2019 Yılında otuzbeslik.com'un En İyileri

2019 Otuzbeşlik'te yine dolu dolu geçti. Geride bıraktığımız yıl boyunca 11 bin 921 mekan, 7 bin 202 etkinlik, 337 yazı paylaştık. Karşılığında 575 bin kullanıcıya ulaştık. Peki, bu sayıların yanında öne çıkan röportajlar, listeler, mekanlar ve projeler hangileriydi? Gelin listelere birlikte göz atalım.

En iyi On Röportaj

Ethnique Punch: Hepimiz hataya hasılız insan olmaktan faiz

Hip hop müziğin başarılı isimlerinden Ali Eksan, bilinen adıyla Ethnique Punch, beat’lerini kendisiyle yapan bir MC. Sinematik kesit diyaloglar, metaforik lirikler kullanıyor parçalarında. Kendisiyle çocukluğun üretime olan etkisini, Yeşilçam’a saygı duruşunda bulunmasının nedenlerini, rap müziğinin günümüzdeki durumunu, müzik aracılığıyla kendisine attığı tokatları ve daha fazlasını konuştuk.

Alp Ersönmez: Müzik, seçtiği insanı yönetiyor

2003’te Bilgi Üniversitesi Jazz Kompozisyon Bölümü’nü bitiren Alp Ersönmez, İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions, MadenÖktemErsönmez, İlhan Erşahin’s Wonderland ve FOURinthePOCKET gibi grupların ve Türk pop müziğinin dünyada en çok tanınan isimlerinin bas gitaristliğini yapan değerli bir sanatçı. Ersönmez ile caz müziğin dinamiğini, beslendiği noktaları, insanın müziği değil de müziğin insanı seçmesi konusunu, caz müziğin nasıl olup da elit kesimin müziği olarak algılandığını konuştuk.  

Sadi Tekin ve Kaan Bağcı ile İllüstrasyonun İncelikleri

Bulduğu her türlü malzemenin üzerine çizim yapan Sadi Tekin leblebileri karakterleştirmesiyle, New York sokaklarına muzip canavarlar iliştirmesiyle tanınıyor. Kaan Bağcı'nın tanıdığımız masal kahramanlarını dokunuşlarıyla büyüten, dünyaya bir başka yerden bakan çizimleri var. Röportajımızda iki başarılı illüstratörle yaratım süreçlerini, coğrafyanın yaratım sürecine etkisini, beslenme noktalarını konuştuk.

Ahmet Büke: İlk mayalandığım yer masallardır

Edebiyatı kimsesizlerin kimsesi olarak gören, öykülerinde gerçekle gerçeküstü olanı naif bir biçimde harmanlayan, yazdıklarıyla yanı başımızda olanları gözümüze sokup içimizi titreten, kimi zaman da yüzümüze bir şaşkınlık ya da gülümseme yerleştiren kendine özgü bir yazar Ahmet Büke. Sıla hasretini, kederi, yurtsuzluğu anlattığı Varamayan'ın ilk çıkış noktasını, yazmasında etkisi olan yerleri ve olayları, yazmanın ona hissettirdiklerini konuştuk. Keyifli okumalar.

Cem Güventürk: Çocuk gibi yaşamak, hissetmek, boyamak gerek

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film-Animasyon Bölümü'nde eğitimini tamamlayan Cem Güventürk Calling, Kafa, Uykusuz gibi dergilerde çiziyor. Ayrıca Çünkü Bir Anlamı Vardır, Yine Öyle Hissettiğinde, Sanki Sen Aynı Ben adlı üç kitabı bulunuyor. Cem Güventürk kapılarınız çok kapalı değilse oralardan size, sizi işaret ediyor. Onunla çizgilerindeki karakterlerin kulaklarını, çocuk gibi yaşayıp çizmeyi, üretim aşamasının sancılarını ve daha pek çok konuyu konuştuk. 

Gökalp Gönen: Sinemacının başka disiplinlerde de söyleyecek bir şeyleri olmalı

Gökalp Gönen, Yıldız Teknik Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü mezunu, yaşadığımız dünyanın hassasiyetlerine duyarlı, büyülü sonların mimarı bir yönetmen. Avarya, Altın Vuruş gibi başarılı animasyonlara imza atan yönetmenin kısa filmleri hem pek çok ödül aldı hem de yurt içi ve yurt dışında pek çok festivalde gösterildi. Kendisiyle film çekmekle büyücülük arasındaki ortak noktaları, filmlerinde robot karakterler kullanmayı tercih etmesinin nedenlerini hem hikaye anlatımı hem teknik açıdan güçlü bir eser yaratmanın yolunu konuştuk. 

Şevket Şahintaş: Gecenin Öteki Yüzünün Fotoğrafçısı

Şevket Şahintaş, 1988 senesinden beri taksi şoförlüğü yapıyor. 2005 yılında ise insanların sokakta uyuduklarını, üşüdüklerini görüp onların seslerini duyurabilmek adına bir fotoğraf makinesi alıyor ve gecenin öteki yüzünü fotoğraflamaya başlıyor. Çöp toplayıcıları, trans bireyler, sokak hayvanlarıyla koyun koyuna uyuyanlar, seks işçileri, uyuşturucu kullananlar, sokak çocukları… Onunla fotoğraf çekmeden önce insanlarla nasıl iletişim kurduğunu, taksi şoförlüğü yapmanın sağladığı avantajları, fotoğraf çekmeye başladığından beri yaşadığı değişiklikleri konuştuk.  

Sokak Sanatçıları Derneği: İfade özgürlüğünün yeri sokaktır

Sokak Sanatçıları Derneği ilk olarak 2004 yılında bir kulüp olarak hayatına başlıyor ve 2009 senesinde dernek haline geliyor. Onları orkestralarıyla sokaklarda toplum belleğine yer edinen, edinecek olaylarla ilgili şarkılar söylerken de, gençleri sanat alanında desteklerken de görebilirsiniz. Kral çıplaksa çıplak diyebilen insanlardan oluşan derneğin üyeleri ile kuruluş hikayelerini, dertlerini, meselelerini, karşılaştıkları zorlukları, sokak sanatından korkulmasının nedenlerini ve daha pek çok konuyu konuştuk. 

Pınar Karşıyaka Hem Karşı Hem Çok Yaratıcı!

İzmir'in sevilen takımlarından Pınar Karşıyaka ile buluştuk. Yaklaşık 60 yıldır istikrarla sürdürdükleri bir başarı hikayeleri var. Takımın genel menajeri Selim Çınar'dan altyapılarından takım dengelerine kadar tüm ipuçlarını dinledik. Önümüzdeki sezona da fazlasıyla hazır görünüyorlar!

Emre Erdoğan: Hiçbir fiziksel acı mağlubiyet kadar acıtmaz

Manş Denizi’ni en hızlı geçen yüzücü ünvanına sahip Emre Erdoğan ile 28-29 Aralık'ta Özdere'de gerçekleşen Marathon Masters Açık Su Yüzme Şampiyonası hakkındaki düşüncelerini, açık suda yüzmenin heyecanını ve Oceans Seven parkurundan sonraki hedeflerini konuştuk.

Öne Çıkan 10 Mekan

Kabuk Kitabevi

Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri’nde bulunan Kabuk Kitabevi, İzmir'in en güzel kitap kafelerinden biri. Burada leziz filtre kahve ve tatlı atıştırmalıklar eşliğinde kitap okuyabilir, laptopunuzla çalışabilirsiniz. 

Make Me Joi Coffee and Juice

İzmir'in en yeni, en sağlıklı ve en karizmatik kahvecisiyle karşınızdayız! Kahveci dediğimize bakmayın Make Me Joi'nin menüsünde yok yok. Make Me Joi kaliteli kahvesi, taze smoothie’leri, sağlıklı atıştırmalıkları ve fazlasıyla renkli ortamıyla İzmir’in yeni buluşma noktası.

Kalt

Port Bornova'da konumlanan Kalt, yeni açılmış olmasına rağmen düzenlediği harika etkinliklerle İzmirlilerin en sevdiği gece kulüplerinden biri olmayı başardı. Kalt sevilen Dj’leri ve grupları sahnesinde ağırlayıp hepimizi çok eğlendiriyor.

Kepler Pavilion

Alsancak’ta yeni şubesini açan Kepler Pavilion lezzet ve ambiyans çıtasını fazlasıyla yükseltti. Burası kokteylleri, yemekleri, canlı müzik performansları ve dekorasyonuyla bir adım öne çıkıyor.

Mac Guffin Chocolate & Coffee

Hayatımıza 2019’un sonlarında giren Mac Guffin, yemek yendikten sonra gelen tatlı gibi hepimizin damağında o enfes Belçika çikolatalarının tadını bıraktı. Kahve ve çikolata hiç bu kadar birbirine yakışmamıştı.

Da Franco Gelato

Da Franco Gelato'da her gün aynı dondurmaları bulamayabilirsiniz çünkü buradaki dondurmalar, manavda o gün taze hangi meyveler varsa onlardan yapılıyor. Daha önce yediğiniz diğer dondurmaları unutun! Da Franco Gelato dondurmalarının kremamsi kıvamına, taze meyve parçacıklarına bayılacaksınız.

Atelier Om - Mistral

Alaçatı’nın sevilen mekanı Atelier Om’un Mistral’e de açılmasını büyük bir sevinçle karşıladık. 2019’a damgasını vuran Atelier Om'da 2020’de de çok eğleneceğiz.

Much More Mistral

İzmir'in en güzel gece kulüplerinden bir olan Much More Mistral, sınırsız eğlence ve sıcak bir ortam sunuyor.

Lokasyon.co

İzmir'in en güzel mazaralı butik ortak çalışma alanı Lokasyon.co evinizdeki kadar rahat ortam sunmanın dışında network kurma imkanı sunuyor.

Atölyemiz Canımız SeaSide

İzmir'in en çok sevilen atölyesi Atölyemiz Canımız'da sadece birbirinden güzel takılar ve seramikten objeler üretilmiyor, burada en çok mutluluk üretiliyor! Atölyemiz Canımız bir atölyeden çok daha fazlası; sanki bir terapi alanı. Atölyemiz Canımız’da sizi dostluk, keyif, terapi, meditasyon ve mutluluk bekliyor.

En Çok Okunan 10 Liste

İzmir'in Vegan ve Vegan Dostu Kafeleri

İzmir’de tamamen vegan menüye sahip mekanlar, bir elin parmaklarını geçmese de birçok mekan menülerine vegan seçenekler ekliyor. Bu kafeler sadece vegan beslenenler için önem arz etmiyor; çölyak hastaları, şeker hastaları, glutensiz beslenenler, gıda alerjisi olanlar, insülin direnci olanlar, spor yapanlar, diyet yapanlar için ilaç gibi geliyor. Sizler için İzmir’in vegan ve vegan dostu mekanlarını listeledik. Sağlıklı ve zulümsuz lezzetleri keşfetmek isteyenler, buyurunuz! 

İzmir'in En İyi Kahvaltıcıları

Kahvaltınızı deniz kenarında mı yapmak istersiniz, köşkün arka bahçesinde mi? Serpme kahvaltınızı kendiniz mi seçmek istersiniz, açık büfe mi tercih edersiniz? Canınız ne çekiyor bilemeyiz ama bu listede size göre bir seçenek mutlaka var. 

İzmir'in En Leziz Ev Yemekleri Restoranları

Ev yemeklerine hasret mi kaldınız? Fast food yemekten gına mı geldi? Her öğlen, bugün ne yesek diye kara kara düşünmeye son! Hayran kalacağınız, müdavimi olacağınız şehrin en lezzetli ev yemekleri restoranlarını listeledik. 

İzmir'in En İyi Meyhaneleri

İzmir'de içkili pek çok restoran var ama siz o eski meyhane ruhunu mu arıyorsunuz? Samimi bir ortamda, fonda hafiften fasıl nameleri dinlemek, dost sohbeti ile birbirinden güzel lezzetleri tatmak mı istiyorsunuz? O zaman mutlaka hazırladığımız listeyi inceleyin, pişman olmayacaksınız.

İzmir'de Nerede Şarap İçilir

İster sıcak ister soğuk için... Bu mekanlarda şarap içtiğiniz gün bir başka uykuya dalacaksınız. İzmir'de huzurlu, keyifli, sıcak, soğuk nerelerde şarap içilir listemizde derledik.

İzmir'de Maç Keyfi Yapabileceğiniz Mekanlar

Dostlarınızla hem stadyumdaymış gibi eğleneceğiniz hem rahat rahat içkinizi yudumlayıp yemek yiyebileceğiniz bir yer mi arıyorsunuz? Sizler için İzmir'de maç izleyebileceğiniz en iyi mekanları lsteledik. 

İzmir’de Sevgiliyle Gidilebilecek Mekanlar

Sevgilinizle yeni yerler keşfetmeyi seviyor musunuz? Sizin için İzmir'deki en samimi, en romantik mekanları derledik.

Alaçatı'da sakin bir tatil mümkün!

Alaçatı'da sakin bir tatil geçirmek, müzik eşliğinde sohbet ederek yemek yemek, masaların arasında sıkışmadan kahve içmek mümkün. Otelden, kitabevine, bardan, restorana rota çizmenizi sağlayabilecek bir liste hazırladık. 

Urla'da nerede denize girmeli?

İzmir merkezden denize girebileceğiniz en yakın ilçe Urla'dır. Hoop merkezden yarım saatte Urla'dasınız. Kalabak sahilinden, Balıklıova sahillerine kadar uzanan yaklaşık 40 km’lik bu upuzun sahil şeridinde denize girebileceğiniz birbirinden güzel plajlar bulunmakta. Bu listeyle "Ay nerede denize girsek?" sorununu kökten çözüyoruz.

İzmir'in Ortak Çalışma Alanları

Geleneksel bir ofis kiralamak yüksek maliyetin yanı sıra birçok sorunu ve iş yükünü de beraberinde getiriyor. Ortak çalışma alanları tam da bu noktada girişimcilerin imdadına yetişiyor. Uygun fiyatlara hem verimli iş ortamı hem de ihtiyaç duyulan ofis çözümlerini karşılayan bu alanlarda farklı sektörden insanlarla aynı ofisi paylaşmak yeni sektörleri keşfetmenize, network geliştirmenize de olanak sağlıyor. Startup'lar, ürün yaratıcıları ve home office çalışanlar, listemizde mutlaka ilginizi çekecek ortak çalışma alanı bulacaksınız.

Düzenlediğimiz ve Desteklediğimiz Etkinlikler

Alternatif Kısa  

Birikim Atölyesi ve otuzbeslik.com iş birliği ile İzmir’de her ay Alternatif Kısa etkinliği düzenliyoruz. Bu kısa film günlerinde her ay dört yönetmenin filmine yer veriyor, her filmin ardından yönetmenlerle filmlere dair sohbet ediyoruz.

 

Taste of Music

otuzbeslik.com'un düzenlediği Taste of Music kişiye özel kokteyl ve müzik deneyimi sunuyor. Bir yandan geceye özel seçtiğimiz konsept sanatçının en sevilen şarkılarını dinliyor bir yandan da sanatçının şarkılarına özel hazırlanan kokteylleri yudumluyoruz. Taste of Music Queen gecesi Less Ordinary'de, Taste of Music Madonna gecesi Hiç Lokanta ve Tadım Atölyesi’nde gerçekleşti.

 

İki Yaka Kısa Film Festivali

İki Yaka Kısa Film Festivali 19 ülkeden 34 kısa filmi seyircisiyle buluşturdu. Gösterimlerin, söyleşilerin, atölyelerin gerçekleştiği etkinliğin ana teması “Farklılığımız, Çeşitliliğimiz, Hassasiyetimiz”di.

 

Monitor 

Monitor, kar amacı gütmeyen İzmir merkezli video ve film gösterim oluşumu. Sabit bir mekanı olmayan Monitor, mevcut sanat mekanları ve alternatif sergileme alanlarıyla iş birliği içerisinde güncel sanat odaklı gösterimler düzenlemekte. 

 

İzmir'i Turuncuya Boya 

Turuncu Dernek kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmek ve bu konuda farkındalık yaratmak adına bu sene de İzmir'i turuncuya boyadı. 16 gün boyunca kampanyaya dikkat çekmek için binalar, önemli yapılar, iş yerleri, restoranlar, kafeler turuncu renkte ışıklandırıldı, süslendi. Biz de kampanyaya destek verme adına Alternatif Kısa etkinliğimizin 18'inci seçkisinde Kadına yönelik şiddet içeren filmler izledik, filmlerin yönetmenleri ile söyleşi gerçekleştirdik. 

 

SunJazz Festival Çeşme

SunJazz'da İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions, FOURinthePOCKET, Bebop Project, Sibel Köse, Gypsy Swing, Alp Ersönmez, Su İdil sahne aldı.

 

Kukla Festivali

Dünyanın en çok bilinen kukla festivallerinden biri olan Kukla Günleri'nde 24 ülkeden 42 kukla ttopluluğunun 44 gösterisi, 174 kez sahneledi.

 

Urla Caz Festivali

Urla Caz Festivali'nde Erkan Oğur, Bülent Ortaçgil, Kerem Görsev, Birsen Tezer, Ricky Ford, Fatih Erkoç gibi müzisyenler ve müzik grupları sahne aldı. 

  

DevFest

Türkiye'nin en büyük Google Developer Group etkinliği Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşti.

 

Startup Deck
Startup Deck potansiyeli yüksek girişimcilerle alanında deneyimli yatırımcıları buluşturdu.

 

Doğaçlama Tiyatro Festivali

9. İzmir Doğaçlama Tiyatro Festivali Türkiye’nin farklı şehirlerinden doğaçlama yapan toplulukları bir araya getirdi.

 

Tedxİzmir

İzmir'in en kapsamlı fikir paylaşma ve keşfetme platformalarından biri olan Tedxİzmir birbirinden değerli konuşmacıları ağırladı.

 

Picasso Arkas Sanat Merkezi'nde

Arkas Sanat Merkezi, 20'inci yüzyılın en büyük ressamlarından Pablo Picasso’nun eserlerine ev sahipliği yaptı.

 

Mulled Fest

Mulled Fest'te blues, caz esintileriyle birlikte farklı aromalı ve eşsiz kokulu sıcak içecekler tattık.

 

Marathon Master Kış Kupası Açık Yüzme Şampiyonası

Türkiye Yüzme Federasyonu onaylı Türkiye’nin ilk kış açık deniz yüzme şampiyonası olan Marathon Master bu sene de çok zorlu geçti.

 

Columbia PFG 
Alaçatı Big Fish

Türkiye’de yapılan sportif balıkçılık turnuvaları arasında “Yakala-Bırak-Yaşat” uygulamasını ilke edinen tek turnuva olma özelliğini taşan Columbia PFG 
Alaçatı Big Fish’te 13. kez en büyük balık için yarışıldı.