ilçe konumuna getirilmiştir. 

Yeme - İçme 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Karşıyaka Meze Evi 

Karşıyaka Meze Evi

2006’da kurulan Karşıyaka Meze Evi, ilk şubesini 2008’de Bostanlı’ya açtı. 16 kişilik kadroyla müşterileri için en lezzetli meze ve yemekleri hazırlıyorlar. Malzemeler taze kullanılıyor, Talep edildiği taktirde yeni tatlar deniyorlar. Ayrıca catering hizmetleri de bulunmakta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cupcake House

Cupcake House, sizi içeri girdiğinizde mis gibi kokularla karşılıyor. 2 yıldır hizmet veren işletmenin otuza yakın cupcake çeşidi var. Bu işin hakkını veriyorlar ve yüzünüzde tatlı bir gülümseme bırakıyorlar diyebilirim. Tatlı diyorum diye şeker oranlarınınız tavan yapmasın; çünkü bu tatlı dünyasında tuzlu kurabiyeler, tuzlu cupcakeler de bulunuyor. Tuzlu cupcake mi olur demeyin ve kuru domatesli enfes tada hayır demeyin… Daha önce yazdığımız Cupcake House yazımı için sizi şöyle alalım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: La Puerta

 

La Puerta  

Bir dükkan düşünün, patronları çalışanlarından ‘iyi insanlar’ diyerek bahsediyor. İşe alım kriterleri de sadece iyi insan olmak. Burada işe başladın, üniversitede öğrencisin, çalışıp harçlığını çıkartıyorsun. Bir gün patronun, ‘‘Haydi paydos Uganda’ya gidiyorsun.’’ diyor. Daha sen İstanbul’a gitme hayali bile kuramazken; Uganda’ya gidip, gümüş tüylü gorili gördüğün tatil hikayenle geri dönüyorsun. Ayrıca 100'ün üstünde bira çeşitleri var, 80 ‘in üstünde de viski çeşitleri. Kokteyllerde de iddialılar. Şurup kullanmıyorlar. İçinde yumurta olan kokteyleri bile var. Yaz ve kış farklı menüleri var. Menüyü kendileri oluşturuyorlar. Daha önceki yazımıza göz atmak için bakınız.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Awake

 

Awake

Awake, sıcaklığıyla beni içerisine çekti diyebilirim. Sizin için nasıldır bilmiyorum ama benim için bir mekandaki ilk özellik bana sağladığı ortam, ikinci olarak ürünlerin kalitesi, son olarak ise mekanın farklılığı. Awake’i benim için diğer kahve mekanlarından farklı kılan en belirgin özelliği, filtre kahvelerinde tat alma duyumunun doruklarını yaşayabilecek olmam. Awake yazımızı okumayanları şöyle alalım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Kuzguni

Kuzguni Sanat Kafe & Brasserie

¨Yemek ile edebiyat arasında çok derin ve anlamlı bağlar vardır.¨ diyen Kuzguni, 2015 yılında kurulmuştur. Bünyesinde fazlasıyla yemek ve sanat bulundurmakta. Yolunuzu Bostanlı'ya düşürecek bu mekanı yapılacaklarınız listesine şimdiden ekleyin deriz.

 

Alışveriş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pan Kitabevi

Karşıyakalıların vazgeçilmezi Pan Kitabevi. Sanat ve edebiyata fazlasıyla düşkün olan İzmir'in Karşıyaka'da en kitap kokan köşesi. Pan yıllardır hizmet veriyor ve kitapseverlerle bir süre sonra arkadaş gibi oluyor. Kitap almak istiyorsanız ilk durağınız burası olmalı.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mavibahçe

Mavibahçe

İzmirlilerin istek, ihtiyaçlarına ve yaşam tarzlarına uygun, çocukları ve arkadaşlarıyla buluşup keyifli vakit geçirebilecekleri, doğasıyla sizleri büyüleyen bir alışveriş merkezi. Burasının bir alışveriş merkezi olduğuna inanmanız biraz zor olacak, peyzaj tasarımı ile her köşesinde fotoğraf çekilmek isteyeceksiniz.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: İzmirfirmabul

 
 Karşıyaka Çarşı
 

Birçok markayı bir arada bulabileceğiniz Karşıyaka Çarşı bütçe dostu mağazaları ile de ün salmış. Marka dışında çeşitli butikleri ile ilgi çeken çarşının en rağbet gören iki butiği Most Fashion ve BYN Melisa Fistan. 

Gezelim Görelim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: panoramio

Zübeyde Hanım Kabri ve Parkı

Ulu önder M. Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın kabri Karşıyaka'dadır. Mezarın mevcut şekli bizzat Atatürk tarafından belirlenmiştir. Mezar anıt şeklinde olup, 1940 yılında İzmir Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. Ne şahane bir ilçede yaşıyoruz, bir kere daha gururlandım Karşıyakam ile.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Karşıyaka Belediyesi

Bombacı Ali Çavuş Heykeli

Bombacı Ali Çavuş amcamızın Menemen ve Karşıyaka'nın işgalcilerden kurtulmasında büyük kahramanlıkları var. 9 Eylül 1922'de Karşıyaka'ya ilk sancağı diken kişi de Ali Çavuş'tur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: geziko

Van Der Zee Köşkü

Ünlü Türk dostu Heinrich Van Der Zee tarafından yaptırılan bu güzel köşkün projesi; İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. Proje doğrultusunda yapıda restorasyon çalışmaları bitirilmiştir. Köşk, kafe olarak Karşıyakalıların hizmetine sunulmuştur. Orada bir çay içerseniz bizi hatırlarsınız artık. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: erolsasmaz

Penetti Köşkü

1930'da Karşıyalı İtalyan ailelerinden Armando Penetti tarafından yaptırılan bu gösterişli köşk, Venedik'teki bir sarayın minyatürüdür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: tatilana

 

Karagöl Mesire Yeri

Karagöl Mesire Alanı, İzmir - Karşıyaka kent merkezine 27 Km. uzaklıkta bir doğa harikasıdır. Piknik yapmak istiyorsanız tavsiye edebileceğimiz doğayla iç içe olan Karagöl'e toplu taşıma ulaşımı maalesef bulunmamaktadır.

Unutmadan, bir de Karagöl'ün yemyeşil ormanlar arasında küçük ve şirin bir göl olmasının yanında mitolojide de yeri vardır. Efsaneye göre; İzmirli olan Frigya Kralı Tantalos Frigya halkı ile birlikte yaşar ve Batı Anadolu'ya yayılmış devletini yönetirmiş. Gel zaman git zaman Spilios Dağı çok verimli topraklara ve zengin maden yataklarına sahipmiş. Tanrıların sofrasına oturabilen tek insan olarak bilinen Tantalos gün gelmiş Olimpos Dağı tanrılarının hışmına uğramış. Bizim Tantalos, Anadolu tanrıçası Kibele'ye inandığı için Hellen tanrılarını küçük görüyormuş ve onların güçlerini sınamaya kalkınca büyük bir cezaya çarptırılmış. Spilios Dağı'nın bir yarığından atılarak ölüm tanrısı Hades’e gönderilen Tantalos, burada Zeus tarafından ebedi açlık ve susuzluğa mahkûm edilmiş. El insaf yahu! Sonraları bu ceza dünyanın her köşesinde Tantalos İşkencesi olarak anılmış. İçim ürperdi! Tantalos'un atıldığı yarık daha sonra göl haline gelmiş. Bu göle Tantalos Gölü adı verilmiş. Yamanlar Dağı'ndaki bu gölün şimdiki adı Karagöl’dür. Etkileyici!

 

İzmirli tarihçi Homeros, Tantalos'un çektiği acıları etkileyici biçimde bakın nasıl anlatmış;

¨Tantalos’ u gördüm, korkunç işkenceler çekerken.

Duruyordu bir gölün içinde, ayakta,

Yükseliyordu su ta çenesine kadar

Ama içmek için davrandı mıydı,

Damlasını alamıyordu suyun

İhtiyar adam eğiliyor, eğiliyor eğiliyordu

Su da çekiliyor, çekiliyor,

Yok oluyordu hemen toprakta,

Ve bir çamur peyda oluyordu

Ayaklarının dibinde, kapkara.

O saat bir tanrı kurutuveriyordu gölü.

Yemişler sarkıyordu başının önünde

Dallı budaklı ağaçlardan,

Armutlar, narlar, pırıl pırıl elmalar, ballı incirler,

Tombul zeytinler sarkıyordu,

Ama ihtiyar adam koparayım diye ellerini uzattı mıydı

Bir yel geliyor, savuruyordu onları kara bulutlara.¨

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Zmyasa

 

Bostanlı Gün Batımı Terası

Bostanlı Gün Batımı Terası mutlaka uğramak isteyeceğiniz yerlerden. Gün batımını buradan izlemek bir başka! Hem yaya köprüsü olarak kullanılan hem gün batımını izleyebileceğiniz bu tasarım İzmirlilerin vazgeçilmezi haline geldi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Karsiyakasiad

 

Yunuslar

Karşıyaka Uçan Yunuslar Heykeli, halk arasında kısaca “Yunuslar” diye anılıyor. Yunus heykelinden önce namlusu Yunanistan'a bakan savaş topu şeklinde bir heykel varmış. Savaş sembolü topun yerini barışın sembolü yunuslar alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: mapio

İnsan Hakları Anıtı

Karşıyaka Evlendirme Dairesi çevresinde olan ve 1992 yılında yapılan İnsan Hakları Anıtı çoğunluğu, demokrasiyi simgeleyen anlamlardan oluşmaktadır Bu nedenle tek bir anlam çıkartmak mümkün değildir. Anlamdaki en büyük etken, insan haklarına açılan kapıdır.

Müzeler

 

Evrensel Çocuk Müzesi

Türkiye’de hizmet veren tek Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü, dünyada da evrensel değerler temalı ilk Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsüdür, Karşıyaka’da 2017 yılında kurulmuştur. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Karşıyaka Belediyesi

 

Açık Hava Arkeoloji Müzesi

1987 yılında açılan Açık Hava Arkeoloji Müzesi’nde, 90 parça eser sergilenmektedir. Ayrıca park bünyesinde açılan resim atölyeleri mevcuttur. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Karşıyaka Belediyesi

 

Haberleşme Müzesi

300 parça tarihi özelliklere sahip materyal bulunduran Haberleşme Müzesi’nde, manyetolu, mors, telgraf, teleks, kripto cihazı, telefon santralleri, santral parçaları, operatör kulaklıklar, çevirmeli ve tuşlu telefonlar, sahra telsiz telefonları, radyolar, denizaltı radyo alıcı cihazları, diktafon (eski dönem ses kayıt cihazı), gemi içi haberleşme telefonları, antika güvercin yarışı hakem saati ve duvar telefonları yer alıyor.

  

  

Bilim Müzesi Bostanlı 

2009 yılının mart ayında açılan Ege'nin ilk bilim müzesi, Bahçeşehir Kolejleri işbirliği ile açılmıştır. Müze, 7'den 70'e her yaştan insana kapılarını açıyor. Deneyler yaparak ögrenmek istiyorsanız bu müze tam size göre.

Hamam

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Ali Bey Hamamı

Karşıyaka Alibey Hamamı

Yapım tarihini belirten bir bilgi günümüze gelememiştir. Tahminen yapı üslubundan 19. yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülmektedir. 

 

Ulaşım

Tahmin edersiniz ki otobüs, dolmuş, taksi gibi birçok ulaşım seçeneği olan Karşıyaka'da alternatif bir ulaşım ararsanız BİSİM ve tramvay sizinle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: İzmir'in Sesi

BİSİM

BİSİM için İzmirim kartınız olması yeterli. Belirli noktalarda bulunan bisiklet istasyonlarıyla sağlıklı bir ulaşım mümkün. Deniz havasının tadını çıkartın ve pedallayın!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Ege'de Son Söz

 

Tramvay

Alaybey durağından başlayarak Bostanlı İskele'ye kadar deniz kıyısından sonrası ise şehrin içinden ilerleyen tramvay Karşıyaka'nın bebeği gibi. Kullanıcılar yavaşlığından ne kadar şikayet etsede sunduğu manzara şahane. Tramvay ve metro arasında bir yerde olan Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 14 durak ve 17 araçlı olarak planlanan ve uygulamaya geçirilen tramvay hattı 28 Aralık 2016'da deneme seferlerine başlamıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kaynak: Egepostası